Legitimatie nodig bij aankoop van een prepaid simkaart?

Home » Nieuws » Prepaid » Legitimatie nodig bij aankoop van een prepaid simkaart?

Regelmatig krijgen wij vragen van onze Belgische buren met betrekking tot legitimatie in Nederland. In België is er namelijk een legitimatieplicht. Om een prepaid sim only te gebruiken, moet je je kunnen legitimeren bij de provider. Hoe zit dat in Nederland? Zijn onze wetten anders of heb je toch legitimatie nodig om een prepaid simkaart te kopen? In dit artikel vertellen we hoe het zit. Voordat we dat doen willen we je op het volgende wijzen:

Houd er rekening mee dat legitimatie niet hetzelfde is als registreren. Legitimeren is jezelf identificeren met een schriftelijk bewijs, zoals een paspoort, rijbewijs e.d. op verzoek van iemand die daartoe gerechtigd is. Tot zover zijn er nog geen mogelijkheden om een prepaid simkaart aan te schaffen zonder je te legitimeren. Het is wel mogelijk om een prepaid simkaart aan te schaffen zonder je te registreren. Hierover hebben wij al eerder geschreven in ons blogpost prepaid simkaarten zonder registratie. Registreren is het opzetten en vastleggen van jouw persoonlijke informatie zoals je telefoonnummer, adres etc. https://www.prepaidsimkaart.net/simkaart-zonder-registratie

Legitimeren bij het kopen van een prepaid simkaart

Vorig jaar werd er nog gepleit voor een verbod op anonieme prepaid simkaarten in de Tweede Kamer. Uiteindelijk was dit voorstel verworpen, omdat het niet het gewenste resultaat zou hebben. Zoals de fractieleden al wisten: er is al een vorm van legitimatie.

Het antwoord op de vraag of jij je moet legitimeren wanneer je een prepaid simkaart aanschaft, is daarom ja.

Je zou denken dat dit helemaal niet het geval is, maar er iets veel personen vergeten. Je gebruikt in de meeste gevallen een pinpas of een creditkaart wanneer je een product koopt. Het betalen met een pinpas is namelijk ook een vorm van legitimatie doordat dit is gekoppeld aan een iban nummer en ook jouw naam. Voor het openen van een bankrekening heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart met daarop je burgerservicenummer nodig. Het is dus altijd te achterhalen wie je bent, als dat echt nodig is. Of is er nog een andere manier?

Zonder legitimatie een prepaid simkaart kopen?

Er is wel een manier hoe jij een prepaid simkaart kunt kopen zonder dat je je hoeft te legitimeren. Je kunt bij tankstations, supermarkten en andere winkels prepaid simkaarten aanschaffen. Bij supermarkt simkaarten kun je contant betalen en direct opwaardeerbonnen aanschaffen die je kunt gebruiken. Hierdoor laat je geen persoonlijke gegevens achter en kun je ongestoord gebruik maken van je prepaid sim only.

Weet jij nog een manier om een prepaid simkaart zonder legitimatie te kopen?
Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar jouw methode! ;)le

Laat een bericht achter

3 × 1 =