Telecom Nieuws: prepaid, telefoons & sim only

Home » Nieuws

Prepaid Sim Only Top 5

Onderstaand hebben wij een selectie gemaakt van de beste prepaid providers van het moment op basis van prijs/kwaliteit en populariteit! Deze top 5 is samengesteld om de keuze tussen de vele prepaid providers zo simpel mogelijk te maken.

 ProviderBellen SMSPer MBStart 
#1Simyo
- Beste Prepaid
€0,10€0,10€0,031e minBESTELLEN
#2KPN
gratis €10,- beltegoed
€0,30€0,16€0,021e minBESTELLEN
#3Vodafone
€0,20€0,15€0,031e minBESTELLEN
#4T-mobile
€0,20€0,15€0,031e minBESTELLEN
#5PS.net DATA SIMKAART
Data only sim / alleen data
--€0,001€0BESTELLEN

Simyo

Simyo is één van de goedkoopste prepaid providers van Nederland. Simyo is een dochterbedrijf van KPN en gebruikt daarom natuurlijk ook gewoon het betrouwbare KPN netwerk. Daarnaast streeft Simyo naar een zo goed mogelijke klantenservice wat ook zo ervaren wordt door hun klanten. Simyo is tevens door ons uitgeroepen tot Beste prepaid provider van 2013, 2014 & 2015.

KPN

KPN is een vertrouwde naam en het grootste netwerk van Nederland. Ook al zijn de tarieven duur, is deze provider nog steeds populair in Nederland.

Data Simkaart

Onze Data simkaart is erg populair voor personen die alleen gebruik willen maken van internet. Je kunt namelijk internetten tegen de laagste prepaid internet tarieven in heel Europa. Daarnaast maak je met onze data simkaart gebruik maken van het 4G netwerk van KPN.

Bliep

Bliep is samen met Simyo één van de goedkoopste providers om te bellen en te SMS’en. Houd er wel rekening mee dat Bliep geen standaard MB’s (internet) aanbiedt aan haar klanten. Mocht je toch gebruik willen maken van internet, dan kun je gewoon een dagbundel van 10 of 60 MB aanschaffen voor €0,25 en €0,50.

AH mobiel standaard

AH Mobiel standaard is een populaire prepaid simkaart, ondanks de relatief hoge prepaid tarieven. Met deze sim only heb je namelijk keuze uit een waslijst van verschillende prepaid bundels. Hierdoor is het geschikt voor personen die korte periodes meer belminuten of MB nodig hebben.

VOOR WELKE PREPAID PROVIDER KIES JIJ?
Laat het ons weten en via een reactie hieronder!

Lees meer

Snel 5G pas eind 2023 beschikbaar

Volgens een onafhankelijke adviescommissie van de overheid is de belangrijke frequentieband voor sneller 5G-internet (de 3,5 GHz-band) pas eind 2023 vrij. In Nederland wordt 5G al aangeboden, maar niet tegen echt hogere snelheden dan 4G. Dit verandert met de beschikbaarheid van de 3,5 GHz-frequentieband. Het lijkt er echter op dat deze beschikbaarheid dus wel wordt vertraagd.

Snel 5G in december 2023

Wil je genieten van echt sneller mobiel internet dan nu, dan zul je nog even moeten wachten. De ambities waren om de 3,5 GHZ-band nog dit jaar aan te kunnen bieden. Dit zal nu waarschijnlijk pas december 2023 worden.

De grootste reden van de vertraging is dat satellietbedrijf Inmarsat gebruik maakt van deze frequentieband. In een kort geding kreeg het bedrijf vorig jaar gelijk toen het wees op het grote belang van het gebruik van de 3,5 GHz-band voor de veiligheid van de scheepvaart wereldwijd.

Op basis hiervan vroeg het ministerie aan een onafhankelijke adviescommissie om hier oplossingen voor te vinden. De voorgestelde oplossing is dat Inmarsat in 2024 naar Griekenland verhuist. Hierdoor kan de 3,5 GHz-frequentieband pas eind 2023 in gebruik worden genomen voor sneller mobiel internet via 5G.

Veiling snelle frequentieband

Hoewel de verdeling van de snelle 3,5 GHZ-frequentieband eigenlijk dit jaar had moeten plaatsvinden, dient er eerst nog een veiling te worden gehouden. Het is op dit moment niet bekend wanneer deze veiling zal plaatsvinden. De kans is groot dat het advies van de adviescommissie wordt gevolgd, waardoor de veiling in 2023 zal plaatsvinden.

Vanwege de verwachte groei van het aantal slimme apparaten met een internetverbinding, in combinatie met meer capaciteit, is het belangrijk dat 5G via de 3,5 GHZ-band wordt aangeboden. Hiervoor zal de Nederlandse consument dus nog even moeten wachten. In de tussentijd gebruiken de meeste consumenten 4G (of 5G dat meer gericht is op dekking dan de hoogst mogelijke snelheid).

