“Internet of Things” bevat enorm veel apparaten en heeft heel veel toepassingen. Wat voor type apparaten zijn er vandaag de dag allemaal? Hoe gebruikt je deze apparaten nu eigenlijk? Zijn er nog benodigdheden voor het gebruiken van de IoT apparaten?
Denk bijvoorbeeld aan de volgende apparaten die IoT communicatie kunnen gebruiken: slimme koelkasten, thermostaat in huis, GPS trackers, wind sensoren, licht sensoren etc.
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over IoT apparaten.
Welke IoT apparaten zijn er?
Je kunt beter vragen welke IoT apparaten zijn er (nog) niet? Een exacte aantal is moeilijk te zeggen omdat er letterlijk dagelijks nieuwe apparaten bijkomen. Je kunt het je zo gek nog niet bedenken en het kan verbinden met een IoT netwerk. Onderstaand kort een opsomming van verschillende apparaten met een IOT oplossing:
- prullenbakken
- koelkasten
- grasmaaiers
- sproeiers
- GPS trackers
- Alarmsystemen
- Lichten (zowel in huis als buiten)
- Wasmachines
- Horloges
- Smart sensors die boeren gebruiken om oogst te monitoren
- Zelfrijdende auto’s
- Meetstations van meteorlogen (bijvoorbeeld om orkanen te voorspellen)
etc.
Een goede maatstaf is wel dat als er een simkaart in het apparaat kan zodat het kan verbinden met een IoT netwerk. In de nabije toekomst zal er zelfs niet eens meer een fysieke simkaart nodig zijn omdat steeds meer apparaten voorzien worden van een eSim ofwel een Vsim (virtual sim). Lees meer over de eSim op deze pagina.
Hoe gebruik je IoT apparaten?
Er zijn twee dingen die benodigd zijn om een IoT apparaat te gebruiken:
- IOT simkaart
- IOT Dashboard
IOT simkaart
Een IOT simkaart wordt ook wel een M2M simkaart genoemd wat weer staat voor “Machine to Machine”. Mocht je een consument zijn en een IOT simkaart (of dus M2M simkaart) nodig hebben, wij bieden een ideale data simkaart aan welke onbeperkt houdbaar is! Kijk voor meer informatie op de pagina: IOT simkaart.
IOT Dashboard
Om IoT apparaten efficiënt te gebruiken worden deze gekoppeld aan een overkoepelend IOT dashboard. Voor het gebruik van IoT apparaten heb je dus een scherm nodig waarop jouw IoT dashboard wordt weergegeven. Via dit IoT dashboard kun je alle IoT devices monitoren, aangezien alle apparaten zijn verbonden aan dit dashboard.
Voor apparaten als sensoren en camera’s is het vaak zelfs noodzakelijk om ze te verbinden aan een dashboard aangezien deze IoT apparaten moeilijk zijn te vervangen of te bereiken. Klein voorbeeld: sensoren in grote staal machines of sensoren in het wegdek.
Het gebruik gaat na het verbinden met het IoT netwerk vrijwel gelijk automatisch. Bijj IoT apparaten die je handmatig moet bedienen gaat het ook altijd via het dashboard waarop je kunt inloggen.
Verschillende apparaat stromingen binnen IoT?
Er worden tegenwoordig al verschillende categorieën benoemd binnen IoT apparaten waaronder: “Smart Cities” “Smart homes”, “Internet of Toys.
Smart Cities / Slimme steden: Dit is een verzamelnaam waaronder alle apparaten en devices vallen die helpen maatschappelijke problemen proberen te verhelpen of om inwoners het makkelijker te maken. Er wordt in een Smart city veel data verzameld, vervolgens vergelijken en gekoppeld met andere data om zodoende tot betere oplossingen en beslissingen te komen.
Smart Homes / Slimme huizen: Dit is de makkelijkst voor te stellen groep slimme (Iot) apparaten. Denk maar eens aan je thermostaat dat automatisch aan kan gaan zodra je in de buurt bent. Een ander bekend voorbeeld is een “slimme koelkast” dat scant wanneer de melk op is, waarna direct nieuwe besteld via een online supermarkt.
Internet of Toys: Denk aan speelgoed dat bepaalden dingen kan leren / onthouden en natuurlijk doorsturen. Voorbeeld: De groene CogniToys speelgoed dinosaurus welke is verbonden de supercomputer van IBM.
Nadelen / keerzijden van IoT apparaten
Zowel huishoudelijke apparaten als “smart cities” als een onschuldige GPS tracker voor uw kind: alles kan gehackt worden. Daarnaast kan ook alles worden opgeslagen zonder dat wij het door hebben. De twee keerzijde waar wij erg goed op moeten letten met IoT apparaten zijn dus:
- Privacy – in hoeverre worden privacygevoelige gegevens opgeslagen? En gedeeld met wie of wat?
- Hackers – Hoe veilig zijn de apparaten die wij gebruiken? Welke gevoelige informatie wordt er van ons verstuurd via internet? Hoe veilig zijn deze verbindingen?