Betalen wij Per Minuut of per Seconde? Betaal niet te veel!

Home » Nieuws » Telecom Nieuws » Betalen wij Per Minuut of per Seconde? Betaal niet te veel!

Betaal niet te veel!Eerder deze maand kwam het al naar voren in het nieuws: providers verdienen veel aan klanten door telefoongesprekken per minuut af te rekenen en dus de gesprekken naar boven af te ronden. Dit gaat maandelijks om miljoenen euro’s, zo bleek uit onderzoek. Dit uitgevoerde onderzoek keek alleen naar mobiele abonnementen, maar is dit per minuut afrekenen ook zo bij prepaid providers? Prepaidsimkaart.net is op onderzoek uitgegaan en geeft antwoord op deze vraag.

Onderzoek

26 van de grootste prepaid providers van Nederland zijn meegenomen in dit onderzoek. Van KPN tot Lebara en Jumbo mobiel. Van de providers zijn de tarieven, voorwaarden en kleine lettertjes goed onder de loep genomen en zo is gekeken naar de manier van afrekenen. Ook is gekeken naar verschil in afrekenen van de standaardtarieven en de voordeeltarieven. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er opgepast moet worden met het uitkiezen van zowel een prepaid provider als hun “voordeel” bundels.

Addertjes onder het gras

Sinds 1 januari 2013 zijn providers verplicht om minstens één prijzenplan aan te bieden waar per seconde wordt afgerekend. Veel providers verbloemen dit met allerlei regels of voorwaarden.
Van de 26 prepaid providers die zijn bekeken, rekenen er maar 5 providers écht per seconde af. Veel providers rekenen per seconde af, maar pas na de eerste minuut. Dit lijkt prima, maar niet als je bedenkt dat veel gesprekken vaak korten duren dan 1 minuut. Als je 30 seconden belt, betaal je bij deze providers alsnog voor de volle 1 minuut. Ze brengen dus 30 seconden in rekening die je helemaal niet gebruikt! Doe dit keer 10 in de maand dat je eventjes een kort telefoontje pleegt en de kosten lopen snel op.

“Voordeel” bundels

Let ook op met de zogeheten “voordeel” bundels. Veel providers bieden speciale bundels aan met extra belminuten voor “weinig” geld. Deze bundels worden vaak per minuut afgerekend, terwijl de standaard tarieven per seconde worden afgerekend! Hier denk je dus voordeliger uit te zijn dan met een standaard tarievenplan, maar stel je belt 2:03 minuten, dan zou dit in het standaard tarief ook zo worden afgerekend. In de “voordelig” bellen bundel betaal je hier niet voor 2:00 minuten maar voor 3:00! Ze rekenen dus 57 seconden extra. Zo ga je een stuk sneller door je belminuten heen.

Betalen per minuut of per seconde

Providers

In onderstaande tabel vind je een overzicht met de 26 providers en hun afrekenmethode.

Provider Afrekenmethode Provider Afrekenmethode
SimYo per seconde, na 1ste min Dekamobiel per seconde, na 1ste min
Tele2 per seconde, na 1ste min AH mobiel per minuut
T-mobile per seconde, na 1ste min Jumbo mobiel per seconde, na 1ste min
Vodafone per seconde, na 1ste min Dirk Bas mobiel per seconde, na 1ste min
KPN per seconde, na 1ste min Aldi Talk per seconde, na 1ste min
Hi! per seconde, na 1ste min Hema per seconde
Telfort per seconde, na 1ste min TeleSur per minuut
Hollandsnieuwe per minuut Yellow Mobile per minuut
Lyca per minuut Bliep per seconde
Lebara per seconde Blyk per seconde
Ortel Mobile per minuut Mobile Vikings per seconde, na 1ste min
Vectone Mobile per minuut Kruidvat per seconde
Deligth per minuut GT Mobile per minuut


Actie tegen afronden

De Consumentenbond is sinds kort een actie gestart tegen het afronden van gesprekken naar hele minuten. Al meer dan 10.000 mensen steunen de actie. De actie is opgezet om het schandalige afrond gedrag van de providers onder de politieke aandacht te brengen. Steun de actie hier.

Rate this post

Laat een bericht achter

6 − 5 =