KPN stopt definitief met 3G

Home » Nieuws » Mobiel internet » KPN stopt definitief met 3G

Telecomprovider KPN heeft officieel bekend gemaakt wanneer haar mobiele 3G-netwerk uit wordt gezet: 31 maart 2022. Eerder heeft KPN deze datum al gecommuniceerd, maar nu is het dus definitief. Lees in dit artikel meer over deze beslissing en wat het betekent voor jou als gebruiker van het 3G-netwerk van KPN.

Waarom stopt KPN met 3G?

Inmiddels is het 3G-netwerk aardig verouderd. Steeds minder mensen maken er gebruik van. De meeste Nederlanders zijn overgestapt op 4G, of maken zelfs al gebruik van het 5G-netwerk.

Het 3G-netwerk maakt gebruik van bepaalde frequenties en een hoeveelheid capaciteit op het KPN-netwerk. Beide komen nu vrij en stromen als het ware door naar de 4G- en 5G-netwerken. Het gevolg hiervan is stabieler en sneller 4G en 5G. Bovendien hoeft KPN hun mobiele 3G-netwerk niet meer te onderhouden. Hiermee bespaart KPN zowel financieel als op het gebied van mankracht en tijdsinvesteringen.

Samengevat zet KPN haar 3G-netwerk uit, omdat:

  • Consumenten steeds minder gebruik maken van 3G.
  • Er frequenties en capaciteit vrijkomen voor 4G en 5G.
  • Er niet meer hoeft te worden geïnvesteerd in het oudere 3G-netwerk.

Waarom blijf het KPN 2G-netwerk nog wel bestaan?

Hoewel het mobiele 3G-netwerk op 31 maart 2022 wordt stopgezet, blijft 2G van KPN nog tot minstens april 2025 beschikbaar.

Wat de exacte redenen van KPN hiervoor zijn, is niet bekend. Wel kunnen de volgende redenen allemaal van invloed zijn op deze beslissing:

  • Oudere mobiele telefoons werken nog met 2G. Vooral senioren maken hier met hun oudere telefoon gebruik van.
  • Bepaalde alarmcentrales maken gebruik van 2G.
  • Bepaalde M2M (machine-to-machine), IoT (Internet of Things) en slimme apparaten maken van het 2G-netwerk. Denk aan routers, slimme meters, alarmsystemen, en andere apparaten.

Verder kost het 2G-netwerk waarschijnlijk ook minder tijd en geld dan het 3G-netwerk. Toch zal ook het 2G-netwerk op den duur verdwijnen. T-Mobile is hier al mee gestopt; Vodafone en KPN zullen uiteindelijk volgen.

KPN 3G stopt: Wat kun je doen als gebruiker van het 3G-netwerk?

Als je nog gebruik maakt van 3G, ben je waarschijnlijk prepaid klant. Je hebt dan twee keuzes:

  1. Je doet niets. Kies je hiervoor, en heb je nog een 3G-apparaat en/of 3G prepaid simkaart, dan wordt je teruggezet naar het 2G-netwerk van KPN. Houd er hierbij wel rekening mee dat de internetverbinding langzamer, de geluidskwaliteit van bellen minder is, en dat internetten en bellen tegelijk niet mogelijk is.
  2. Je stapt over naar het 4G-netwerk. Kies je hiervoor, dan dien je te investeren in een 4G-apparaat (indien je deze nog niet hebt) zoals een 4G-telefoon, en/of in een 4G-simkaart (door een nieuwe prepaid simkaart te kopen of een nieuwe kaart aan te vragen).

Hoe zit het met de 3G-netwerken van de andere Nederlandse mobiele providers?

Wanneer het mobiele netwerken betreft, is het van belang om te kijken naar de volgende drie aanbieders: KPN, T-Mobile en Vodafone. Dit zijn namelijk de providers met een eigen mobiele netwerk. Alle andere aanbieders maken gebruik van een van deze drie netwerken.

KPN stopt dus per 31 maart 2022 met 3G. Het Vodafone 3G-netwerk staat al even uit. T-Mobile heeft nog geen concrete beslissing gemaakt, en gaat nog even door met 3G. Voor alle informatie hierover, lees ons artikel ‘Wanneer stopt 3G’.

Rate this post

Laat een bericht achter

1 + 18 =