Prepaid simkaarten blijven nog anoniem

Home » Nieuws » Prepaid » Prepaid simkaarten blijven nog anoniem

Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid ziet het niet zitten om een verbod op te leggen op anonieme prepaid simkaarten. Hiermee komt hij overeen met wat het ministerie eerder heeft besloten. Een registratieplicht zou volgens het ministerie niets opleveren.

Registratieplicht wel van kracht in het buitenland

In het buitenland zijn consumenten verplicht zich te registreren na aankoop om gebruik te maken van een prepaid simkaart. Onze buurlanden Duitsland en België hebben dit al eerder ingevoerd, waarbij België nog redelijk recent een registratieplicht heeft ingevoerd. De reden hiertoe wat onder andere om persoonlijke gegevens van personen in criminele organisaties te achterhalen en om mogelijke terroristische aanslagen te voorkomen zoals in Brussel.

Minister Grapperhaus voelt er niets voor

Grapperhaus heeft laten weten dat een verbod geen zin zal hebben. In onze buurlanden heeft dit de afgelopen jaren ook al niets opgeleverd, omdat deze maatregelen gemakkelijk omzeild kunnen worden. Het blijkt dat criminelen gemakkelijk een valse identiteit gebruiken bij aanschaf van een prepaid sim only’s of gebruik maken van hulp van derden. Grapperhaus geeft met zijn mededeling antwoord op de vragen van VVD’er Jeroen van Wijngaarden. Eerder dit jaar wilde hij weten of de minister een verbod zag zitten op anonieme prepaid simkaarten, mede omdat deze makkelijk verkrijgbaar zijn en vaak door criminelen worden gebruikt.

Niet de eerste keer

In 2017 is er al eerder onderzoek gedaan door voormalig minister van Justitie Van der Steur. Hij liet ook weten dat hij een registratieverplichting niet ziet zitten. Grapperhaus staat hier volledig achter, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken. Ook zij denken dat een registratieplicht niet zal leiden tot betere opsporing van criminelen of het voorkomen van terroristische aanslagen.

4 Reacties
 1. kees augustus 29, 2019om 9:16 am

  shit

  • Mo Maghsoudi september 3, 2019om 3:52 pm

   Beste Kees,

   Vind je? We horen graag van je waarom 🙂

   Met vriendelijke groet,
   Team Prepaidsimkaart.NET

  • Jack augustus 4, 2020om 2:01 pm

   Hoezo “shit”?

   Dan heb je het waarschijnlijk niet begrepen:
   Anonieme prepaids blijven gewoon bestaan, da’s goed!

   • Mo Maghsoudi augustus 6, 2020om 11:38 am

    Gelukkig wel!

Laat een bericht achter

zestien − 10 =