Na de veiling en de verdeling kunnen Nederlandse mobiele providers beginnen met het aanbieden van supersnel 5G.

Lees meer

Beltegoed opwaarderen voor iemand anders?

Tegenwoordig kun je op meerdere manieren beltegoed opwaarderen. Zo kan dit met een opwaardeerkaart, maar ook online. Velen doen dit voor hun eigen prepaid simkaart, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je voor een ander op wilt waarderen. Wil je beltegoed opwaarderen voor iemand anders, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder voor meer informatie!

Hoe kan ik beltegoed opwaarderen voor iemand anders?

Opwaarderen voor een ander persoon houdt eigenlijk in dat je tegoed op zijn of haar prepaid simkaart zet. Daarom kan dit gewoon bij iedere provider. Hieronder worden de vier meest gebruikelijke manieren beschreven:

 1. Online beltegoed kopen. Je krijg via e-mail een code. Deze kun je opwaarderen via de telefoon waarin de simkaart zich bevindt, meestal door het servicenummer van de provider in kwestie te bellen. Bij sommige providers is sms’en ook mogelijk.
 2. Opwaarderen via de website (of app) van de prepaid provider. Er hoeft dan meestal geen code in te worden gevoerd in een telefoon.
 3. Automatisch opwaarderen instellen bij de provider. Zet dit vervolgens op jouw rekeningnummer, en je waardeert automatisch op voor iemand anders.
 4. In een winkel een opwaardeerkaart kopen. Ook deze code kun je vervolgens invoeren via het servicenummer van de provider in kwestie.

Het kopen van het tegoed kan dus direct. Wil je zelf ook direct het tegoed op de simkaart zetten, dan heb je soms toegang nodig tot de telefoon van de ander. Beltegoed opwaarderen kan in bepaalde gevallen ook op afstand; direct via de website van de provider op te waarderen (je hebt dan alleen het telefoonnummer nodig), of via een persoonlijke account bij een aanbieder (je dient dan in te loggen).

Wil je alleen het beltegoed kopen, en heb je een code, dan kun je deze dus gewoon doorsturen naar degene waar je het tegoed voor hebt gekocht.

Prepaid opwaarderen voor iemand anders per provider

De precieze mogelijkheden voor beltegoed opwaarderen (voor een ander persoon) verschillen per mobiele aanbieder. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe opwaarderen werkt per provider. Voor de onderstaande aanbieders wordt het vaakst gevraagd wat de mogelijkheden voor het opwaarderen voor een ander zijn.

KPN:
KPN opwaarderen voor iemand anders kan op alle manieren. Dit houdt in:

 • Via de KPN Prepaid app.
 • Direct via de KPN website.
 • Met een opwaardeerbon (de code kun je invoeren door te bellen of te sms’en).
 • Automatisch opwaarderen instellen.
 • Via een andere website beltegoed kopen en de code invoeren volgens de instructies die je in een e-mail ontvangt (samen met de code) ontvangt.

Bij KPN is het mogelijk om prepaid op te waarderen zonder de telefoon of persoonlijke account van de persoon in kwestie nodig te hebben. Alles wat je nodig hebt, is zijn of haar telefoonnummer. Via de website kun je vervolgens direct opwaarderen met een bedrag tussen de €10,- en €30,-.

Lebara:
Wil je bij Lebara opwaarderen voor iemand anders, dan kan dat op meerdere manieren. Het meest eenvoudige is online. Je kunt simpelweg via de website met een e-mailadres en telefoonnummer van de persoon waar je voor opwaardeert beltegoed aanschaffen. Ook kun je via andere websites opwaardeercodes aanschaffen. Tegoed op de simkaart zetten doe je dan door het servicenummer van Lebara te bellen.

Verder bestaat er de mogelijkheid om in een winkel beltegoed op te waarderen.

Lyca:
Lyca opwaarderen voor iemand anders doe je het gemakkelijkst op een van de volgende twee manieren:

 • Online via Lyca. Vul het Lyca-nummer in kwestie en je e-mailadres in. Je krijgt een bevestiging per e-mail. Hierna kun je betalen en wordt het beltegoed direct geactiveerd.
 • Koop beltegoed van Lyca in een winkel, en waardeer dit vervolgens op via de telefoon waar de simkaart in zit.

Vodafone:
Vodafone geeft aan dat je gemakkelijk voor een ander online kunt opwaarderen. Dit kan via hun eigen website. Vul het telefoonnummer in, kies een bedrag tussen de €5,- en €150,-, en koop het tegoed via iDEAL of je creditcard. Je kunt dit dus op afstand doen, zonder de telefoon van de ander nodig te hebben (en zonder in te loggen).

