Simkaart : soorten, uitleg, Tips & Advies!

Home » Simkaart : soorten, uitleg, Tips & Advies!

simkaartOp deze pagina vind je alle informatie over “de simkaart“. Wij zijn de grootste simkaarten website van Nederland dus zullen je voorzien van de beste en meest recente informatie omtrent de simkaart! Wij hebben direct contact met de providers dus beschikken tevens over de meest correcte informatie.

Om gebruik te kunnen maken van de verbindende functies op je mobiel (bellen, Sms’en, internetten en appen) heb je een simkaart nodig. Hierbij hebben wij vaak de vraag voorbij zien komen “Wat is een simkaart, Welke formaten er beschikbaar zijn en wat voor codes zijn er precies voor de kaart etc. Op deze pagina lees je alle belangrijke informatie omtrent de “Simkaart” afsluitend met Tips & Advies betreffende de keuze over de beste simkaart voor jouw persoonlijke situatie.


InhoudsopgaveWat is een simkaart?

Een “SIM” staat voor subscriber iden­ti­ty module Card, wat in de praktijk neerkomt op een geïntegreerde schakeling van unieke gegevens. Op deze kaart staan de unieke gegevens van jouw provider die nodig zijn een verbinding tot stand te kunnen brengen tussen het mobiele apparaat (Mobiel, Tablet, Mifi router, Modem, Etc.) en de netwerkprovider. De unieke gegevens op de Simkaart maken het onderscheid van netwerk provider (T-Mobile, KPN, Vodafone, Etc.).

Geschiedenis Simkaart

De eerste stappen voor de ontwikkeling van een simkaart is terug te vinden in de beginjaren 80, waar een overkoepelende organisatie op telecommunicatie gebied in Europa (CEPT) overleg pleegde voor de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor mobiele telefonie. Resultaat van dit overleg monde uit in een simkaart die diende als informatiedrager, hierbij kreeg de kaart een uniek serienummer met bijbehorende netwerkinformatie. De daadwerkelijke commerciële ontwikkeling van de simkaart liet hierbij wachten tot 1991 toen Giesecke & Devrient de eerste fabrikant was van de een commerciële simkaart. De simkaart werd hierbij beschikbaar gesteld door het Finse Radiolinja, waarbij de simkaart een formaat had te vergelijken met een bankpas. Naarmate de jaren zich volgde en mobiele telefoons steeds kleiner werden, kwam de vraag ook op gang naar kleinere simkaart. Eind jaren 90 kwam de opvolger van de originele simkaart op de markt in de vorm van een mini simkaart, deze simkaart had de afmeting van 25 bij 15 mm. Ook de mini simkaart werd naarmate de tijd vorderde te groot voor de nieuwe generatie mobieltjes, dit leidde in 2003 tot de introductie van de micro simkaart. In 2012 werd uiteindelijk de simkaart geïntroduceerd die hedendaags in het grootste gedeelte van de smartphones te vinden is; de nano simkaart.


Welke formaten simkaarten zijn er?

Er zijn verschillende soorten simkaarten, hierbij is het afhankelijk van je smartphone/telefoon welke simkaart je nodig hebt. Wij hebben de drie simkaarten waar je uit kunt kiezen op een rijtje gezet.
Simkaart formaten (mini, micro, nano)

Standaard (mini)

De mini simkaart kwam begin jaren 90 op de markt, en is momenteel het meest gangbare soort simkaart. Naast dat de simkaart gebruikt wordt voor mobiele telefoons, is de mini simkaart ook uitermate geschikt om te gebruiken in routers, tablets of andere elektronica.

Micro simkaart

De micro simkaart is qua afmeting een kleinere variant dan de mini simkaart met een afmeting van 15 bij 12 millimeter. De micro simkaart werd hierbij ontworpen om te kunnen voldoen aan de vraag aan kleinere mobieltjes, kleinere mobieltjes hadden namelijk ook minder ruimte voor een simkaart. Tegenwoordig wordt de micro simkaart vooral gebruikt in oudere Apple devices (zoals de IPhone 4, 5 en Ipad) en oudere Samsung Galaxy modellen (S4, en tablets met 3G/4G mogelijkheden).

