Telecom Nieuws: prepaid, telefoons & sim only

Home » Nieuws

Prepaid Sim Only Top 5

Onderstaand hebben wij een selectie gemaakt van de beste prepaid providers van het moment op basis van prijs/kwaliteit en populariteit! Deze top 5 is samengesteld om de keuze tussen de vele prepaid providers zo simpel mogelijk te maken.

 ProviderBellen SMSPer MBStart 
#1Simyo
- Beste Prepaid
€0,10€0,10€0,031e minBESTELLEN
#2KPN
gratis €10,- beltegoed
€0,30€0,16€0,021e minBESTELLEN
#3Vodafone
€0,20€0,15€0,031e minBESTELLEN
#4T-mobile
€0,20€0,15€0,031e minBESTELLEN
#5PS.net DATA SIMKAART
Data only sim / alleen data
--€0,001€0BESTELLEN

Simyo

Simyo is één van de goedkoopste prepaid providers van Nederland. Simyo is een dochterbedrijf van KPN en gebruikt daarom natuurlijk ook gewoon het betrouwbare KPN netwerk. Daarnaast streeft Simyo naar een zo goed mogelijke klantenservice wat ook zo ervaren wordt door hun klanten. Simyo is tevens door ons uitgeroepen tot Beste prepaid provider van 2013, 2014 & 2015.

KPN

KPN is een vertrouwde naam en het grootste netwerk van Nederland. Ook al zijn de tarieven duur, is deze provider nog steeds populair in Nederland.

Data Simkaart

Onze Data simkaart is erg populair voor personen die alleen gebruik willen maken van internet. Je kunt namelijk internetten tegen de laagste prepaid internet tarieven in heel Europa. Daarnaast maak je met onze data simkaart gebruik maken van het 4G netwerk van KPN.

Bliep

Bliep is samen met Simyo één van de goedkoopste providers om te bellen en te SMS’en. Houd er wel rekening mee dat Bliep geen standaard MB’s (internet) aanbiedt aan haar klanten. Mocht je toch gebruik willen maken van internet, dan kun je gewoon een dagbundel van 10 of 60 MB aanschaffen voor €0,25 en €0,50.

AH mobiel standaard

AH Mobiel standaard is een populaire prepaid simkaart, ondanks de relatief hoge prepaid tarieven. Met deze sim only heb je namelijk keuze uit een waslijst van verschillende prepaid bundels. Hierdoor is het geschikt voor personen die korte periodes meer belminuten of MB nodig hebben.

VOOR WELKE PREPAID PROVIDER KIES JIJ?
Laat het ons weten en via een reactie hieronder!

Lees meer

KPN stapt over op de ecosim

Prepaid provider KPN heeft deze week laten weten over te stappen op de ecosim. Hiermee is het de eerste Nederlandse aanbieder die een simkaart van volledig gerecyclede plastic aanbiedt. In dit artikel lees je meer over wat de kaart precies is, hoe de ecosim gemaakt wordt, en wanneer deze simkaart beschikbaar is.

Wat is de ecosim?

De ecosim van KPN is de eerste simkaart van een Nederlandse provider dat gemaakt is van volledig gerecycled plastic. De kaart is gemaakt van gerecyclede koelkasten. Het pasje, waaruit de simkaart wordt geklikt, bestaat nu dus volledig uit gerecycled plastic.

Hoe wordt de ecosim van KPN gemaakt?

Het plastic van de kaart wordt volledig uit oude koelkasten teruggewonnen. Dit draagt bij aan de circulaire doelstelling van KPN.

Allereerst verzamelt het bedrijf koelkasten in, waarna hier onder andere de plastic uit wordt gehaald. Na het vermalen begint het proces van reinigen, sorteren en samenpersen. De plastic korrels worden vervolgens getransformeerd tot de ecosim, waarna ook de ecosim-chip wordt geproduceerd.

Hieronder zie je een afbeelding ter illustratie.

KPN Ecosim

Ben je hier voorstander van, en overtuigt dit jou om voor een KPN-simkaart te kiezen? Bekijk onze KPN prepaid pagina voor meer informatie!

