Wil jij altijd de nieuwste mobiel of gebruik je een wat ouder model of zelfs een gebruikt toestel? Steeds meer Nederlanders lijken er geen problemen mee te hebben wanneer hun smartphone meerdere eigenaren heeft gehad.
Tweedehands smartphone
Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders het niet erg vindt om een gebruikte smartphone te kopen. Er zijn wel meer gegadigden in de leeftijdscategorie tot 50 jaar, boven deze leeftijd zijn ze minder geïnteresseerd. Waar schaf je een gebruikt toestel aan? De meeste mobiele gebruikers kopen een gebruikt toestel bij een provider, maar er zijn ook mensen die een toestel overnemen van een vriend(in) of familielid. Mensen met een sim only abonnement staan wel positiever over de eventuele aanschaf van een gebruikte telefoon dan mensen die een abonnement met toestel hebben. Dit klinkt ook heel logisch, want als je een toestel bij je abonnement neemt en hier maandelijks voor betaald zou het raar zijn als dit geen nieuw toestel betreft. Gebruikers die een sim only abonnement hebben hechten waarschijnlijk minder waarde aan het toestel of gebruiken hetzelfde toestel langer vanwege de kosten. Prepaid gebruikers zijn niet in het onderzoek opgenomen, maar wij gaan ervan uit dat prepaid klanten nog positiever tegenover deze kwestie staan dan sim only klanten. Vooral vanwege de kosten, maar ook omdat prepaid gebruikers soms een tweede toestel aanschaffen met een prepaid simkaart. Dit hoeft vaak niet het nieuwste van het nieuwste te zijn.
Tweedehands telefoon kopen
De voornaamste reden waarom mensen geïnteresseerd zijn in een gebruikt toestel is natuurlijk het kostenplaatje. Een gebruikt toestel is nou eenmaal goedkoper. Daarnaast kun je in het geval van een refurbished smartphone een redelijk nieuw model aanschaffen voor een minder hoge prijs. Deze toestellen zijn al eerder gebruikt, maar zijn door een speciaal bedrijf getest, gerepareerd en teruggebracht naar de fabrieksinstellingen. Er wordt een doosje omheen gedaan en je krijgt een aantal maanden garantie waardoor het toestel weer zo goed als nieuw is. Neem je een tweedehands toestel van familie over dan is dit vaak omdat het toestel anders toch ongebruikt in de kast blijft liggen en als je broer of zus altijd het nieuwste toestel bij zijn/haar abonnement neemt dan is het toestel misschien maar een jaar of twee jaar oud.
Er zijn ook genoeg mensen die hun toestel op Marktplaats aanbieden, je moet dan wel met een aantal risico’s rekening houden. Is deze persoon te vertrouwen, is de telefoon niet defect? Je krijgt hiervoor geen garantie van de aanbieder. Een kras op het scherm zie je direct of het ontbreken van een originele oplader, maar of de batterij nog goed is of hoe het met de software is gesteld kun je met het blote oog niet zien. Bij de meeste Samsung toestellen kun je een nieuwe adapter aanschaffen en deze zelf verwisselen. Verder kun je de software niet altijd blijven updaten, op een gegeven moment houdt het op. Deze zaken geven je natuurlijk ook gelegenheid om te onderhandelen over de prijs! Wat ook nog kan gebeuren wanneer je via Marktplaats of een dergelijke website een tweedehands toestel koopt is dat het toestel gestolen kan zijn. Je kunt dit controleren door een aankoopbewijs te vragen of door het IMEI nummer te controleren op een website als “telefooncheck”. Je ziet dan of de smartphone is gestolen of als vermist is opgegeven. Een 2e hands smartphone is naast dat het goed is voor je portemonnee ook goed voor het milieu! Feit blijft dat er een heleboel ongebruikte smartphones in de Nederlandse keukenla blijven liggen, lever je smartphone daarom in of verkoop deze zodat je smartphone een tweede leven kan beginnen.