Nano

De nano simkaart is de kleinste variant simkaart die momenteel op de markt beschikbaar is en de kans is klein dat de simkaart nog veel kleiner gaat worden, aangezien de simkaart alleen bestaat uit een chip. De nano simkaart wordt gebruikt in de nieuwste generatie smartphones en tablets en kent een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter.

3-in-1 simkaart

Omdat niet altijd duidelijk is voor de klant welk formaat simkaart hij/zij nodig heeft bieden veel telefoonaanbieders ook de 3-in-1 simkaart aan (universele simkaart). Het voordeel van deze simkaart is dat de simkaart geschikt is voor alle generaties mobieltjes. Het enigste wat je hoeft te doen wanneer je gebruik wilt maken van de micro of nano simkaart is de simkaart uit de gewone simkaart drukken.

Simkaart adapter

Het kan ook voorkomen dat je simkaart te klein is voor je (nieuwe) smartphone, gelukkig kun je hiervoor een handige simkaart adapter kopen. De simkaart adapter is eigenlijk een soort van frame voor je micro of nano simkaart waardoor de simkaart ook in andere smartphones/mobieltjes geplaatst kan worden. Op deze manier zorg je ervoor dat de simkaart adapter geschikt is voor ieder device.


Soorten simkaarten

Naast verschillende formaten simkaarten zijn er tegenwoordig ook verschillende soorten simkaarten op de markt. De verschillende soorten simkaarten waar je tegenwoordig uit kunt kiezen zijn hieronder te lezen:

Reguliere / standaard simkaart

Dit is het soort simkaart dat iedereen kent, de standaard simkaart is geschikt voor bellen, sms’en en internetten. Deze simkaart is geschikt voor iedere smartphone en mobiel. Aan deze simkaart is een willekeurig telefoonnummer gekoppeld, dat eventueel vervangen kan worden door je eigen telefoonnummer (nummerbehoud).

Data simkaart

De data simkaart is geschikt als simkaart waar alleen maar mee geinternet kan worden. Met deze simkaart kan dus niet gebeld of geSMSt worden. Deze simkaart is de uitkomst voor apparaten die alleen gebruik hoeven te maken van internet, zoals een MiFi router, Tablet, Etc.

M2M / IOT simkaart

machine to machine simkaart - M2M - IOT
Met de opkomst van “internet of things” is ook de vraag naar een simkaart voor apparaten die op een mobiel netwerk draaien toegenomen. Met een M2M (Machine to Machine) of IOT (Internet of Things) simkaart kunnen “slimme” apparaten verbinding maken of communiceren via het netwerk van het internet. Een M2M / IOT simkaart brengt een betrouwbaar en veilig netwerk tot stand dat uitermate geschikt is voor het bedrijfsleven. Lees hier meer over IOT simkaarten & toepassingen.


Simkaart codes

Bij het kopen/krijgen van een (nieuwe) simkaart krijg je te maken met verschillende codes die belangrijk zijn bij de simkaart. Wat deze codes betekenen wordt hieronder verder toegelicht.

Pincode

Wanneer de simkaart geplaatst is in je smartphone/mobiel wordt in de meeste gevallen gevraagd om een pincode. Deze code is een standaard beveiliging voor de simkaart (en telefoon), waardoor een ander persoon niet in staat is om gebruik te maken van jouw mobiel of simkaart. Hierbij staat PIN voor “Personal Identification Number” wat neerkomt op een viercijferige (meeste gevallen 4 cijfers) code die de telefoon/simkaart beveiligd.

Pukcode

De pukcode wordt gevraagd wanneer de simkaart is geblokkeerd als gevolg van het foutief invullen van je wachtwoord. Een pukcode staat voor “Personal Unlock Key” wat vrij vertaald persoonlijke ontgrendelcode betekent. Met het invoeren van de pukcode zorg je ervoor dat de simkaart wordt gedeblokkeerd en dat je een nieuwe pincode kunt instellen. De pukcode wordt meegeleverd bij de simkaart.