Wanneer is de ecosim beschikbaar?

KPN heeft bevestigd dat de eerste klanten naar verwachting al binnen een paar weken een ecosim zullen ontvangen.

Allereerst moet de huidige voorraad ‘oude simkaarten’ nog opgemaakt worden. Er komt nieuwe voorraad van oude simkaarten meer; vanaf nu zal er alleen een nieuwe voorraad ecosim simkaarten beschikbaar zijn.

De eSIM als alternatief

Al een tijdje is het ook mogelijk om een digitale simkaart te gebruiken: de eSIM. Tot nu toe is Simyo de enige Nederlandse provider die voor prepaid eSIM aanbiedt. Voor abonnementen bieden meerdere aanbieders het aan.

Met een eSIM is er helemaal geen (fysieke) simkaart meer nodig. Nieuwere telefoons hebben namelijk een eSIM-functionaliteit, waardoor je via de website of app van je provider gemakkelijk een eSIM kunt bestellen en direct activeren. Let er dus wel op dat je een geschikte telefoon voor eSIM hebt.

Natuurlijk is de eSIM de duurzaamste oplossing: er is geen fysieke kaart meer nodig. Meer over eSIM (voor prepaid) kun je lezen op onze prepaid eSIM pagina.

Lees meer

Meer data verwerkt tijdens jaarwisseling

De netwerken van de Nederlandse mobiele providers hebben het tijdens oud en nieuw drukker gehad dan normaal. Ieder jaar wordt er in deze periode meer gebruik gemaakt van mobiele netwerken. Hoewel er geen sprake was van grote problemen of storingen, is er wel een stijging te zien in verbruik ten opzichte van vorig jaar.
De drukte op de mobiele netwerken van de providers komt overigens vooral door een grote stijging in dataverbruik.

Dataverbruik tijdens oud en nieuw

Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile (de drie Nederlandse providers met een eigen mobiele netwerk) hebben aangegeven dat hun netwerk meer mobiele data heeft verwerkt tijdens de jaarwisseling. Hierbij valt op dat terwijl dataverbruik de afgelopen jaren blijft stijgen, het aantal sms’jes en telefoontjes tijdens de jaarwisseling veel minder snel stijgen of zelfs dalen.

T-Mobile meldt dat er vooral een piek te zien was tussen 00.00 en 01.00 uur. In totaal is er tijdens de jaarwisseling 20 procent meer data verbruikt ten opzichte van vorig jaar.

KPN spreekt van een recordgebruik data op het mobiele netwerk tussen 22.00 en 04.00 uur: 343 terabyte. Op het KPN-netwerk is dit de grootste toename sinds 10 jaar, en 38,3 procent hoger dan in 2021 (toen kwam het aantal terabytes op 248 uit). Ook laat KPN weten dat het piekmoment meteen na middernacht was: tussen 00:05 en 00:010.

Vodafone heeft in totaal 15 procent meer mobiele data verwerkt tussen 22.00 en 04.uur in vergelijking met 2020. De provider meldt een piek tussen 00.10 en 00.15 uur. Hierbij valt op dat de toename minder was dan de toename van vorig jaar, toen Vodafone 28 procent meer mobiele data verwerkte.

Belminuten en sms’jes

Terwijl mobiel internet steeds populairder wordt, zowel in het algemeen als tijdens de jaarwisseling, is een soortgelijke groei niet te zien bij belminuten en sms’jes. Sterker nog, Vodafone laat weten dat het aantal mobiele gesprekken tijdens de jaarwisseling met 2 procent daalde en het aantal verstuurde sms’jes met 16 procent daalde. Op het netwerk van KPN was het aantal gesprekken hoger dan vorig jaar, maar werden er minder sms-berichten verstuurd.

Lees meer

Sterke stijging mobiel dataverbruik

Mobiel dataverbruik blijft in Nederland records verbreken, zowel op het gebied van abonnementen als prepaid. In het derde kwartaal van dit jaar is ook weer sprake geweest van een flinke toename: vergeleken met het tweede kwartaal is er een toename van 12% te zien. Lees hier meer over het recente dataverbruik in Nederland en de sterke stijgingen.

