Gebeld door buitenlands nummer?

Home » Nieuws » Algemeen » Gebeld door buitenlands nummer?

Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Heb je geen idee wie dit is en komt het telefoontje misschien onverwacht? Zoiets komt nog vaak genoeg voor en is natuurlijk ontzettend vervelend. Of je nu gebruik maakt van prepaid of een abonnement, het is goed om te weten wat je kunt doen als je gebeld wordt door buitenlandse nummers. Vooral wanneer je steeds wordt gebeld en het een aanhoudend probleem is, wil je natuurlijk een geschikte oplossing vinden. Lees hier wat je dient te doen als je wordt gebeld door buitenlandse nummers.

Gebeld door buitenlands nummer? Dit dien je te doen!

Het is natuurlijk vervelend als je gebeld wordt door een buitenlands nummer, vooral als je het nummer niet herkent. Het gaat dan vaak om frauduleuze nummers en bedrijven. Er zijn een aantal dingen die je dient te doen wanneer je wordt gebeld door een dergelijk buitenlands nummer:

  • Niet opnemen
  • Niet terugbellen
  • Nummer blokkeren
  • Nummer opzoeken via Google

Lees verder voor een toelichting op het bovenstaande.

Niet opnemen

Allereerst is het aangeraden om niet op te nemen. Hoewel er geen kosten zijn verbonden aan het opnemen van een telefoontje, kun je bij enige twijfel beter gewoon niet opnemen. Zo voorkom je ook dat je eventueel persoonlijke informatie weggeeft of ergens (per ongeluk) mee instemt.

Niet terugbellen

Of je nu wel of niet hebt opgenomen, bel nooit terug. Dat leidt namelijk tot hoge kosten. Hier hebben fraudeurs meerdere trucs voor. Een bekende truc is dat het lijkt alsof de telefoon overgaat wanneer je terugbelt, maar dat er eigenlijk al is opgenomen. Er wordt dan een bandje van een overgaande telefoon gespeeld. In werkelijkheid bel je echter naar een duur betaalnummer en blijven de kosten oplopen. Dit wordt ook wel wangiri-fraude genoemd.

Word je gebeld door buitenlandse nummers, dan gaat het dus vaak om fraude en is het verstandig om niet terug te bellen.

Nummer blokkeren

Vervolgens is het van belang dat je het telefoonnummer blokkeert, zodat je nooit meer gebeld kunt worden door dit nummer. Hoe je dit doen, kan verschillen per telefoon. Hieronder laten we zien voor een Android telefoon en voor een iPhone.

Android:
Door naar ‘Contacten’ te gaan, kun je het nummer opslaan als contactpersoon. Vervolgens selecteer je dit contactpersoon. Klik daarna op ‘Meer’ (dit zijn soms drie puntjes die vaak rechtsboven het scherm te vinden zijn) en kies ervoor om dit contactpersoon en nummer te blokkeren.

iPhone:
Klik op ‘Telefoon’ en sla vervolgens het nummer op als contactpersoon. Nu kun je op deze contactpersoon klikken en vervolgens voor ‘Blokkeer deze beller’ kiezen.

Nummer opzoeken via Google

Weet je niet zeker of het nummer frauduleus is, wil je weten of meer mensen gebeld zijn door dit nummer en wil je lezen of er klachten zijn over dit nummer? Je kunt het nummer dan via Google opzoeken. Er zijn meerdere websites die een lijst met bekende telefoonnummers hebben. Is het een frauduleus nummer, dan is de kans aanwezig dat dit nummer al via het internet is gemeld door anderen.

Frauduleus nummer? Meld het

Na het blokkeren van je nummer en eventueel opzoeken via Google, is het verstandig om je provider te laten weten dat je gebeld bent door een buitenlands nummer. Je provider kan dit nummer namelijk blokkeren, zodat anderen niet gebeld kunnen worden (en slachtoffers dus worden voorkomen).

Blijf je gebeld worden door buitenlands nummers?

Word je steeds gebeld door buitenlandse nummers, en heeft het bovenstaande niet (volledig) geholpen? Dan is de kans groot dat jouw telefoonnummer ergens in een lijst of database staat. Dit kan gebeuren wanneer je je telefoonnummer op bepaalde (onveilige) websites achterlaat. Ga dus veilig & voorzichtig met je gegevens om en vul niet zomaar overal je telefoonnummer in.

Wanneer je steeds gebeld wordt door buitenlandse nummers, kun je er ook nog voor kiezen om een nieuw nummer aan te vragen. Dit kan bij de meeste (prepaid) providers kosteloos en wordt snel geregeld.

Waarom word ik gebeld door buitenlandse nummers?

Meestal word je gebeld door buitenlandse nummers doordat fraudeurs je telefoonnummer op een of andere manier hebben gevonden. Zoals hierboven staat aangegeven is het daarom van belang om altijd voorzichtig met je gegevens om te gaan. Het kan ook zijn dat er een lek heeft plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld bij Facebook gebeuren. In zo een situatie is het mogelijk dat jouw telefoonnummer is gelekt. Word je steeds gebeld door verschillende buitenlandse nummers, dan kan het een goede oplossing zijn om een nieuw telefoonnummer aan te vragen.

Kosten gebeld worden door buitenlands nummer

Bevind je je in Nederland? Dan zijn er geen kosten verbonden aan het gebeld worden. Er is alleen sprake van kosten als je terugbelt. Het is verstandig om niet op te nemen en natuurlijk vooral niet terug te bellen.

Ben je in het buitenland en zit je bij een Nederlandse provider? Het is dan mogelijk dat er kosten zijn verbonden aan het gebeld worden (indien je opneemt). Deze kosten verschillen per aanbieder en land. Binnen de EU zijn er meestal alsnog geen kosten. Buiten de EU zijn er wel kosten, welke per aanbieder verschillen.

Laat een bericht achter

twee × drie =