Meer data verwerkt tijdens jaarwisseling

Home » Nieuws » Mobiel internet » Meer data verwerkt tijdens jaarwisseling

De netwerken van de Nederlandse mobiele providers hebben het tijdens oud en nieuw drukker gehad dan normaal. Ieder jaar wordt er in deze periode meer gebruik gemaakt van mobiele netwerken. Hoewel er geen sprake was van grote problemen of storingen, is er wel een stijging te zien in verbruik ten opzichte van vorig jaar.
De drukte op de mobiele netwerken van de providers komt overigens vooral door een grote stijging in dataverbruik.

Dataverbruik tijdens oud en nieuw

Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile (de drie Nederlandse providers met een eigen mobiele netwerk) hebben aangegeven dat hun netwerk meer mobiele data heeft verwerkt tijdens de jaarwisseling. Hierbij valt op dat terwijl dataverbruik de afgelopen jaren blijft stijgen, het aantal sms’jes en telefoontjes tijdens de jaarwisseling veel minder snel stijgen of zelfs dalen.

T-Mobile meldt dat er vooral een piek te zien was tussen 00.00 en 01.00 uur. In totaal is er tijdens de jaarwisseling 20 procent meer data verbruikt ten opzichte van vorig jaar.

KPN spreekt van een recordgebruik data op het mobiele netwerk tussen 22.00 en 04.00 uur: 343 terabyte. Op het KPN-netwerk is dit de grootste toename sinds 10 jaar, en 38,3 procent hoger dan in 2021 (toen kwam het aantal terabytes op 248 uit). Ook laat KPN weten dat het piekmoment meteen na middernacht was: tussen 00:05 en 00:010.

Vodafone heeft in totaal 15 procent meer mobiele data verwerkt tussen 22.00 en 04.uur in vergelijking met 2020. De provider meldt een piek tussen 00.10 en 00.15 uur. Hierbij valt op dat de toename minder was dan de toename van vorig jaar, toen Vodafone 28 procent meer mobiele data verwerkte.

Belminuten en sms’jes

Terwijl mobiel internet steeds populairder wordt, zowel in het algemeen als tijdens de jaarwisseling, is een soortgelijke groei niet te zien bij belminuten en sms’jes. Sterker nog, Vodafone laat weten dat het aantal mobiele gesprekken tijdens de jaarwisseling met 2 procent daalde en het aantal verstuurde sms’jes met 16 procent daalde. Op het netwerk van KPN was het aantal gesprekken hoger dan vorig jaar, maar werden er minder sms-berichten verstuurd.

Rate this post

Laat een bericht achter

4 + 4 =