Nieuwe 5G-maatregelen tegen Huawei

Home » Nieuws » Mobiel internet » Nieuwe 5G-maatregelen tegen Huawei

Het 5G-netwerk is in volle opkomst. Er zijn echter ook wat vraagtekens, en een daarvan is op het gebied van privacy. In de situatie met Huawei gaat dat gepaard met de vraagtekens die landen hebben wat betreft de omgang met persoonsgegevens door Huawei. Recentelijk hebben diverse landen hun maatregelen aangepast en in sommige situaties aangescherpt. Dit zullen we hier toelichten, dus lees snel verder.

5G en Huawei

Er is al een geruime tijd onrust wat betreft Huawei. De Verenigde Staten heeft Chinese telecombedrijven op de zwarte lijst gezet en dringt Europese landen aan dit ook te doen. Dit vanwege vermeende spionage van Huawei.

De vraagtekens over 5G zijn al aanwezig. Zo is er discussie over de vraag of 5G gevaarlijk is. Hoewel Huawei al lang in 5G investeert, hebben de huidige omstandigheden rondom het Chinese bedrijf en 5G dus ongetwijfeld invloed op de maatregelen die door diverse landen genomen worden.

Maatregelen het Verenigd Koninkrijk en België

Zo is er recente nieuws vanuit zowel het Verenigd Koninkrijk als België. Vooral het VK lijkt de maatregelen te willen aanscherpen. De Britse overheid wilt dat Huawei niet betrokken is bij het 5G-netwerk van het VK. Hiervoor blijken plannen te zijn gemaakt: binnen 6 maanden moet Huawei stoppen met het installeren van nieuwe 5G-apparatuur in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zou huidige apparatuur ook sneller verdwijnen dan voor ogen werd gezien. Verder mogen Britse operators vanaf 2021 geen 5G-apparatuur van Huawei aanschaffen en moet het huidige apparatuur van Huawei dat voor 5G werd gebruikt vervangen worden vóór eind 2027.

België blijkt minder streng te zijn. Er zijn namelijk geen plannen om Huawei volledig uit te sluiten van het Belgische 5G-netwerk. Verder liet de Belgische minister van telecom, Philippe de Backer, in een update weten dat de huidige maatregelen tegen Huawei niet verder verstrengd zullen worden. Deze beslissing is genomen op basis van een risicoanalyse, waaruit dus blijkt dat België veilig zit en op het moment geen verdere maatregelen hoeft te nemen.

Nieuwe maatregelen Nederland?

De situatie op het gebied van Huawei en Nederland is nog vrij onduidelijk. Waar de meeste Europese landen een standpunt hebben genomen, is er nog weinig nieuws uit Nederland. Dat leidt tot klachten van de Nederlandse telecom operators (KPN, T-Mobile en Vodafone), aangezien ze alle drie gebruik maken van netwerkapparatuur uit China. Ze willen graag meer duidelijk over het onderwerp.

Hierdoor is er weinig informatie over 5G en Huawei (en andere Chinese bedrijven) in Nederland. Aangezien de 5G-netwerken in Nederland al worden ontwikkeld, is het logisch dat meer duidelijkheid hierover gewenst is.

Wat vind jij van de maatregelen?
Laat het ons in de reacties weten!

Laat een bericht achter

achttien + 20 =