Geen pinpas meer op zak, maar gewoon met je mobiel betalen. De ontwikkelingen omtrent contactloos betalen gaan door en ook telecomproviders doen mee. Simyo introduceerde in februari ook de nieuwe NFC-simkaart.
Wat is NFC?
Near Field Communication, daar staat de afkorting voor en deze functie zorgt ervoor dat je (onder andere) contactloos kunt betalen. Andere producten met zo’n chip zijn de ov-chipkaart, en de bankpas. Wil je nog meer weten over NFC, lees dan ons bericht “Mobiel betalen via NFC simkaart.” Nieuwe klanten van Simyo krijgen automatisch een NFC-simkaart, maar ook bestaande klanten kunnen hun simkaart omruilen.
Voor wie is een NFC-simkaart interessant?
Heb je een oudere telefoon zonder NFC-chip en wil je toch met je mobiel betalen dan is een NFC-simkaart interessant. Je hebt voor deze dienst namelijk niet altijd de nieuwste nfc smartphone nodig, dit is afhankelijk van je bank. Wel moet de juiste app op je mobiel geïnstalleerd kunnen worden. Een NFC-simkaart van Simyo is te herkennen aan de vier boogjes die op de simkaart staan. Ook online op Mijn Simyo is onder ‘instellingen’ te zien welk type simkaart je hebt. Heb je na 1 februari 2016 een Simyo simkaart aangeschaft dan moet het volgens de provider een NFC-simkaart zijn. Heb je nog geen NFC-simkaart, dan is het mogelijk om voor 5 euro je simkaart online om te ruilen voor een 3-in-1 NFC-simkaart.
Mobiele bank-app beschikbaar?
De meeste nieuwere telefoons worden standaard met een NFC-chip geleverd, in principe heb je dan dus geen speciale simkaart nodig maar is het installeren van de betaal app van je bank voldoende. Helaas hebben nog niet alle banken zo’n app. De ING en de Rabobank wel! Let op: De betaal apps werken niet op een iPhone, omdat dit alleen mogelijk is met ‘Apple Pay’ dat helaas nog niet in Nederland toegankelijk is.
En dan nog dit…
- Je hebt een geschikte simkaart en/of smartphone nodig en je moet NFC-Manager op je telefoon installeren voor een veilige verbinding. Daarnaast moet je bank ook over een mobiele app beschikken.
- Net zoals bij contactloos betalen met je pinpas zit er ook een limiet aan het betalen met je mobiel. Per keer mag je namelijk niet meer dan 25 euro pinnen. Ook ben je aan een maximaal bedrag van 50 euro per dag gebonden. Dit kun je als nadeel zien, maar het is daarentegen wel veiliger.
- Of het helemaal veilig is om met je mobiel te betalen is natuurlijk niet te zeggen, maar wanneer je pinpas gestolen wordt kan deze direct gebruikt worden terwijl er op je smartphone waarschijnlijk wel een pincode, figuur of vingerafdruk nodig is. Is je telefoon gestolen? Dan is het niet alleen verstandig om direct je simkaart te blokkeren, maar ook de diensten bij je telecomprovider en je bank te blokkeren.
Conclusie
Een NFC-simkaart is dus niet altijd nodig wanneer er al een NFC-chip in je smartphone zit, wat bij nieuwe smartphones vaak het geval is. Verder dien je er rekening mee te houden dat het op een oude telefoon wellicht niet mogelijk is om de juiste apps te installeren, dan is een speciale simkaart natuurlijk ook overbodig. Last but not least zijn de meeste banken nog niet zo ver en is het met een iPhone nog wachten op een Apple betaal app, maar de simkaart is er in ieder geval…