Andere mogelijkheden voor Vodafone opwaarderen voor iemand anders zijn:

 • Automatisch opwaarderen instellen op jouw rekeningnummer.
 • Via sms of door te bellen.
 • Tegoed cadeau doen.
 • Een opwaardeerbon kopen.

Waarom beltegoed voor iemand anders opwaarderen?

Hierboven is beschreven hoe je beltegoed opwaardeert, en hebben we ook per provider een toelichting gegeven. Waarom zou je echter beltegoed opwaarderen voor iemand anders? Er kunnen hiervoor meerdere redenen zijn. Hieronder beschrijven we een aantal redenen.

 • Je wilt beltegoed cadeau geven.
 • Opwaarderen voor je kind.
 • Opwaarderen voor een ouder familielid of kennis.
 • Iemand heeft snel beltegoed nodig, en is niet in de gelegenheid om tegoed te kopen en/of zelf op te waarderen.
Lees meer

Helft iPhone-bezitters heeft een ouder model

Van alle Nederlanders met een iPhone, heeft de helft een model dat vier jaar of ouder is. Dit meldt Telecompaper op basis van data afkomstig uit het Consumer Insights Panel. Het betreft een onderzoek over het eerste kwartaal van 2022, en is gebaseerd op antwoorden van 1800 Nederlanders. Jongeren hebben vaker een recenter model.

Bezit van verschillende iPhone-modellen

Uit het onderzoek blijkt dus dat de helft van alle Nederlanders een ouder iPhone-model heeft. Verder wordt het volgende gemeld:

 • De iPhone 11 is in Nederland momenteel het populairst: 16% van alle Nederlandse iPhone-bezitters heeft een iPhone 11.
 • 8% van alle Nederlanders heeft een iPhone 13 (een van de vier iPhone 13-uitvoeringen).
 • Van alle iPhones die Nederlanders bezitten, kan 94% de nieuwste iOS-versie draaien.

Jongeren hebben een nieuwere iPhone

Verder blijkt dat jongeren vaker een nieuwere iPhone hebben. Dit geldt voor de leeftijden 18 tot en met 24 jaar. Waar 3% van alle iPhone-bezitters een iPhone 13 heeft, is dit percentage 6% in de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar. Ook bezitten jongeren vaker een iPhone 12 (10% tegenover gemiddelde van 8%) en iPhone 11 (20% tegenover gemiddelde van 16%).

Hierbij valt op dat ook onder jongeren de iPhone 11 het populairst is. Ook valt op dat jongeren vaker voor een ‘normale’ iPhone-versie kiezen (in plaats van ‘Pro’ en ‘Pro Max’ iPhones, zoals de iPhone 11 Pro en Pro Max). Een belangrijke reden hiervoor is dat de Pro en Pro Max-modellen voor jongeren meestal te duur zijn. De normale modellen zijn betaalbaarder, en daarom voor velen interessanter.

iPhone-gebruik in combinatie met prepaid

Onder ouderen zal het combineren van een iPhone en prepaid populairder zijn dan onder jongeren. Hierbij is de kans dan ook groot dat het om een ouder iPhone-model zal gaan. Veel ouderen vinden het gebruiken van een prepaid simkaart namelijk eenvoudig en fijn, en voor hen zijn de wat oudere iPhones nog altijd prima. Sterker nog, de aanwezigheid van een fysieke homeknop (welke meestal ontbreekt in nieuwere iPhones) vinden veel senioren juist een pluspunt.

Lees meer

Goedkoop bellen naar Griekenland

Nederlanders kiezen vaak voor een vakantie in Griekenland. Het land kent vele mooie bezienswaardigheden en is ook voor een ‘jongerenvakantie’ populair. Nederlanders bevinden zich dus vaak in Griekenland, en er is dan ook regelmatig vraag naar hoe het zit met bellen naar dit land. Natuurlijk wil je dit zo voordelig mogelijk doen. Daarom lees je in dit artikel over goedkoop bellen naar Griekenland met prepaid.

Goedkoop bellen en sms’en naar Griekenland

Met je prepaid simkaart bellen naar Griekenland: hoeveel kost dat? Wij hebben de tarieven van verschillende providers vergeleken, en op basis hiervan onderstaande tabel gemaakt. Hierin zijn de voordeligste tarieven te vinden. Klik op een van de knoppen om direct een prepaid simkaart aan te schaffen. Wil je meer lezen over de tarieven voor het bellen en sms’en naar Griekenland, lees dan onder de tabel verder.

ProviderStarttariefBellen naar GriekenlandSMS naar GriekenlandBestellen
Simyo€ 0,00€ 0,23 € 0,07BESTEL
KPN€ 0,00€ 0,23 € 0,07BESTEL

Hieronder worden bovenstaande tarieven voor goedkoop naar Griekenland bellen met je mobiel toegelicht.

