Einde van de anonieme prepaid simkaart?

Home » Nieuws » Telecom Nieuws » Einde van de anonieme prepaid simkaart?

Is het einde van de anonieme prepaid simkaart nabij? Vele denken van wel!

Na de aanslagen in België zijn vele landen in beweging omdat er weer gecommuniceerd blijkt te zijn met prepaid simkaarten die niet geregisteerd stonden. Er was dus geen naam / eigenaar bekent als simkaarthouder. Als eerste kwam er een disucssie in Duitsland en natuurlijk België. Nu lijkt het erop dat ook Nederland naar verplichte registratie wilt gaan!

Anonieme prepaid kaarten in Belgie & de actie van Mobistar

Naast het feit dat de regering in België de anonieme simkaarten wilt affschaffen onderneemt de grootste belgische provider Mobistar zelf al actie. Mobistar heeft als eerste en enige provder zelf een “verplichte legitimatie / administratie” in het leven geroepen. Met deze voorwaarden wilt Mobistar haar steentje bijdragen aan het voorkomen van nieuwe aanslagen en natuurlijk ook andere criminele activiteiten.

Duitsland onderneemt ook actie

De regering is het vrijwel met elkaar eens dat de verkoop van anonieme simkaarten verboden moet worden. Zowel providers als winkeliers zullen hun kopers moeten registreren. Voor online aankopen heeft dit geen veranderingen aangezien iedereen daar al een fysiek adres + bankgegevens zijn of haar bestelling plaatst. Er moet natuurlijk een betaling verricht worden waar ook bankgegevens aan te pas komen. De “gratis simkaarten” zullen dan alleen nog verstuurd mogen worden bij een geldig adres + legitimatie.

Zowel providers en wederverkopers moeten verplicht een legitimatiebewijs en adres hebben voordat de prepaid simkaart verkocht mag worden.

Ook geen anonieme prepaid simkaart meer in Nederland?

Ook in Nederland is de regering er in principe al over eens dat er een verplichte registratie moet komen voor de verkoop van prepaid simkaarten. Wanneer dit zal moeten gebeuren is nog niet duidelijk. De minister van telecom “Alexander de Croo” denkt aan de volgende registratie opties:

– identiteitskaart
– electronische handtekening
– online aanvraag formulier met de benodigde gegevens
– bankpas

Nogmaals, of dit wordt ingevoerd is bijna zeker, maar staat nog niet zwart op wit. Wanneer dit wordt ingevoerd? Wij hebben nog géén idee. Meestal duren plannen van onze regering enkele jaren voordat het kan worden vormgegeven. Aangezien dit om de veiligheid gaat van Nederland zelf is er een kans dat deze beslissing sneller gevoerd zal worden als normaal.

3 Reacties
 1. Sjaak trekhaak augustus 22, 2019om 2:55 pm

  Big Brother in het kwadraat!

  • Mo Maghsoudi augustus 25, 2019om 10:29 pm

   Beste Sjaak,

   Bedankt voor je reactie!

   Met vriendelijke groet,
   Team Prepaidsimkaart.NET

 2. truth seeker september 7, 2016om 8:47 pm

  Wegggggggggggggg met de Vrijheid….

  op basis van een willekeurig excuus

Laat een bericht achter

vijf × drie =