Seniorentelefoon

Home » Nieuws » Algemeen » Seniorentelefoon

Senioren telefoon - Doro PhoneEasy 515Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Ook zijn er vele soorten mobiele telefoons met veel verschillende functies en eigenschappen. In deze post gaat het over een speciaal soort mobiele telefoon, namelijk de senioren telefoon. Deze telefoon is speciaal voor ouderen en heeft speciale functies. Het kan voor ouderen namelijk erg handig zijn om een mobiele telefoon op zak te hebben. Met een mobiele telefoon kunnen zij overal bellen, of ze nou in de tuin bezig zijn of een eindje aan het lopen zijn in het bos. Deze post richt zich op verschillende facetten van senioren telefoons: wat zijn het, welke zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende toestellen.
Mochten er woorden zijn die u niet kent, hier vindt u een woordenboek met termen en uitleg.

Wij hebben twee simkaarten uitgekozen die geschikt zijn voor een senioren mobiel. Omdat er meestal niet veel mee gebeld wordt hebben wij twee providers gekozen die de goedkoopste tarieven hanteren voor bellen en sms’en.

Top 2 goedkoopste simkaarten

ProviderBellenSMSPer MB 
Simyo €0,10€0,10€0,15INFO & BESTEL

Wat is een mobiele senioren telefoon?

Wat maakt een senioren telefoon nu anders dan een normale mobiel? Een GSM voor Senioren heeft extra functies die niet op een normaal toestel zitten. Dit maakt de senioren mobiel meestal ook duurder dan normale mobiele telefoons. Hieronder volgen de extra functies met uitleg:

Noodknop: De meest belangrijke functie van een senioren telefoon is de noodknop. Deze zit vaak aan de achterkant van de mobiel en kan gebruikt worden in geval van nood. Als je de noodknop indrukt gaat er een alarm af en stuurt de GSM allereerst een nood sms naar een nood contact. Deze nood-contacten zijn van te voren in te stellen met een maximum van 4 of 5 contacten. Denk hierbij aan mobiele nummers van vrienden en familie. Na het nood sms’je belt de mobiel net zo lang de nood-contacten totdat er door iemand opgenomen wordt. Zo krijg je dus altijd contact met iemand via de noodknop.

Er wordt aangeraden om alleen mobiele nummers als noodcontact toe te voegen, omdat sms’jes die naar een vaste telefoon verstuurd worden, de vaste lijn bezet houden en deze dus niet tegelijk gebeld kan worden door de noodfunctie. Ook wordt aangeraden om de noodknop van tevoren te testen, omdat de noodknop bij elke seniorentelefoon net even wat anders werkt. Ook is het handig dat de nood-contacten weten wat ze in een nood situtatie moeten doen. Testen wordt dus aangeraden.
Zet 112 niet als noodcontact in de telefoon. De noodknop is meer bedoelt voor de familie- en vriendenkring. Als je bent gevallen is het veel handiger om iemand uit de familie/vriendenkring te bellen die over een huissleutel beschikt dan 112, mocht er geen ernstig letsel bij opgelopen zijn natuurlijk.
Ook moet er opgepast worden met voicemail. Als de nood-functie contact heeft met een voicemail gaat de telefoon ervan uit dat het contact heeft met een persoon. Dit is natuurlijk niet het geval en na het contact met de voicemail moet de noodknop opnieuw ingedrukt worden. Sommige toestellen hebben hier een beveiliging tegen, de oudere moet een knop indrukken om te bevestigen dat er contact is met een persoon en niet met een voicemail.

Grote en duidelijk toetsen: Een senioren mobiel heeft vaak grote en duidelijke toetsen en leesbare letters op het scherm. Ook worden de toetsen en het scherm goed verlicht, zodat deze in het donker ook goed te lezen en te gebruiken zijn.