Mobiel dataverbruik derde kwartaal

We maken in Nederland steeds meer gebruik van mobiel internet. De ACM (Autoriteit Consument & Markt( bevestigt dat met de volgende opvallende cijfers over mobiel dataverbruik in Nederland in het derde kwartaal van 2021:

 • Totale dataverbruik in Q3 2021 nam in vergelijking met het derde kwartaal van 2020 met 31 procent toe.
 • Het aantal mobiele aansluitingen is met 1,3 procent gestegen naar 22,9 miljoen aansluitingen.
 • Toename verbruik mobiel internet van 12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.
 • Terwijl dataverbruik toeneemt, heeft men in het derde kwartaal van 2021 minder mobiel gebeld en ge-sms’t.


Verder valt op dat het marktaandeel van de drie Nederlandse mobiele netwerkproviders ongewijzigd is. Zowel T-Mobile als KPN hebben nog altijd een marktaandeel van 25 tot 30 procent, terwijl Vodafone(Ziggo) een marktaandeel van 20 tot 25 procent heeft. De overige aanbieders (zonder eigen netwerk) hebben samen in totaal een marktaandeel van 10 tot 15 procent.

Alleen mobiele data

Binnen mobiel dataverbruik valt tevens op dat er steeds meer vraag is naar oplossingen voor alleen data. Dit zijn meestal data simkaarten die geen telefoonnummer hebben, maar waar alleen maar tegen voordelige tarieven gebruik kan worden gemaakt van het internet.

De drie belangrijkste voordelen van een dergelijke data simkaart zijn:

 1. Prepaid internet, waardoor men geen abonnement hoeft af te sluiten en er geen sprake is van een contract.
 2. Voordelige tarieven in vergelijking met normale prepaid tarieven.
 3. Te gebruiken in telefoons, maar ook als simkaart voor in een MiFi router, alarmsysteem, of ander apparaat.


De vraag naar alleen data is niet vreemd, aangezien het aantal gebelde minuten en verstuurde sms’jes daalt (cijfers derde kwartaal):

 • Het aantal belminuten is met 5 procent gedaald naar 11,6 miljard.
 • Het aantal verstuurde sms’jes nam met 2 procent af tot 546 miljoen.


Er is de afgelopen jaren een duidelijke trend te zien, waarbij het verbruik van (en de vraag naar) belminuten + sms’jes blijft zakken & het verbruik van (en vraag naar) data blijft stijgen. Hierdoor is het niet heel verrassend dat de vraag naar internet-only oplossingen in de vorm van (prepaid) data simkaarten ook toeneemt.

Lees meer

Prepaid internet bundel met onbeperkt data?

Wereldwijd wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiel internet. Zo ook in Nederland. Daarom is er steeds meer vraag naar onbeperkt internet voor op je mobiel (of andere mobiele apparaat). Daarbij denkt men snel aan een abonnement, maar er zijn ook prepaid internet bundels met onbeperkt data. In dit artikel lees je alle mogelijkheden voor het aanschaffen van een prepaid bundel met onbeperkt internet.

Prepaid internet bundel onbeperkt data

Dankzij bundels is het mogelijk om met prepaid onbeperkt online te zijn. Normaal gezien dien je een prepaid simkaart iedere keer op te waarderen. Dit is echter niet nodig door gebruik te maken van specifieke prepaid internet bundels.

Niet iedere provider biedt onbeperkt internet bundels aan. Hieronder staan alle providers die wel een prepaid internet bundel met onbeperkt data aanbieden:

 • KPN
 • Simyo
 • T-Mobile
 • Vodafone

KPN onbeperkt online bundel prepaid

Wil je gebruik maken van een prepaid internet bundel met onbeperkt data bij KPN, dan heb je twee keuzes:

 1. Een bundel van een maand, waarbij je ook 30 minuten / sms’jes krijgt.
 2. Een dagbundel, waarbij je alleen internet krijgt.


Met beide bundels maak je gebruik van een lagere internetsnelheid dan normaal, namelijk 128 Kbps.

