De 06-nummers raken op, daarom is het 097-nummer twee jaar geleden geïntroduceerd. Providers moeten dit nummer in plaats van het 06-nummer verstrekken, maar de meeste providers houden zich hier niet aan waardoor er een grote kans bestaat dat er een omnummering nodig is. In 1995 heeft dit de PTT 100 miljoen gulden gekost en heeft dit daarnaast voor veel ongemak gezorgd.
Nog 5,5 miljoen 06-nummers over
Er zijn 100 miljoen 097-nummers waarvan er tot eind 2014 zo’n 8,4 miljoen van zijn uitgegeven. Er waren 60 miljoen beschikbare 06-nummers, maar dit zijn er nu nog maar 5,5 miljoen. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt voor een tekort, niet vanwege de groei van het aantal mobieltjes, maar door het groeiende aantal andere aangesloten apparaten op internet. Deze (nieuwe) mobiele apparaten gebruiken een simkaart met 06-nummer. Deze apparaten maken verbinding met het internet, zoals tablets, laptops, gameconsoles en modems, maar ook televisies, e-readers, auto’s, alarmsystemen, elektriciteitsmeters en verlichting. Daarnaast gaat het ook om de groei van toepassingen op de zakelijke markt, zoals mobiele pinapparaten. Er wordt geschat dat een gemiddeld gezin in 2017 zo’n 24 apparaten bezit en dit aantal in 2022 zelfs stijgt naar 50 apparaten per huishouden.
Omnummeren schadelijk voor de economie
Het omnummeren zou schadelijk zijn voor de Nederlandse economie en daarom vindt het ACM dat telecomaanbieders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het omnummeren houdt in dat de 10-cijferige nummers omgezet moeten worden naar 11-cijferige nummers. Naast het feit dat het veel werk is, kost het ook heel veel geld. Sinds vorig jaar zijn telecomproviders zelfs wettelijk verplicht om gadgets een speciale simkaart met een 097-nummer te geven, maar dit wordt blijkbaar niet in de praktijk uitgevoerd. Het ACM gaat het toezicht op de uitgifte van de 06-nummers daarom verscherpen.