Goedkoop bellen naar Griekenland mobiel

In bovenstaande tabel zie je de goedkoopste tarieven voor het mobiel bellen en sms’en naar Griekenland. Aangezien Griekenland lid van de Europese Unie is, hanteert iedere prepaid provider hun laagste tarief voor het bellen (en sms’en) naar het buitenland. Veel providers noemen EU-landen dan ook ‘zone 1 landen’. Naar zone 1 landen (voornamelijk EU-landen) bel je goedkoper dan naar andere landen.

Zowel Simyo als KPN hanteren voordelige tarieven, namelijk €0,23 per belminuut en €0,07 per sms. Doordat er geen sprake is van een starttarief, bespaar je sowieso al op ieder gesprek. Vooral wanneer je regelmatig belt, is het van belang dat een provider geen starttarief hanteert om goedkoper uit te komen.

Voordelig naar andere landen bellen

Hierboven heb je gelezen over goedkoop bellen naar Griekenland. Natuurlijk is het mogelijk dat je nu of in de toekomst ook interesse hebt in prepaid bellen naar andere landen. Wij hebben een handige overzichtspagina gemaakt met informatie over goedkoop bellen naar het buitenland. Vanuit deze pagina kun je ook allerlei artikelen lezen en informatie vinden over de tarieven voor bellen en sms’en naar specifieke buitenlandse landen.

Heb je hier interesse in? Bekijk dan onze pagina over goedkoop naar het buitenland bellen!

Lees meer

Gebruik mobiel internet & M2M neemt toe

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recent zijn nieuwste Telecommonitor gepubliceerd, waarin cijfers van de telecomsector van Q4 2021 en 2021 in het algemeen staan. In deze rapportage valt het een en ander op. Zo is mobiel internet ook in 2021 blijven stijgen, en groeit het aantal M2M-aansluitingen. Ook is er informatie over het aantal belminuten en sms’jes in 2021. Lees hier in dit artikel meer over!

Mobiel dataverbruik blijft stijgen

Mobiele dataverbruik, waar prepaid internet onderdeel van uitmaakt, blijft stijgen. Waar het totaal aantal verbruikte GB’s in 2020 nog minder dan 1 miljard was, hebben Nederlanders in 2021 in totaal bijna 1,3 miljard GB’s verbruikt. De stijging in 2021 was ten opzichte van 2020 bijna 35%. De groeiende interesse in mobiele data blijft zich dus voortzetten. Dit is hieronder te zien:

ACM Jaarcijfers Mobiel

Bron: ACM – Jaarcijfers Mobiel

Overigens daalde in het vierde kwartaal het aantal verbruikte GB’s wel met 4 procent naar 331 miljoen GB. Over het hele jaar is er wel een duidelijke groeiende trend te zien. Voor het totale aantal verbruikte data wordt naar de gehele mobiele markt gekeken. Dat betekent dat data binnen abonnementen, maar ook prepaid internet is inbegrepen.

Op bovenstaande afbeelding is verder te zien dat ook het aantal belminuten is gestegen: van 42,9 miljard in 2020 naar 49,3 miljard in 2021 (stijging van bijna 15%). Het aantal sms’jes is wel weer gedaald. Procentueel gezien is mobiel internet wel een stuk harder gestegen dan belminuten: 35% tegenover 15%.

M2M-toepassingen worden steeds belangrijker

Als trend van de mobiele telecommarkt in Q4 noemt de Autoriteit Consument & Markt M2M. De ACM schrijft dat Machine to machine toepassingen (M2M) steeds belangrijker worden. Als voorbeelden hiervan worden onder andere alarmsystemen en slimme energiemeters genoemd.

M2M werkt via het internet. Er worden dan ook M2M-simkaarten gebruikt voor het sturen van informatie via het internet. Net zoals het totale mobiele internetverbruik is gestegen, geldt dit dus ook voor data via M2M-toepassingen. Velen gebruik een prepaid simkaart als oplossing voor een M2M-apparaat.

Het aantal M2M-aansluitingen is in Q4 de 9 miljoen gepasseerd. Dat terwijl eind vorig jaar de teller op 7,9 miljoen aansluitingen stond. In 2021 zijn er dus meer dan 1,1 miljoen aansluitingen bijgekomen. Dit wordt hieronder geïllustreerd:

M2M-aansluitingen

Bron: ACM – M2M-aansluitingen

Er is sinds Q3 2020 ieder kwartaal een groei te zien. Er is dus duidelijk sprake van een trend, en M2M-apparaten worden in combinatie met een M2M-simkaart steeds vaker gebruikt. Een prepaid kaart is hiervoor geschikt, omdat veel gebruikers van M2M-apparaten geen abonnement voor hun apparaat willen afsluiten. Met prepaid is er meer controle over kosten, en is er tevens geen sprake van vaste kosten.