Simyo onbeperkt data

Bij Simyo is onbeperkt internetten met prepaid een optie. Hierbij maak je gebruik van Onbeperkt MB’s met een lage snelheid, namelijk 128 Kbps. Dit is dus dezelfde soort bundel als KPN. Deze bundel is 30 dagen geldig, en is vooral geschikt voor WhatsApp, Navigatie, E-mail. YouTube en Spotify gaat moeilijker met deze lage snelheid bundel.

T-Mobile unlimited data prepaid

T-Mobile heeft twee Unlimited Data bundels: Vandaag en Weekend.

 • Vandaag: In Nederland onbeperkt internet, in de EU 1,7 GB data. Deze bundel is 1 dag geldig.
 • Weekend: 1 weekend lang unlimited data in Nederland en 2,8 GB in andere EU-landen.


Verder heeft ook T-Mobile prepaid onbeperkt internet met lage snelheid: de Altijd Online bundel. Ook hier maak je gebruik van 128 kbps download- en uploadsnelheid. Bij de bundel krijg je overigens 30 belminuten / sms’jes erbij, wat het een geschikte bundel maakt voor bijvoorbeeld kinderen.

Vodafone unlimited data bundels

Ook Vodafone heeft geschikte onbeperkt internet bundels voor prepaid met korte geldigheid:

 • 1 dag Unlimited
 • 3 dagen Unlimited
 • 7 dagen Unlimited

Lyca onbeperkt internet prepaid?

Heeft Lyca Mobile onbeperkt internet?

Hoewel de aanbieder wel bundels met veel data heeft, is onbeperkt internet niet mogelijk bij Lyca. De provider heeft wel bundels met onbeperkt bellen & sms, maar dus geen unlimited data.

Hieronder zie je twee voorbeelden van Lyca bundels zonder onbeperkt internet, maar met onbeperkt bellen & sms.

 • Super Bundel: 50 GB data & Onbeperkt bellen en sms’en.
 • Alles-in-1L Bundel: 35 GB data & Onbeperkt bellen en sms’en (Internationale bundel).

Waarom een onbeperkt internet bundel met prepaid?

Een prepaid internet bundel met onbeperkt data heeft de volgende voordelen:

 • Opwaarderen is gedurende de looptijd van de bundel niet nodig.
 • Het is onmogelijk om buiten je bundel te gaan en extra kosten te maken.
 • Je hebt altijd internet, waar je ook bent en welke dag van de maand het ook is.
 • Onbeperkt internet met lage snelheid via prepaid is een goede manier om kinderen te laten wennen aan het gebruiken van een telefoon met mobiele data.
 • Een bundel met unlimited data is handig als je tijdelijk veel internet nodig heeft. Hiervoor hebben meerdere providers een dag- of weekendbundel, wat ideaal is als tijdelijke oplossing.

Simkaart voor prepaid internet aanschaffen?

Natuurlijk heb je een prepaid simkaart nodig voordat je een prepaid bundel kunt aanschaffen. Wil je dus gebruiken maken van prepaid onbeperkt internet en heb je nog geen simkaart, bekijk dan hieronder de beste prepaid simkaarten en maak je keuze!

Onderstaande tarieven zijn op basis van reguliere prepaid tarieven zonder bundel.

 ProviderBellen SMSPer MBStarttarief 
#1Simyo€0,10€0,10€0,15GeenBESTELLEN
#2KPN€0,20€0,15€0,10GeenBESTELLEN
#3Vodafone
€0,20€0,15€0,101e minBESTELLEN
#4T-Mobile
€0,20€0,15€0,10GeenBESTELLEN
Lees meer

Grote stijging verkoop 5G-telefoons

De groei van het aantal verkochte smartphones is dit jaar minder dan verwacht. Dit komt vooral door tekorten aan bepaalde componenten. Hierdoor zijn er vooral minder 4G-telefoons verkocht. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat het aantal verkochte 5G-telefoons is gestegen. In dit artikel lees je meer informatie over de wereldwijde verkoop van smartphones, de sterke stijging van het aantal verkochte 5G-telefoons, en de huidige beschikbaarheid van 5G voor prepaid gebruikers.

