België verbiedt anonieme prepaid simkaart

Home » Nieuws » Telecom Nieuws » België verbiedt anonieme prepaid simkaart

anonieme prepaid simkaartHet is geen onbekend onderwerp en we hebben er al vaker over geschreven; de anonieme prepaid simkaart. Vanaf dit najaar wordt het anoniem verschaffen en gebruiken van een prepaid simkaart in België opgeheven.

Waarom?

Criminele organisaties zouden gebruik maken van prepaid simkaarten waardoor zij anoniem contact met elkaar kunnen opnemen en hierdoor moeilijk te vinden zijn. Veiligheids- en inlichtingendiensten willen de gegevens van de gebruiker van een prepaid simkaart nu kunnen achterhalen, aanleiding zijn onder meer de terreuraanslagen in Brussel. België wil een verbod op de verkoop van anonieme simkaarten en wil daarnaast huidige gebruikers vragen zich alsnog te laten registreren. Het voorstel, van het verplicht registreren, moet nog wel officieel goedgekeurd worden door het parlement.

Verplichte identificatie

Zowel on- als offline wordt je verplicht je te identificeren bij de aankoop van een prepaid simkaart. In de winkel wordt je identiteitskaart bijvoorbeeld gescand en bij een online bestelling is er een digitale handtekening vereist. Doe je dit niet, dan wordt de simkaart niet geactiveerd en kun je deze nooit in gebruik nemen. Ook mensen die reeds over een simkaart beschikken zijn verplicht zich binnen zes maanden te identificeren bij de telecomprovider, anders wordt de simkaart geblokkeerd en kun je de simkaart niet meer gebruiken. Prepaid simkaarten zijn op veel punten te koop, niet alleen online maar ook bij telefoonwinkels, kleine kiosken en tankstations. Het is een hele operatie om de juiste middelen aan de verkopers beschikbaar te stellen. Dit gaat veel tijd en geld kosten, maar één ding is zeker binnenkort is het niet meer mogelijk om in België anoniem aan een simkaart te komen.

Privacy

Telecombedrijven zijn verantwoordelijk voor de bescherming van je persoonlijke gegevens en mogen je gegevens niet gebruiken voor andere doeleinden, maar worden wel verplicht deze gegevens openbaar te maken aan veiligheids- en inlichtingendiensten. Dit is al het geval bij klanten met een telefoon abonnement.

In Nederland is er nog geen sprake van een verbod op de verkoop en het gebruik van een anonieme prepaid simkaart, maar daar hoeft men waarschijnlijk niet heel lang meer op te wachten.

Laat een bericht achter

vier × vier =