Lees meer

Sms’en naar buitenland

Ben je van plan om met je prepaid simkaart te sms’en naar het buitenland? Dit kan bijvoorbeeld omdat je familie in het buitenland hebt, of omdat je daar een zakenrelatie hebt. Natuurlijk is het dan handig om te weten wat de kosten hiervoor per provider zijn, hoe het zit met kosten binnen en buiten de EU, en hoe je een sms naar het buitenland stuurt. Lees verder voor meer informatie!

Sms’en naar buitenland: kosten per provider

Hoeveel je betaalt voor een prepaid sms naar het buitenland, verschilt per provider. Net zoals voor binnen Nederland, hanteren mobiele aanbieders namelijk ook voor het sms’en, bellen en internetten naar het buitenland verschillende tarieven.

Hieronder zie je de tarieven per verstuurde prepaid sms vanuit Nederland naar het buitenland (zowel binnen als buiten de Europese Unie) per provider:

Prepaid ProviderSMS'en naar buitenland binnen EUSMS'en naar buitenland buiten EU
Simyo€0,07€0,508
KPN€0,07€0,30
T-Mobile€0,07€0,29
Lebara€0,12 (Lebara One)

€0,26 (10=20)
€0,12 (Lebara One)

€0,26 (10=20)
Vodafone€0,07€0,30
AH Mobiel€0.097€0,763
Bliep€0,08€0,50

Het goedkoopste tarief voor het versturen van een SMS naar landen binnen de EU is 7 cent. Simyo, KPN, T-Mobile en Vodafone hanteren dit tarief. Voor landen buiten de EU is het goedkoopste tarief 0,12 cent. Lebara hanteert dit tarief met Lebara One.

Dien je nog een prepaid sim van een van deze providers aan te schaffen? Bekijk de beste prepaid simkaarten op onze homepage!

SMS kosten binnen en buiten de EU

Zoals in bovenstaande tabel te zien, is het goedkoper om naar een land binnen de EU een sms te versturen. Over het algemeen zijn alle mobiele diensten bij alle providers goedkoper binnen de EU dan buiten de EU. Al een tijdje zijn extra roamingkosten binnen de Europese Unie dan ook afgeschaft. Dat betekent dat je voor de mobiele diensten bellen, sms’en en internetten in (en naar) een ander Europees land nooit meer betaalt dan in je eigen land.

Verder is het handig om te weten dat providers voor een aantal landen buiten de EU dezelfde kosten hanteren als voor EU-landen. Dit zijn bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen. Bij veel mobiele aanbieders betaal je dezelfde tarieven voor het sms’en naar deze landen als naar EU-landen.

Hoe stuur je een sms naar een buitenlands nummer?

Het versturen van een sms naar een buitenlands nummer werkt precies hetzelfde als het versturen van een sms naar een Nederlands nummer. Zolang het telefoonnummer gewoon klopt, kun je naar dat buitenlands nummer sms’en.

Wil je zeker weten dat alles goed in je telefoon staat, gebruik dan ook de landcode. Ieder land heeft een eigen landcode. Zo begint een Nederlands nummer bijvoorbeeld met +31 en een Belgisch nummer met +32. Vaak kun je het plusje vervangen met 00.

Waarom sms’en naar het buitenland?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen prepaid sms berichten naar het buitenland sturen. Hieronder noemen we een aantal veelvoorkomende redenen:

 • Familie in het buitenland
 • Zakenrelaties
 • Contact met vrienden / vriendinnen
Lees meer

Nieuwe telefoon van ‘Nothing’: Phone 1

Nothing is een techbedrijf van Carl Pei, de oprichter van OnePlus, een inmiddels populair telefoonmerk. Het bedrijf heeft aangekondigd dat hun eerste mobiele telefoon deze zomer wordt uitgebracht. De naam zelf is niet heel spannend: ‘Nothing Phone 1’. Wel heeft Nothing aangegeven dat het met deze smartphone uniek wil zijn.

Nothing Phone 1

De eerste smartphone van het bedrijf, Phone 1, is het tweede product van het bedrijf. Eerder al werden oordopjes uitgebracht: ‘Nothing Ear 1’.

Met deze mobiele telefoon wilt het bedrijf indruk maken. Oprichter Carl Pei heeft dan ook gezegd dat ze met deze telefoon de ‘slapende smartphonemarkt wakker willen schudden’. Carl Pei verliet OnePlus in september 2020 en is sindsdien bezig geweest met Nothing.

Er is nog niet veel bekend over de telefoon. Het belangrijkste wat tot nu toe is gedeeld over de Nothing Phone 1, is het volgende:

 • De achterkant van de telefoon bevat transparante elementen.
 • De Nothing Phone 1 zal gebruik maken van een Snapdragon-processor (het is nog niet bekend welke).
 • De software die wordt gebruikt heet ‘Nothing OS’; een softwareschil gebaseerd op Android. Deze software zal zo min mogelijk ‘bloatware’ bevatten en zal ervoor moeten zorgen dat producten van Nothing (en andere merken) goed samenwerken.