Simkaartnummer

Het simkaartnummer staat meestal op de simkaart afgebeeld. Echter, is het tegenwoordig zo dat met de nieuwe formaten simkaarten (nano) er geen ruimte meer is om het simkaartnummer af te beelden. Het nummer wordt altijd meegeleverd bij de simkaart maar je kunt hem bij de meeste mobieltjes ook aflezen in de instellingen.

Telefoonnummer

Het 06 telefoonummer is het telefoonnummer dat gebruikt wordt voor mobiele telefoons. Sinds midden jaren 90 worden de 06-nummers gebruikt voor mobiele telefonie. Sinds 2014 mogen 06-nummers alleen nog maar gebruikt worden voor mobiele telefoons. Andere mobiele apparaten die gebruik maken van een 06-nummer moeten tegenwoordig gebruik maken van een 097-reeks.


Belangrijke informatie voor je simkaart

Voordat je gebruik kunt maken van je simkaart zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden. De volgende stappen moet je doorlopen om gebruik te kunnen maken van je simkaart:

 • Simkaart activeren
 • Simkaart vervangen
 • Nieuwe simkaart aanvragen
 • Capaciteit van een simkaart (waarom zou je data op een sim opslaan?)
 • Simkaart gebruiken in een andere apparaat of een andere telefoon
 • Geldigheid / houdbaarheid


Simkaart activeren

Voordat je gebruik kunt gaan maken van je bellen, sms’en en internetten moet de simkaart eerst geactiveerd worden. Het activeren gebeurt via de persoonlijke pagina van je provider, waarbij je met het doorlopen van een aantal stappen je simkaart zo geactiveerd hebt.

Simkaart vervangen

Heb jij een nieuwe telefoon of provider en moet je simkaart om die reden vervangen worden? Dan kan dat met de volgende stappen:

 • Schakel je telefoon uit
 • Pak het meegeleverde pinnetje van je telefoon. Heb je dit pinnetje niet meer, probeer het dan met een paperclip!
 • Steek het pinnetje/paperclip in het gaatje van de simkaarthouder. Druk er in tot de simkaarthouder open gaat.
 • Haal de simkaarthouder uit de telefoon.
 • Haal de oude simkaart uit de simkaarthouder en doe de nieuwe simkaart erin.
 • Stop de simkaarthouder vervolgens in je telefoon.Je simkaart is nu vervangen.


Nieuwe simkaart aanvragen

Ben jij jouw oude simkaart verloren, of is hij beschadigd? Via je de website van je huidige provider kun je een nieuwe aanvragen. Het enige wat je moet doen is via de website aangeven dat je een nieuwe simkaart nodig hebt en je provider doet de rest. In het geval van verlies of diefstal raden wij je aan je oude simkaart eerst te blokkeren.

Capaciteit van een simkaart

Een simkaart heeft ruimte voor opslag van data maar het is niet veel. Een standaard simkaart kan ongeveer 128 tot 256 kilobytes aan informatie opslaan. Dit is over het algemeen net genoeg om wat basisinformatie op te slaan zoals telefoonnummers.

Simkaart gebruiken in andere apparaten of telefoons

Een simkaart zit niet vast aan bepaald type smartphone, dit bekend dat de simkaart gewoon in een ander toestel geplaatst kan worden. Wel is het hierbij belangrijk dat het andere toestel simlockvrij is of ingesteld op jouw provider. Door de simkaart in een andere telefoon te plaatsen kun je bellen of gebeld worden via een andere telefoon.

Geldigheid / houdbaarheid

In principe is je simkaart onbeperkt geldig. Echter, moet er in het geval van prepaid tegoed meestal tenminste een keer in de 6 maanden worden opgewaardeerd of gebruik worden gemaakt van een dienst (dit verschilt per provider). In het geval van een abonnement is de simkaart geldig zolang het abonnement loopt. Wil je na je looptijd gebruik blijven maken van dezelfde simkaart? Verleng dan de looptijd of vraag nummerbehoud aan.


