Voordat je een aankoop doet, is het altijd verstandig om te weten waar je voor betaalt en wat hierbij komt kijken. Bij veel producten en diensten komen bepaalde kosten kijken, waarvan je misschien niet eens wist dat deze bestonden. In het geval van prepaid simkaarten is veel informatie over het algemeen bekend, maar er zijn toch bepaalde kosten waar je rekening mee kunt houden. Deze behandelen wij in dit artikel!
Verborgen kosten bij gebruik van een prepaid simkaart?
In het geval van prepaid is het eigenlijk altijd wel duidelijk hoeveel je betaalt voor de simkaart, en hoeveel beltegoed je daarbij ontvangt. Wanneer het echter aankomt op gebruik, is er het een en ander waar je misschien nog wel eens overheen kijkt. Doordat dit direct beïnvloedt hoeveel je betaalt voor je prepaid aansluiting, is het handig om op de hoogte te zijn van bepaalde mogelijke ‘verborgen kosten’.
Hieronder zie je een lijstje met 5 kosten van prepaid simkaarten waar je misschien niet van op de hoogte was. Lees onder het lijstje verder voor een toelichting per onderdeel!
- Internet: afrekening per 100kb of meer
- Bellen: afrekening per minuut
- Starttarieven voor bellen
- Roamingkosten
- Automatische verbruik van mobiele data
1. Afrekening per 100kb of meer (Internet)
Wist je dat providers verschillende manieren van afrekenen van prepaid internet hanteren, en dat je hierdoor duurder kan uitkomen dan je misschien had verwacht? Het verschil is hier hoeveel je betaalt per ‘internetsessie’.
Momenteel hanteren prepaid aanbieders een van de volgende drie manieren van afrekening:
- Per KB: Goedkoopst, want je betaalt per losse KB.
- Per 100 KB: Iedere keer dat je het internet gebruikt, wordt er minimaal 100 KB gerekend.
- Per 200 KB: Iedere keer dat je het internet gebruikt, wordt er minimaal 200 KB gerekend.
Heb je met een sessie 5 KB gebruikt? Als een provider een afrekening per 100 KB hanteert, betaal je voor 100 KB en dus niet 5 KB. Op de lange termijn zul je dit zeker merken en velen zijn hier niet van op de hoogte. Gelukkig zijn er meerdere providers die een afrekening per KB hanteren, maar let hier dus wel op.
2. Afrekening per minuut (Bellen)
Net zoals voor het internet, gelden er ook mogelijke hogere kosten voor bellen. Dit is het geval als een aanbieder een afrekening per belminuut hanteert. Je betaalt dan altijd voor minimaal een minuut bellen. Heb je 1 minuut en 2 seconden gebeld? Dan betaal je voor 2 minuten. Doordat de meeste telefoongesprekken langer dan een minuut duren, is het van belang om hier rekening mee te houden.
Wil je dit voorkomen, kies dan voor een prepaid provider die per seconde afrekent. Hiermee kun je nog eens flink besparen!
3. Starttarieven (Bellen)
Om nog even bij het bellen te blijven: Mogelijk wist je niet dat sommige providers starttarieven voor bellen met een prepaid simkaart hanteren. Je betaalt dan altijd dat bedrag, ook al duurt je telefoongesprek maar 4 seconden. Als het starttarief bijvoorbeeld 20 cent is, betaal je dit dus al sowieso per gesprek (bovenop de standaard tarieven voor bellen).
Sommige providers hanteren geen starttarief voor prepaid, waardoor je goedkoper uitkomt.
Tip: Bezoek onze pagina ‘prepaid tarieven vergelijken’ om direct starttarieven en andere tarieven van verschillende providers te vergelijken.
4. Roamingkosten
Goed nieuws: in ieder EU-land kun je (binnen dat land) bellen, sms’en, en internetten tegen dezelfde tarieven als in Nederland. Er zijn geen extra kosten.
Het bovenstaande geldt helaas niet voor het gebruiken van je prepaid simkaart buiten de EU: vrijwel altijd zijn de kosten buiten de EU met een standaard prepaid sim hoog. Zeer hoog! Het is niet ongebruikelijk dat je per MB meerdere euro’s betaalt en meer dan €1,- per belminuut betaalt.
Gebruik je Nederlandse prepaid simkaart dus niet zomaar buiten de EU, in ieder geval niet zonder dat je op de hoogte bent van de kosten hiervan in dat land.
5. Automatische verbruik van mobiele data
Een afsluiter en iets waar velen niet van af weten: het automatische verbruik van MB’s.
Verdwijnt je beltegoed weleens ‘zomaar’? Weet je niet waarom je beltegoed zo snel opraakt?
Dit komt heel vaak door mobiele data. Apparaten, zoals telefoons, verbruiken op ‘de achtergrond’ automatisch data. Voorbeelden hiervan zijn:
- Systeemupdates
- Locatieservices
- Automatische bijwerking van de tijd
Jij gebruikt dus zelf niet het internet, maar toch worden er wel MB’s gebruikt, waardoor je beltegoed opraakt en je meer kosten maakt.
Je kunt dit onder andere voorkomen door mobiele data uit te zetten binnen de instellingen van je telefoon (wanneer je hier geen gebruik van maakt, bijvoorbeeld omdat je thuis op de wifi zit). Verder zijn er nog een aantal andere instellingen die je kunt uitzetten (namelijk Wifi-assistentie, Slimme Netwerkwissel, en automatische downloads). Voor alle informatie hierover, bekijk dit artikel.
Weet jij nog meer mogelijke kosten waar je misschien niet zo snel aan zou denken? Laat het ons weten in de comments!