KPN weer beste mobiele netwerk volgens Ookla

Home » Nieuws » Mobiel internet » KPN weer beste mobiele netwerk volgens Ookla

Voor de derde keer op rij heeft Ookla het mobiele netwerk van telecomprovider KPN uitgeroepen tot beste Nederlandse mobiele netwerk. Ookla richt zich op snelheden van mobiele netwerken en kijkt hierbij naar de prestaties van deze netwerken. Op basis van de prestaties van Q3 2020 tot en met Q4 2021, heeft Ookla het KPN-netwerk als beste (snelste) uitgeroepen.

Hoe onderscheidt het mobiele netwerk van KPN zich?

Er wordt gekeken naar de data van Speedtest Intelligence voor het derde kwartaal van 2020 tot en met eind 2021 om te bepalen welke mobiele netwerk de beste is.

Het netwerk van KPN blinkt voornamelijk uit in twee gebieden:

  1. Download- en uploadsnelheid: Gemiddeld was de download- en uploadsnelheid van het KPN-netwerk in de tweede helft van 2021 100,56 Mbps en 15 Mbps. T-Mobile eindigde als tweede met 98,61 Mbps & 14,54 Mbps, en Vodafone als derde met 68,67 Mbps & 12 Mbps.
  2. 5G-snelheid: KPN blinkt vooral uit in 5G-snelheid. Het mobiele 5G-netwerk van KPN heeft een downloadsnelheid van 185,42 Mbps, terwijl de netwerken van T-Mobile en Vodafone respectievelijk 151,11 Mbps en 92,75 Mbps volgen.


Waar de download- en uploadsnelheid van T-Mobile weinig scheelt van die van KPN, is er wel een duidelijk verschil te zien in gemeten 5G-snelheid.

Drie Nederlandse mobiele netwerken

De reden dat alleen KPN, T-Mobile en Vodafone zijn onderzocht, is omdat dit de enige drie mobiele netwerken in Nederland zijn. Alle andere providers maken gebruik van een van deze netwerken. Zo maken Simyo en Lebara bijvoorbeeld gebruik van het KPN-netwerk, terwijl Ben op het T-Mobile netwerk zit. Hollandsnieuwe maakt gebruik van het Vodafone-netwerk.

De ontwikkeling van mobiel internet

Mobiel internet wordt steeds belangrijker. We besteden meer tijd op het internet en minder tijd aan bellen en sms’en. Daarom worden onderzoeken naar mobiele netwerksnelheden, zoals het onderzoek beschreven in dit artikel, steeds vaker uitgevoerd. Men wilt constant sneller en stabieler mobiel internet.

Hierbij is de ontwikkeling van 5G ook van groot belang. Hoewel 5G in Nederland beschikbaar is, wordt de volledige potentie van 5G nog niet behaald. Dat is pas mogelijk wanneer er snellere frequentiebanden kunnen worden gebruikt.

Mobiel internet heeft de afgelopen jaren een sterke groei meegemaakt, en de verwachting is dat die groei zich alleen maar zal voortzetten met sneller en stabieler internet en 5G.

Prepaid internet op mobiele netwerken

Met een mobiel netwerk kan er natuurlijk ook gebruik worden gemaakt van prepaid internet. Het prepaid internetten wordt vooral gedaan door mensen die geen abonnement willen of kunnen afsluiten, een oplossing zoeken voor internet in het buitenland, of gewoonweg meer controle willen over hun kosten.

Rate this post

Laat een bericht achter

elf + vijf =