Ga je binnenkort op vakantie? Een goede voorbereiding kan je helpen om hoge telefoonkosten te voorkomen. We kennen waarschijnlijk allemaal wel een verhaal van iemand waarbij er na de vakantie onverwachts een torenhoge telefoonrekening op de mat is gevallen. Om dit te voorkomen lees je je vooraf goed in over de do’s en don’ts van bellen op vakantie.
Bellen op vakantie in Europa is sinds kort een stuk goedkoper!
Ga je je telefoon gebruiken in het buitenland, dan zal je verbinding maken met het buitenlandse netwerk. Dit wordt roaming genoemd. Wanneer je aan het roamen bent, zul je er rekening mee moeten houden dat het mogelijk extra geld kost om te bellen, internetten en SMS’en. Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten binnen de Europese Unie (EU) afgeschaft. Ook wel bekend onder de term ‘roam like at home’. Dit houdt in dat je in andere landen die behoren tot de EU hetzelfde betaalt voor bellen, SMS’en en internetten als binnen Nederland. Heb je een prepaid bundel of abonnement? Dan kun je deze ook gebruiken in de EU landen. Let op: Er zijn Europese landen die niet behoren tot de EU, dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Het is per provider afhankelijk of er roamingkosten worden gehanteerd.
Bellen op vakantie buiten de EU
Ga je op vakantie naar een land dat buiten de Europese Unie valt? Wanneer je dan belt op vakantie zal je merken dat het niet goedkoop is. Sterker nog: telefoonkosten in het buitenland liggen echt een stuk hoger dan zoals we die in Nederland gewend zijn. Hoeveel je exact betaalt voor een belminuut, MB of berichtje is afhankelijk van het land waarin je bent en welke provider je hebt. Voor deze informatie verwijzen we je graag naar de website van je provider, hier kun je er alles over vinden. Verblijf je voor een langere tijd in het buitenland (buiten de EU) en wil je daar regelmatig je telefoon kunnen gebruiken, dan ben je al snel goedkoper uit wanneer je een lokale prepaid simkaart aanschaft.
De belangrijkste tips voor bellen op vakantie
Bellen op vakantie verschilt dus enorm in kosten wanneer je je in een EU-land bevindt en wanneer niet. Waar je op moet letten om de kosten zoveel mogelijk te beperken, wordt hieronder toegelicht.
1. Je kunt niet onbeperkt roamen in een EU-land
Om misbruik te voorkomen, hebben alle providers in de algemene voorwaarden opgenomen waarbij je vaak maximaal 3 maanden (kan per provider verschillen) vanuit het buitenland gebruik mag maken van je prepaid simkaart of sim only abonnement tegen roaming vrije kosten. Wil je je Nederlandse simkaart of abonnement langer in het buitenland gebruiken, dan kan het zijn dat je provider extra kosten in rekening gaat brengen. Hierover word je wel vooraf geïnformeerd. Dit geldt voor zowel bellen op vakantie, als internetten en SMS’en.
Heb je een goedkoop abonnement of een onbeperkte belbundel? Ook dan is het mogelijk dat je provider toch om een toeslag vraagt wanneer je op vakantie belt. Deze uitzondering is opgesteld om providers te beschermen tegen hoge kosten die deze nieuwe regeling met zich meebrengt. Geldt dit voor jou? Dan word je hierover geïnformeerd zodra je je in het buitenland bevindt. Ook kun je het vooraf even navragen bij je provider, wel zo fijn om te weten voordat je op vakantie gaat.
2. Zet je roaming uit buiten de EU
Dit geldt vooral wanneer je gebruik maakt van internetten op je vakantiebestemming. Wanneer je roaming aan staat, kan het zo zijn dat je telefoon ongemerkt toch (via op de achtergrond draaiende apps) verbinding maakt met het netwerk. Dit brengt kosten met zich mee. Wil je internetten binnen de EU? Zet dan wel je roaming aan, anders kan je telefoon geen verbinding maken met het buitenlandse netwerk.
3. Goedkoop bellen op vakantie (buiten de EU)
Buiten de EU betaal je al snel een euro per minuut. Kosten kunnen al snel oplopen, wanneer je meerdere telefoontjes pleegt. Vooral als je een langere tijd in het buitenland verblijft of op vakantie bent. In een eerder blogje hebben we het gehad over simkaarten en providers die ervoor zorgen dat je goedkoop kunt bellen vanuit het buitenland. Hierin worden providers met elkaar vergeleken en er staan rendabele tips wanneer je regelmatig wilt bellen vanuit een land dat buiten de roaming vrije zone valt.
4. Bellen via een VoIP dienst (internet)
Bellen kan tegenwoordig ook heel goed met een VoIP dienst. Dit staat voor Voice over Internet Protecol. Hierbij bel je via je IP-adres, dus via het internet. Internetten in het buitenland is namelijk gratis, als je gebruik maakt via een (gratis) wifi netwerk. Moet je dus echt een telefoontje plegen? Probeer dit dan eerst via wifi om kosten te besparen!
5. Zet je voicemail uit op vakantie
Op vakantie wil je waarschijnlijk niet continu gestoord worden, dus zou het kunnen dat je eens een belletje mist. In principe kost het niet, tenzij men niet terecht komt bij je voicemail. Zodra er wordt doorgeschakeld naar je voicemail, ga je namelijk betalen omdat jouw telefoon ‘beantwoord’ wordt door je voicemail. Ook wanneer iemand uiteindelijk niets inspreekt, kost dit al geld. Zet daarom je voicemail uit om dit te voorkomen. Als iemand een dringend bericht wilt achterlaten kunnen ze je ook een SMS of whatsapp berichtje sturen.
6. SMS’en in plaats van bellen op vakantie
SMS’en vanuit een land buiten de EU is een stuk goedkoper dan bellen op vakantie. Wil je iemand iets laten weten, maar is het niet dringend? Probeer het dan te vertellen in een kort Sms-bericht.
7. Goedkoop internetten op vakantie met gratis Wi-Fi netwerken
Ook internetten in landen die buiten de EU zone vallen, is erg prijzig. Maak daardoor zoveel mogelijk gebruik van het gratis Wi-Fi netwerk van bijvoorbeeld je hotel of camping. Is dit een openbaar Wi-Fi netwerk? Onthoud dan wel dat je niet veilig aan het internetten bent. Je kunt dan beter geen gebruik maken van mobiel bankieren en andere privacygevoelige apps en websites. Openbare Wi-Fi netwerken kunnen namelijk gemakkelijk gehackt worden.