Flinke toename sms-verkeer na recente storingen

Home » Nieuws » Providers » Flinke toename sms-verkeer na recente storingen

Sinds de komst van alternatieven zoals WhatsApp worden er steeds minder sms berichten verstuurd. Toch blijken die sms’jes soms nog wel uitkomst te bieden. Tijdens de storing van Facebook, Whatsapp en Instagram begon men namelijk massaal te sms’en. Ook het belverkeer steeg. Hierdoor verscheen er maandagavond een plotse toename van sms- en belverkeer op het netwerk van meerdere providers.

Urenlange storing

Afgelopen maandag begon de Facebook-, Instagram- en WhatsApp-storing rond 17:30. De wereldwijde storing zorgde ervoor dat men urenlang de platformen niet kon gebruiken. Rond middernacht kon men pas weer de platformen gebruiken. In de tussentijd werden Facebook, Instagram en Whatsapp vooral vervangen met sms-berichten.

Stijging sms-verkeer bij providers

De drie Nederlandse netwerkproviders hebben alle drie bevestigd dat het aantal verstuurde sms-berichten sterk is gestegen door de storing. Men gebruikte maandagavond hun telefoon urenlang veel vaker om te sms’en dan normaal.

KPN
Aanbieder KPN gaf aan dat het aantal verstuurde sms-berichten op hun netwerk na de storing significant steeg. Het aantal berichten verdubbelde, en op het hoogtepunt (om 22:00 uur) verviervoudigde het sms-verkeer. Dit is in vergelijking met hetzelfde tijdstip een week eerder. Volgens KPN heeft deze toename niet gezorgd voor problemen op hun netwerk.

Hieronder wordt de piek van het aantal verstuurde sms’jes tijdens de storing op het KPN-netwerk weergegeven.

toename sms-verkeer kpn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sms-verkeer op het KPN-netwerk

Verder heeft KPN aangegeven dat er ook meer werd gebeld. Het aantal verstuurde sms-berichten bereikte wel een veel hogere piek.

T-Mobile
Ook het T-Mobile netwerk heeft een sterke stijging in het sms-verkeer meegemaakt, namelijk 120 procent. Dit is ten opzichte van een gemiddelde maandag. Het belverkeer steeg bij T-Mobile met 10 procent. T-Mobile heeft overigens ook aangegeven dat dit niet voor problemen op het netwerk heeft gezorgd.

Vodafone
Tenslotte heeft Vodafone (VodafoneZiggo) ook aangegeven een flinke toename van het aantal verstuurde sms’jes op hun netwerk te hebben gemerkt: een toename van 75 procent ten opzichte van een normale maandagavond. In vergelijking met een week eerder nam het belverkeer bij Vodafone met 30 procent toe.

Andere apps profiteren ook

Niet alleen mobiele providers hebben maandagavond geprofiteerd. Twitter heeft afgelopen maandag namelijk miljoenen nieuwe gebruikers verwelkomd en het aantal verstuurde berichten op datingapp Happn steeg afgelopen maandagavond met 33%.

Laat een bericht achter

zeventien − 13 =