Groei verkochte smartphones

De verwachte groei voor smartphone verkopen was voor dit jaar 7,4 procent. De uiteindelijke groei was 5,3 procent. Dit betekent dat de groei van het aantal verkochte smartphones dit jaar minder was dan verwacht.

Dit komt door twee factoren:

 1. Aanhoudende tekorten aan bepaalde componenten, zoals chips voor smartphones.
 2. Logistieke uitdagingen, welke waarschijnlijk pas halverwege volgend jaar zullen verbeteren.

Vooral de component problemen hebben gezorgd voor een mindere verkoop. Deze zijn grotendeels van toepassing op 4G-telefoons. Dit is ook een van de redenen dat de verkoop van 5G-smartphones harder is gestegen. Hieronder lees je meer over de verkoop van 5G-apparaten dit jaar.

Stijging verkoop 5G-apparaten

Het aantal verkochte 5G-smartphones stijgt dit jaar met 117 procent. De voornaamste redenen voor deze grote stijging, zijn:

 1. Het aantal 5G-toestellen groeit snel, waardoor men in verhouding minder 4G-telefoons aanschaft (hierbij spelen component problemen ook een rol).
 2. Winkels verkopen liever duurdere 5G-toestellen dan 4G-telefoons, en stimuleren dus ook de verkoop van 5G-telefoons.

Het grote succes van de iPhone 12 en 13 zorgt ervoor dat de gemiddelde verkoopprijs van 5G-smartphones met 1,7 procent stijgt. Uiteindelijk zal dit in verwachting tegen 2025 dalen met ongeveer 35%. Daarentegen zal de gemiddelde prijs van een 4G-telefoon sterk dalen naarmate de jaren vorderen.

In 2021 is 5G voor prepaid nog niet mogelijk. De verwachting is dat in de loop van 2022 5G mogelijk zal worden gemaakt voor prepaid. Totdat 5G beschikbaar is voor prepaid, zullen prepaid gebruikers dus gebruik moeten blijven maken van 4G.

Lees meer

Roaming binnen EU tot 2032 gratis

Jouw prepaid simkaart in andere EU-landen gebruiken om mobiel te bellen, sms’en en internetten? Dat kan tot minimaal 2032 zonder bijkomende kosten. De Europese Commissie heeft dit vandaag aangekondigd. Dit betekent dat consumenten nog zeker 10 jaar voor dezelfde tarieven als in hun eigen EU-land gebruik kunnen maken van het mobiele netwerk van een provider in andere EU-landen.

Nieuwe regels voor roaming

Gratis roamen kan overigens al vanaf juni 2017. De vorige regelgeving loopt echter op 1 juli 2022 af. In februari dit jaar gaf de Europese Commissie aan de regelgeving te willen verlengen. Met deze nieuwe regels voor roaming is dat nu dus gedaan. Het gaat hierbij om een verlenging tot ten minste 2032, wat toekomstige verlengingen natuurlijk mogelijk maakt.

Naast de verlenging van de ‘roam-like-at-home’-periode (roamen zoals thuis), bieden de regels ook nog enkele extra voordelen, zoals:

 • Dezelfde snelheid en kwaliteit als in eigen land
 • Consumenten krijgen een verbeterde toegang tot noodcommunicatie


Kan een provider dezelfde snelheid en kwaliteit van hun mobiele netwerk in een ander EU-land niet garanderen, dan dienen ze consumenten daarover te informeren.

Klanten van mobiele providers zullen worden geïnformeerd over de mogelijkheid voor toegang tot nooddiensten via 112 & andere toegangsmiddelen (zoals apps voor mensen met een handicap). Mobiele aanbieders gaan hun klanten tegen juni 2023 automatisch via een sms-bericht op de hoogte brengen over de alternatieve manieren om nooddiensten te bereiken.

Andere regelgeving in Groot-Brittannië

Natuurlijk maakt Engeland sinds de Brexit geen onderdeel meer uit van de EU. Dat is dan ook de reden dat de bovenstaande regels niet voor Groot-Brittannië gelden. Ga je naar Engeland, dan kunnen providers dus gewoon extra kosten voor roaming implementeren. Dit heeft Vodafone UK al gedaan.

