Met de kreet: “Let op, geld lenen kost geld” ben je vast wel bekend. In de toekomst ga je dit ook zien bij providers die abonnementen met een ‘gratis’ toestel aanbieden.
Kosten bij het afsluiten van een abonnement inzichtelijker
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is van mening dat consumenten geen abonnement met ‘gratis’ toestel meer mogen aanschaffen wanneer zij onvoldoende inkomen hebben. De Wet op het financieel toezicht (Wft) gaat dus ook gelden voor providers, nu zijn banken, (web)winkels en autodealers al verplicht om zich aan deze wet te houden. Het gaat er met name om dat providers van tevoren bekijken of de consument de maandelijkse lasten wel kan voldoen. De consumentenbond heeft al eerder gepleit voor een verbod op het aanbieden van een ‘gratis’ toestel bij een abonnement omdat dit een vorm van misleidende reclame is. De providers moeten consumenten op de hoogte stellen van het rentepercentage bij het abonnement dat hij/zij afsluit. Veel consumenten zijn hier namelijk niet eens van op de hoogte, maar wanneer je een abonnement met toestel aanschaft betaal je het toestel in feite maandelijks terug. Over het bedrag dat je maandelijks verschuldigd bent wordt dus ook rente berekend. Betreft de lening een bedrag boven de 250 euro dan wordt er een BKR-toetsing gedaan (Bureau Kredietregistratie). Zo kan er bepaald worden of de consument nog meer leningen heeft lopen en of de persoon het abonnement wel kan betalen. Naast de informatie over het rentepercentage en een kredietwaarschuwing moeten providers ook het totale bedrag (zo lang het abonnement loopt) van het contract vermelden.
Wat betekent dit voor de consument?
- Bij een lening boven de 250 euro (bij een smartphone van 250 euro of meer) wordt je inkomen getoetst en geregistreerd bij het BKR. Dit houdt in dat je geen abonnement met ‘gratis’ toestel kunt afsluiten wanneer je dit niet kunt betalen (schulden hebt). Dit is natuurlijk bedacht om consumenten te beschermen, zodat zij niet nog meer schulden krijgen en in de problemen raken.
- Daarnaast moet je als consument geschillen over de overeenkomst kunnen melden bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).
- Een ander punt is het feit dat een telefoon abonnement nu veel inzichtelijker wordt voor de consument. Het is vaak lastig te bepalen hoeveel je nu exact betaalt voor het abonnement en het toestel. Ook zijn er vaak aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld het eerste half jaar de helft van de abonnementskosten betaalt, maar dit betekent dat je de andere anderhalf jaar daarna veel hogere maandlasten hebt waar je na een half jaar niet meer op gerekend had.
- Wanneer je zelf een los toestel koopt moet je natuurlijk in één keer het totale bedrag betalen, maar je zit dan niet vast aan een lening. Het voordeel is dat je meteen weet wat je totaal kwijt bent en het toestel direct van jou is.
- Mocht je niet in aanmerking komen voor een abonnement met toestel dan is een Sim only of prepaid een andere optie. De voordelen hiervan zijn is dat je nergens aan vast zit, je lagere maandlasten hebt en je geen (extra) privacy gevoelige gegevens hoeft te verstrekken.
Conclusie
Als consument zou het kunnen zijn dat je baalt wanneer je geen abonnement meer kunt afsluiten, hoewel je door deze wet juist in bescherming wordt genomen. Het Team van PrepaidSimkaart.net is van mening dat het goed is dat er meer duidelijkheid komt over de totale kosten bij het afsluiten van een abonnement waar je een jaar of twee jaar aan vast zit. Misleidende reclames zouden überhaupt afgeschaft moeten worden, omdat de consument vaak wordt voorgelogen en verplicht is de kleine lettertjes te lezen (wat nauwelijks iemand doet).
F
Bedankt voor dit informatief artikel. In andere landen bijvoorbeeld spanje werd al een tijdje geen “gratis” telefoon meer verstrekt. Het verandert het telecom landschap wel drastisch. interessante ontwikkeling is het in ieder geval wel.