Releasedatum en prijs van de Nothing Phone 1

Er is dus verder weinig informatie over de telefoon. Zo is er bijvoorbeeld geen exacte releasedatum. Het is bevestigd dat de telefoon ‘ergens deze zomer’ moet verschijnen, maar verder is er geen informatie beschikbaar.

Daarnaast is ook niet bekend wat de telefoon gaat kosten. Hierbij is er ook geen prijsklasse duidelijk.

Gezien de eerste Nothing-smartphone al relatief snel wordt uitgebracht, is het opvallend dat er nog maar weinig bekend is. Er is dan ook nog geen fysiek toestel gepresenteerd. Meer details, met onder andere het design van de Phone 1, de specificaties van de telefoon, en de definitieve releasedatum, zullen dan ook ongetwijfeld snel volgen.

Lees meer

Lebara gratis sim voor contact met Oekraïne

Bij meerdere telecomproviders is het sinds eind februari / begin maart mogelijk om gratis mobiel te bellen en sms’en naar Oekraïne.

Ook bij Lebara kunnen klanten (sinds 3 maart) tot en met eind maart gratis bellen en sms’en naar Oekraïne. Hierbij kun je bij de aanbieder een gratis prepaid simkaart aanvragen, zodat je volledig kosteloos kunt bellen en sms’en naar Oekraïne. Daar lees je in dit artikel meer over.

Gratis simkaart voor contact met Oekraïne

Gratis simkaarten zijn prepaid kaarten die providers kosteloos aanbieden. De gratis sim van Lebara is op de volgende manieren te verkrijgen:

 1. Via de website van Lebara. Klik op de volgende knop om direct naar de desbetreffende pagina te gaan: Gratis sim
 2. Bij bepaalde tankstations en zelfstandige telecomwinkels.

Deze simkaart kun je gebruiken voor het gratis bellen en sms’en naar Oekraïne.

Is deze Lebara sim altijd gratis?

Het was al langer mogelijk om een gratis simkaart van Lebara te ontvangen. Dit is een langer lopende ‘actie’ of mogelijkheid bij de Nederlandse prepaid provider. De simkaart zal dus gewoon gratis blijven op de lange termijn (onafhankelijk van de situatie in Oekraïne). Nu kan de simkaart echter direct gebruikt worden voor het onbeperkt bellen en sms’en naar Oekraïne. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Gratis bellen en sms’en naar Oekraïne

Het is dus mogelijk om met deze Lebara simkaart gratis onbeperkt te bellen en sms’en naar Oekraïne. Het is hierbij handig om het volgende te weten:

 • Dit is een prepaid kaart; je hoeft geen abonnement af te sluiten.
 • Je kunt gewoon zonder beltegoed gratis onbeperkt bellen en sms’en naar Oekraïne. De kaart is dus direct te gebruiken.
 • Het gaat hier om gratis bellen en sms’en vanuit Nederland naar Oekraïne. Voor internetten heb je wel beltegoed nodig.
 • Lebara-klanten die in februari naar Oekraïne hebben gebeld, zijn per SMS geïnformeerd.

Het gratis bellen en sms’en naar Oekraïne kan bij Lebara tot en met in ieder geval 31 maart 2022. De gratis simkaart kun je ook daarna nog aanvragen.

Gratis mobiele diensten naar en in Oekraïne bij andere providers

Zit je al bi je een andere aanbieder, en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het gratis bellen en sms’en naar Oekraïne? Bekijk hier ons artikel over gratis mobiele diensten van, in en naar Oekraïne bij alle Nederlandse providers.

Oplossing voor Oekraïners

Vooral voor gevluchte Oekraïners is dit een geschikte oplossing. Het is namelijk niet goedkoop om met hun eigen abonnement vanuit Nederland naar hun vaderland te bellen. Toch is het onderhouden van contact met familie, vrienden en kennissen van groot belang. Daarom is het fijn dat de gratis Lebara sim zowel fysiek als online verkrijgbaar is, en dat het gratis onbeperkt bellen en sms’en met de prepaid simkaart direct zonder beltegoed mogelijk is.

Lees meer

Alarmsysteem zonder abonnement?

Op zoek naar een simkaart voor je alarmsysteem, zonder dat je hiervoor een duur abonnement hoeft af te sluiten? Dat is mogelijk! Een alarmsysteem zonder abonnement gebruiken doe je met een prepaid simkaart. In dit artikel lees je hiervoor de verschillende mogelijkheden, alsmede informatie over waar je rekening mee dient te houden wanneer je een alarmsysteem gaat gebruiken zonder abonnement.