Alle mobiele klanten

De nieuwe ‘roam-like-at-home’-regelgeving geldt nog steeds voor alle mobiele klanten. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen prepaid klanten en klanten met een mobiel abonnement. Zolang je gebruik maakt van een mobiel netwerk van een provider in een EU-land, kun je dat netwerk zonder extra kosten in andere EU-landen gebruiken.

Lees meer

300 keer meer mobiel dataverkeer dan in 2011

Mobiel internet heeft sinds 10 tien jaar geleden grote stappen gemaakt: het dataverkeer is sinds 2011 bijna verdriehonderdvoudigd. Dit blijkt uit het Ericsson Mobility Report van november 2021. Hierin wordt onder andere gekeken naar de huidige status, ontwikkelingen, en geschiedenis van de mobiele markt. Lees gerust verder voor meer informatie!

Gebruik prepaid simkaart en mobiele abonnementen

De manier waarop naar mobiel dataverkeer is gekeken, is met Exabytes (EB). In 2011 was het mobiele internetverkeer 26 EB per maand. In 2021 is dat 78 EB per maand.

Een verdriehondervoudiging klinkt natuurlijk veel, maar men gebruikt vandaag de dag simpelweg veel vaker een smartphone. De prepaid simkaart, of een mobiel abonnement, wordt dus ook veel vaker gebruikt.

Jaar-op-jaar (vergeleken met 2020) steeg het gebruik van mobiel internet in 2021 met 42 procent. Nieuwe prognoses laten zien dat het totale dataverkeer via mobiele netwerken tegen eind 2027 zelfs (van 78 EB in 2021) naar 370 EB gaat stijgen.

Groei van de 5G-technologie

In het rapport van Ericsson zijn ook de voorspellingen voor de komende jaren te vinden. Er is een speciale aandacht voor 5G. Dit is natuurlijk de nieuwste mobiele technologie. 5G groeit dan snel, vooral in vergelijking met de groei van 4G (toen 4G als eerst beschikbaar werd). In het rapport staat onder andere het volgende:

 • De verwachting is dat de groei en het gebruik van 5G nog sneller zal groeien dan bij 4G het geval was.
 • Wereldwijd is het aantal 5G-abonnementen eind dit jaar wereldwijd waarschijnlijk 660 miljoen.
 • Meer dan twee miljard mensen zullen eind 2021 binnen het dekkingsgebied van een 5G-netwerk wonen en werken.
 • Momenteel is bijna een kwart van alle verkochte smartphones 5G-toestellen (in de tijd van 4G was slechts 8 procent van alle smartphones over dezelfde periode een 4G-toestel).
 • Bijna de helft van alle mobiele abonnementen (49 procent) zal in 2027 een 5G-abonnement zijn.


Momenteel stijgt de vraag naar 5G vooral in China en Noord-Amerika. Deze vraag komt vermoedelijk door de dalende prijzen van 5G-toestellen.

Lees meer

T-Mobile biedt beste mobiele ervaring volgens Tutela

Volgens Tutela’s ‘State of Mobile Experience report 2021’ biedt provider T-Mobile de beste mobiele ervaring in Nederland. In het rapport van het bedrijf scoort T-Mobile het hoogst wanneer het gaat om de ervaring dat de provider biedt voor veeleisende applicaties. Op het gebied van 5G-dekking scoort Vodafone echter het hoogst. In dit artikel lees je meer informatie over dit rapport en de prestaties van de Nederlandse mobiele netwerkproviders.

Mobiele ervaring Nederlandse netwerkproviders

Een van de belangrijkste punten van het rapport is de ‘Excellent Consistent Quality’, wat aangeeft hoe de kwaliteit van de ervaring is tijdens het gebruiken van mobiele applicaties. Het gaat hierbij vooral om veeleisende mobiele applicaties. Voorbeelden hiervan zijn games, social media, en HD videostreaming.

Op het bovenstaande heeft T-Mobile dit jaar een score van 89,1 procent gehaald, waarmee het boven KPN en Vodafone eindigde.