Problemen

Soms kan het voorkomen dat je problemen ervaart met je simkaart. Veelgehoorde problemen hierbij zijn:

 • Geen service
 • Simkaart niet geprovisioneerd
 • Simkaart kapot / stuk
 • Simkaart geblokkeerd


Geen service

Het komt weleens voor dat je met je telefoon geen service, en dit kan diverse oorzaken hebben. De volgende oorzaken kan ervoor zorgen dat je geen service hebt:

 • Je provider heeft geen goede dekking in het gebied waar jij je bevindt
 • Kortstondige storing, je simkaart kan even geen connectie maken
 • Er is een langdurige regionale of landelijke storing
 • Bij het activeren van je nieuwe simkaart geeft je simkaart geen service aan, in de meeste gevallen moet de simkaart nog geactiveerd worden


Simkaart niet geprovisioneerd

Wanneer je deze melding krijgt, is het in de meeste gevallen zo dat de simkaart geen verbinding tot stand kan brengen met de simkaart. Dit kan voorkomen bij:

 • Bij een nieuwe simkaart;
 • Wanneer iemand tijdelijk een andere simkaart gebruikte, bijvoorbeeld toen hij/zij in het buitenland verbleef
 • Verlenging van abonnement
 • Bij een overstapWanneer dit voorkomt raden wij je aan om contact op te nemen met je provider zodat zij kunnen uitzoeken wat er aan de hand is.

Simkaart kapot / stuk

Het komt weleens voor dat je simkaart kapot / stuk is, of simpelweg niet meer werkt, in principe zal dit niet snel gebeuren maar het komt weleens voor. Je moet naar de website van je provider gaan en vervolgens inloggen op jouw account. Kijk vervolgens in jouw account of je een nieuwe simkaart kunt aanvragen. Wanneer dit niet kan, raadpleeg dan de klantenservice.

Simkaart geblokkeerd

Er zijn twee mogelijkheden waarom een simkaart geblokkeerd is:

 • Je hebt de pincode drie keer fout ingevuld
 • Je hebt hem zelf geblokkeerd (vanwege diefstal of verliesIn het geval het fout invullen van de pincode moet je de pukcode invullen die bijgeleverd is bij je simkaart. Wanneer je hem zelf hebt laten blokkeren moet je contact opnemen met de klantenservice van je provider of kijken in het online account of het mogelijk is om hem opnieuw te activeren.


Techniek

Tegenwoordig komen er steeds meer technieken op de markt die ons leven makkelijker maken. Een van de laatste technieken met betrekking tot de ontwikkeling van een simkaart is de NFC simkaart. Deze simkaart moet het in de toekomst mogelijk maken om gebruik te maken van handige en veilige toepassingen zoals contactloos betalen of inchecken in het openbaar vervoer.


Beveiliging


De informatie die jij hebt staan op je simkaart kun je beveiligen. Dit kan gedaan worden aan de hand van een viercijferige code die moet worden ingevoerd op je telefoon bij het aanzetten. Wanneer deze pincode per ongeluk fout wordt ingevuld hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt deze code namelijk drie keer fout invullen voordat je simkaart wordt geblokkeerd. In dit geval moet de simkaart worden gedeblokkeerd.


Ons advies: welke simkaart is geschikt voor mij?

Wat wij als eerste roepen als advies: begin met vergelijken!
Dan komt de vraag: Op welke punten moet ik mijn prepaid vergelijken?

Daar hebben wij een aantal tips voor:

 • Vergelijk op basis van tarieven per minuut, per sms en per MB
 • Let heel goed op de manier van afrekening: per minuut, per seconden, per kb of per mb
 • Wil je een 4G internet verbinding? Met een prepaid simkaartis dit niet altijd het geval
 • Vergelijk en kijk welke prepaid bundels er zijn! Vaak zijn prepaid bundels goedkoper dan abonnementen! Raar, maar waar! 🙂


Wil je meer hulp & meer tips om je prepaid te vergelijken? Kijk dan op de pagina: prepaid vergelijken.

Simkaart : soorten, uitleg, Tips & Advies!
3.7 (73.85%)
13 Beoordelingen