Alarmsysteem zonder abonnement met prepaid

Dankzij prepaid kun je een alarmsysteem zonder abonnement gebruiken. De prepaid simkaart plaats je namelijk in het simkaartslot (GSM module) van je alarminstallatie.

Bij prepaid voor een alarmsysteem heb je twee opties:

 1. Een traditionele simkaart
 2. Een data simkaart

1. Traditionele simkaart voor je alarmsysteem

Er zijn veel alarmsystemen die werken op basis van het versturen en ontvangen van sms berichten of het ontvangen van een telefoonoproep. Hiervoor is een traditionele simkaart van een prepaid provider de beste oplossing. Je schaft eenmalig een voordelige simkaart aan. Hier staat vaak al (bel)tegoed op. Aangezien een alarmsysteem weinig verbruikt, ben je met deze tegoed wel even zoet. Vervolgens kun je opwaarderen naar wens.

Hieronder zie je een overzicht van de beste en voordeligste prepaid simkaarten:

Scroll / Swipe naar rechts op mobiel

Provider
Bellen
Per MBSMSStart
tarief
Kosten
Simkaart
 
Simyo - Goedkoopste prepaid
Tijdelijk Exclusief via PrepaidSimkaart.net:

€12,50,- Gratis beltegoed
€0,10
€0,01€0,10
Geen

€5,-

BESTEL
Simyo - Goedkoopste prepaid -
Tijdelijk Exclusief via PrepaidSimkaart.net:
€27,50,- Gratis beltegoed
€0,10€0,01€0,10Geen

€15,-

BESTEL
KPN
(€10,- beltegoed)
€0,20€0,01€0,15Geen

€5,-

BESTEL
Vodafone Prepaid + 2 GB Gratis Data

€0,20€0,01€0,151e min

€14,99

BESTEL
T-Mobile Simkaart€0,20€0,03€0,151e min€9,99

BESTEL
SIMKAARTEN VOOR BELGIE


Mobile Vikings
(Alleen voor Belgie)
€0,120,8 cent0,8 cent1e min

Gratis

BESTEL

Let er wel op dat je eens in de zoveel tijd gebruik moet maken van de simkaart (door te bellen, een sms te versturen, of te internetten), zodat deze niet geblokkeerd wordt (of zodat je je beltegoed niet kwijt raakt). Voor alarminstallaties is dit van belang. Deze periode is afhankelijk van je prepaid provider, en varieert tussen de 3 en 12 maanden.

2. Data simkaart voor je alarmsysteem

Werkt jouw alarminstallatie op basis van het versturen en gebruiken van data, en ondersteunt deze 2G, 3G, of 4G? Dan is een prepaid data simkaart geschikt! De grootste voordelen van deze simkaart zijn de lage tarieven, het feit dat de kaart nooit verloopt, en dat je je data nooit kwijtraakt (je behoudt je data altijd, ook bij langdurig geen gebruik). Dit maakt het geschikt voor gebruik van een alarmsysteem (die over het algemeen weinig verbruikt).

Heb je interesse in een prepaid data sim? Hieronder kun je direct deze simkaart bestellen. Afhankelijk van de locatie van je alarmsysteem kun je kiezen voor een Europese sim of Wereldwijde sim.

Data simkaart Europa data simkaart wereldwijde data

Houd er rekening mee dat deze data kaarten dus alleen geschikt zijn voor alarmsystemen die via het internet werken en 2G, 3G en/of 4G ondersteunen. Dit werkt dan via een app. Een data simkaart heeft geen telefoonnummer en is dus niet geschikt voor het versturen of ontvangen van sms berichten (en telefoonoproepen).

Verisure zonder abonnement?

Een Verisure gebruiken zonder abonnement is niet mogelijk. Dit komt doordat het beveiligingsbedrijf waar Verisure onderdeel van is, Securitas, het verplicht stelt om een abonnement af te nemen bij het aanschaffen van een Verisure alarmsysteem. Het systeem is dan ook alleen te gebruiken met een aansluiting op de meldkamer van het bedrijf.

Verisure werkt dus niet zonder abonnement. Hierdoor lopen de totale kosten van deze alarminstallatie hoog op, wat leidt tot veel klachten van klanten.

Waar dien ik rekening mee te houden bij een alarmsysteem zonder abonnement?

