Je telefoon vasthouden en gebruiken tijdens het fietsen: het is simpelweg onverstandig. Het is beter is om je smartphone in je broekzak te houden. Allereerst om jouw en de veiligheid van anderen te waarborgen, maar ook omdat je daardoor vrij hoge boetes voorkomt. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat de politie gemiddeld meer dan 850 boetes per week uitdeelt aan fietsers die hun mobiele telefoon vasthouden. Lees verder voor meer informatie over dit nieuws.
Verbod op fietsende telefoongebruikers
Er bestaat sinds juli 2019 een verbod op het gebruiken van je mobiele telefoon terwijl je aan het fietsen bent. Het vasthouden van je telefoon tijdens het fietsen valt hieronder. Afleiding door smartphones zorgt er namelijk voor dat:
- Fietsers duidelijk langzamer gaan rijden
- Fietsers meer slingeren
- Fietsers minder opletten
Het bovenstaande blijkt uit testsituaties. Overigens is het niet duidelijk of verkeersdeelnemers zich aan dit verbod houden. Het is ook onduidelijk of het verkeer sinds het telefoonverbod (juli 2019) veiliger is geworden. Er ontbreekt namelijk een gedetailleerde registratie van ongelukken met fietsen. Toch wordt wel verwacht dat het verbod ervoor zorgt dat minder mensen tijdens het fietsen hun telefoon vasthouden en gebruiken.
850 bekeuringen per week
Bij het Centraal Justitieel Incassobureau zijn de cijfers voor aantal bekeuringen aan fietsers die hun mobiele telefoon vasthouden en gebruiken opgevraagd. Hieruit blijkt dus dat de politie gemiddeld 850 boetes per week uitdeelt.
Waar deze boetes voorheen 95 euro bedroegen, is dat tegenwoordig 100 euro.
Aantal boetes en mogelijke seizoenseffecten
Overigens blijkt dat de politie in de zomer meer boetes (voor fietsers die hun telefoon gebruiken) uitdeelt dan in de winter. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat dit een seizoenseffect is. Fietsers pakken hun telefoon er in de winter waarschijnlijk minder vaak bij (vanwege weersomstandigheden en handschoenen). Dit is echter niet officieel bevestigd, waardoor het niet bekend is of er daadwerkelijk sprake is van seizoenseffecten.