Nederland op vierde plek

Het rapport van Tutela vergelijkt ook de mobiele ervaring van netwerkproviders van verschillende landen. Op basis hiervan staat Nederland op de vierde plek, met een score van 85,38 procent. Denemarken scoort het hoogst, terwijl Zuid-Korea & Finland een tweede plek delen.

Tutela heeft de afgelopen zes maanden de mobiele ervaring in Nederland gebenchmarkt. Het bedrijf heeft hiervoor tussen mei 2021 en oktober 2021 meer dan 400.000 snelheids- en latency (vertragings)-tests geëvalueerd. De tests werden tijdens deze zes maanden op de telefoons van echte gebruikers van de mobiele netwerkproviders uitgevoerd.

5G-dekking

Wanneer het om 5G gaat, presteert Vodafone volgens het rapport het beste. Vodafone scoort het hoogst op 5G-dekking en 5G-ervaring. De provider leverde op meer plekken een 5G-signaal in vergelijking met T-Mobile en KPN. Ook had men bij Vodafone een betere 5G-ervaring wanneer ze met 5G verbonden waren.

Verder eindigde Vodafone op de gedeelde eerste plek met KPN wat betreft video ervaring (Video Experience). Mobiele telecomaanbieder KPN scoorde overigens tweede voor 4G/5G-dekking, totale dekking en 5G-only-dekking in Nederland.

Lees meer

Apple maakt reparaties door gebruikers mogelijk

Je iPhone zelf repareren: het is altijd al een vrije lastige klus geweest. Velen hebben dan ook kritiek op Apple, gezien het te moeilijk is om een iPhone (of ander Apple apparaat) zelf te repareren, of dit door een winkel te laten doen. Dat gaat veranderen met het Self Service Repair programma van Apple. Consumenten kunnen hierdoor eigen reparaties met originele Apple onderdelen en tools uitvoeren.

Self Service Repair: Zelf repareren

Dit is de eerste keer dat Apple onderdelen en tools beschikbaar maakt voor de ‘eindgebruiker’. Wil je iets aan je iPhone repareren, zoals je batterij, dan kan dat met Self Service Repair. Klanten kunnen dan bijvoorbeeld een batterij bij Apple kopen, waarna ze het onderdeel en de juiste handleidingen voor reparatie ontvangen. Het is van belang om vooraf de handleidingen goed door te nemen, zodat de reparatie veilig en juist wordt uitgevoerd.

Het programma begint met drie te vervangen onderdelen:

 • Het scherm
 • De batterij
 • De camera

Dit zijn de meest gebruikte onderdelen / modules. Later zal het mogelijk zijn om ook andere onderdelen zelf te kunnen repareren.

Wanneer komt het reparatieprogramma in Nederland?

Allereerst is de Verenigde Staten aan de beurt. Het programma is begin 2022 beschikbaar in de VS. Hierna volgen andere landen in de loop van 2022.

Het is op dit moment dus nog niet bekend wanneer Nederlandse Apple-klanten ook direct via Apple, met originele onderdelen, iPhones (en andere apparaten van Apple zoals Macs) kunnen repareren. Dit kan in de loop van 2022, maar ook later zijn.

iPhone 12 en 13

Apple biedt de mogelijkheid voor eigen reparatie eerst aan voor de iPhone 12 en iPhone 13. Hierna volgen Mac-computers, waarbij repareren mogelijk is met M1-chips. Voordat Self Service Repair in Nederland beschikbaar is, zal eigen reparatie dus waarschijnlijk al voor meer Apple apparaten mogelijk zijn.

Kritiek op Apple

Al jarenlang krijgt het elektronicabedrijf kritiek op hun reparatiebeleid. Reparaties door externe / derde partijen werd namelijk te moeilijk gemaakt. Bovendien vond men reparaties van Apple, die buiten de garantie vallen, vaak te prijzig.

Hierdoor heeft Apple in de afgelopen drie jaar het aantal locaties dat met originele Apple onderdelen, tools & training werkt bijna verdubbeld. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 2800 onafhankelijke reparatiebedrijven en meer dan 5000 erkende serviceproviders.