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je voor prepaid kiest. Hierbij maakt het niet uit of je je alarmsysteem thuis zonder abonnement gaat gebruiken, of dit op een andere locatie doet. Houd altijd rekening met het volgende:

 • Voldoende tegoed op je simkaart: Zorg ervoor dat je voldoende beltegoed op je traditionele prepaid sim of datategoed op je data simkaart hebt, zodat je je kaart direct kunt gebruiken en deze gewoon goed werkt.
 • Aanwezigheid van een simkaartslot: De meeste alarmsystemen zullen dit wel hebben, maar controleer voor de zekerheid of jouw alarmsysteem een simkaartslot / GSM module heeft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Systemen van bepaalde bedrijven: Sommige (beveiligings)bedrijven hebben alarmsystemen die alleen met een abonnement werken. Een voorbeeld hiervan, Verisure, is hierboven toegelicht. Houd hier rekening mee voordat je een alarmsysteem aanschaft.
 • Pincode op simkaart: Traditionele prepaid simkaarten zijn meestal voorzien van een pincode beveiliging. Soms moet je deze uit zetten om ervoor te zorgen dat de prepaid simkaart goed met een bepaald alarmsysteem werkt. Je dient dus de pincode van de simkaart af te halen. Dit moet op een mobiele telefoon gedaan worden.
Lees meer

Gratis mobiele diensten van, in en naar Oekraïne

Vanwege de treurige situatie in Oekraïne hebben de drie Nederlandse providers met eigen mobiele netwerk ervoor besloten om hun mobiele diensten naar (en in) Oekraïne tijdelijk gratis beschikbaar te stellen. Het gaat hierbij vooral om bellen en sms’en naar en in Oekraïne. Lees hier meer over in dit artikel.

Verlenging gratis bel- en sms-verkeer van en naar Oekraïne

Aanvankelijk kozen bijna alle providers ervoor om in ieder geval tot eind maart het gratis bellen en sms’en van en naar Oekraïne mogelijk te maken. Dat is nu verlengd. Hieronder de nieuwe (voorlopige) einddatum per provider:

 • T-Mobile: Juli 2022.
 • Vodafone: 30 april 2022.
 • KPN: Wel verlengd; geen specifieke einddatum genoemd.
 • Delta en Caiway: Tot en met 31 maart 2022.

Gratis mobiele diensten naar en in Oekraïne

Zowel KPN, VodafoneZiggo, als T-Mobile hebben in Nederland een eigen mobiele netwerk. Alle drie de providers hebben ervoor gekozen om deze gratis beschikbaar te stellen voor mobiele verkeer naar en in/vanuit Oekraïne. Hieronder lees je hoe dat bij deze aanbieders (en andere providers) zit.

KPN

Tot in ieder geval eind maar brengt KPN voor mobiel bellen en sms’en naar Oekraïne geen kosten in rekening. Dat geldt voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Verder maakt KPN roaming (bellen, sms’en en datagebruik) kosteloos voor haar klanten in Oekraïne.

Ook voor vast bellen geldt voor consumenten en zakelijke klanten dat er geen kosten in rekening zullen worden gebracht.

VodafoneZiggo

Mobiele klanten van Vodafone(Ziggo) kunnen de komende twee weken gratis bellen en sms’en van Nederland naar Oekraïne.

Vanuit Oekraïne kunnen Vodafone-klanten ook gratis mobiel bellen en sms’en naar Nederland. Bovendien kunnen klanten in Oekraïne gebruik maken van gratis data.

Het bovenstaande geldt voor zowel particuliere als zakelijke Vodafone-klanten.

T-Mobile

Bellen en sms’en vanuit Oekraïne naar Nederland, en andersom, is voor T-Mobile klanten (zowel consumenten als zakelijk) gratis tot in ieder geval eind maart.

Dit geldt ook voor alle T-Mobile merken inclusief Tele2, Simpel, en Ben.

Lebara

Van 3 maart tot en met in elk geval 31 maart 2022 is het bij telecomaanbieder Lebara mogelijk om gratis te bellen en sms’en van Nederland en Oekraïne. Het is bevestigd dat dit zowel voor prepaid klanten als Lebara-klanten met een abonnement geldt.

Bovendien is het bij Lebara mogelijk om een gratis sim aan te vragen, zodat je volledig gratis naar Oekraïne kunt bellen en sms’en. Hierover lees je meer in dit artikel.

DELTA en Caiway

Naast de drie grotere providers, hebben ook DELTA en Caiway het bellen en sms’en van en naar Oekraïne voor in elk geval de komende twee weken gratis gemaakt. Het bellen geldt voor zowel vaste als mobiele klanten. Verder kunnen klanten gratis bellen en sms’en naar de EU en kosteloos data gebruiken in Oekraïne.

Geldt dit ook voor prepaid klanten?

Voor prepaid klanten van deze providers is het natuurlijk goed om te weten of het bovenstaande ook voor hen geldt.

Hoewel prepaid meestal niet in het specifiek genoemd is, hebben de mobiele aanbieders het over mobiel bellen, sms’en en datagebruik in het algemeen. Hier valt prepaid bellen, sms’en en datagebruik natuurlijk onder. Daarom gaan we er van uit dat het gratis gebruiken van mobiele diensten naar en in Oekraïne ook voor de prepaid klanten van deze aanbieders geldt.

Lees meer
Volgende pagina »