Met de komst van de optie om Apple apparaten zelf te repareren, is er nu een extra mogelijkheid voor klanten van het bekende elektronicabedrijf. Wel moeten we hiervoor in Nederland nog even wachten, omdat het programma dus allereerst in de VS beschikbaar wordt.

Lees meer

Prepaid kosten buiten je bundel?

Een van de nadelen van een abonnement is voor velen de buitenbundelkosten. Deze kunnen nogal hoog oplopen. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen waarom men, vooral voor kinderen, een prepaid simkaart aanschaft.

Toch krijgen wij wel eens vragen over buitenbundelkosten met prepaid, en zien we prepaid gebruikers hier ook regelmatig vragen over stellen op het internet. Kosten buiten je bundel zou met prepaid toch niet moeten kunnen? Lees hier hoe dat indirect wel zou kunnen, en waar je op dient te letten om dergelijke kosten te voorkomen.

Prepaid buitenbundelkosten, bestaat het?

Laten we eerst uitleggen hoe het bij abonnementen werkt: je sluit een abonnement af met een bepaalde hoeveelheid MB’s, belminuten en sms’jes. Dit is je bundel. Met een abonnement kun je hier echter gewoon overheen gaan. Let je even niet op, dan kun je verrast worden met een torenhoge rekening.

Prepaid betekent echter ‘vooraf betalen’. Hoe komt het dan dat je met prepaid kosten buiten je bundel kunt krijgen? Het antwoord hierop is dat dit niet direct kan. Is je bundel op, dan kan er niet door de provider een nieuwe bundel gekocht en/of actief worden gezet. Je kunt echter wel gebruik maken van mobiel internet. Dit is dan ook de reden dat je kosten maakt. Lees daarover hieronder meer.

Kosten voor mobiele data

Wanneer je een prepaid bundel koopt, zet je waarschijnlijk eerst tegoed op je prepaid simkaart. Een deel van deze tegoed gebruik je vervolgens om een prepaid bundel, zoals een internetbundel, te kopen. Heb je de MB’s vervolgens verbruikt? Dan is de bundel op. Toch staat mobiele data waarschijnlijk aan op je toestel. Als je door blijft gaan met mobiel internetten, dan maak je op deze manier ‘kosten buiten je bundel’ met prepaid.

Hierdoor kunnen er twee dingen gebeuren:

 • Je prepaid beltegoed verdwijnt. Dit betekent dat je prepaid saldo lager wordt. Als je bijvoorbeeld met 50 euro had opgewaardeerd, en je bundel 10 euro kost, zou je 40 euro overhouden. Doordat je echter extra kosten maakt, heb je nog maar 23 euro over.
 • Je ontvangt een hoge rekening, wat mogelijk is als je rekeningnummer of creditcard gekoppeld is aan de online omgeving van je provider.

Kosten buiten je bundel voor prepaid uitzetten

Wil je voorkomen dat je buitenbundelkosten ontvangt, dan dien je mobiele data uit te zetten. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Ga naar de ‘Instellingen-app’ op je telefoon.
 2. Navigeer naar Mobiele data’. Dit kan ook een andere benaming op je telefoon hebben, zoals ‘Mobiele gegevens’ of ‘Mobiel netwerk’.
 3. Zet mobiele data / mobiel internet uit.


Hierdoor maak je geen kosten voor mobiel internet. Is je bundel op, en staat mobiele data aan? Dan kun je dus wel kosten ‘buiten je bundel’ maken.

Bij welke prepaid providers zijn buitenbundelkosten mogelijk?

Het is eigenlijk bij alle providers mogelijk om dergelijke kosten te maken. Zolang de provider een prepaid internetbundel aanbiedt, kun je via mobiele data als het ware ‘extra kosten’ maken. Kosten buiten je bundel kan das bij Vodafone, T-Mobile, KPN, Simyo, Lebara, etc. Het gaat hierbij altijd om een instelling die je op de telefoon / smartphone uit dient te zetten, namelijk: mobiele data. Door dit e doen, zul je geen extra onverwachte kosten voor prepaid internet ontvangen.

Lees meer
Volgende pagina »