Luid geluid: Veel senioren telefoons hebben een extra luidde beltoon, de toon die klinkt als je gebeld wordt. Ook kunnen sommige telefoons contact maken met gehoortoestellen, zodat je via je hoortoestel het gesprek kan horen.
Een andere functie waarbij extra luid geluid handig is, is de luidspreker functie. Hier hoef je de telefoon niet tegen je oor te houden maar is het gesprek ook hoorbaar als de telefoon op tafel ligt en je zit aan tafel. De telefoon is dan een luidspreker die het telefoongesprek verkondigt. Dit kan handig zijn als je, terwijl je belt, even iets moet opzoeken waarbij twee handen nodig zijn. Dit is wel een speciale functie die aangezet moet worden met bijvoorbeeld een speciale toets terwijl je belt. Dit verschilt per toestel en is te vinden in de gebruiksaanwijzing.

Laadstation: Veel senioren telefoons komen met een laadstation, zoals ook de vaste, draadloze telefoons vaak hebben. De GSM kan in het laadstation gezet worden en laad dan vanzelf de batterij op. Dit is handiger dan de kleine stekkers waarmee de normale mobiele telefoons opgeladen moeten worden.

Gebruiksaanwijzing: Deze heeft vaak ook grote letters en is goed leesbaar. Ook is de uitleg over de functies van de mobiel duidelijk en helder.

Senioren Mobiel? Welke zijn er?

Er zijn op het moment veel senioren telefoons op de markt waarvan er in dit bericht 3 worden besproken die door de Consumenten Bond als beste zijn getest.

Senioren Mobiel: Doro PhoneEasy 612

seniorentelefoon - Doro PhoneEasy 612Deze telefoon is een klap-telefoon die je open en dicht kunt klappen. Dit heeft als voordeel dat het beeldscherm, als de telefoon dichtgeklapt is, beter beschermd is tegen krassen. De telefoon heeft een helder kleurenscherm dat duidelijk leesbaar is. De tekstgrootte is ook aan te passen. Verder heeft het toestel grote en duidelijke knoppen. Een minpunt is wel dat de knoppen niet allemaal even helder verlicht zijn, wat gebruik van het toestel in het donker kan bemoeilijken. De noodknop is makkelijk te bedienen en in te stellen. De telefoon beschikt ook over een oplaadstation. De verdere functies die op de telefoon zitten, zijn:

– Noodknop
– Camera
– Bluetooth (deze functie is nodig voor het verbinden met hoortoestellen)
– Radio
– Agenda
– Contactpersonen lijst
– Rekenmachine
– Klok

De bijgeleverde gebruiksaanwijzing is goed leesbaar en duidelijk. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en paars. De prijs ligt tussen de €100 en €130 euro.

Doro PhoneEasy 515

Senioren telefoon - Doro PhoneEasy 515Deze telefoon lijkt erg op de Doro PhoneEasy 612 en heeft ook een duidelijk scherm en grote knoppen, alleen is de beeldkwaliteit van het scherm iets minder dan die van de 612. Wel is deze telefoon lichter dan de 612. Verder heeft de 515 de luidste beltoon van alle geteste seniorentelefoons. Zeer geschikt voor slechthorenden dus. Het menu van de mobiel is duidelijk en simpel. De mobiel beschikt ook over een oplaadstation. De verdere functies die op de telefoon zitten, zijn:
Seniorentelefoon - doro phoneEasy 515 Laadstation
– Noodknop
– Camera
– Bluetooth (deze functie is nodig voor het verbinden met hoortoestellen)
– Radio
– Contactpersonen lijst
– Rekenmachine
– Klok
– Zaklampje

Ook de bijgeleverde gebruiksaanwijzing van deze telefoon is goed leesbaar en bevat duidelijke uitleg over de verschillende functies. De prijs ligt tussen de €90 en €120 euro.

Tiptel Ergophone 6020+

senioren telefoon - Tiptel Ergophone 6020+Dit is ook weer een klap-telefoon. Deze telefoon heeft grote toetsen en een groot display en is daarom zeer geschikt voor slechtzienden. Ook heeft de mobiel vier lampjes die te zien zijn als het toestel is dichtgeklapt. De lampjes geven aan of je een bericht hebt, gebeld wordt of bent, of de wekker gaat en als de batterij bijna leeg is. Ook kunnen functies die je niet gebruikt, zoals geavanceerde functies voor de meer ervaren mobiele gebruiker, verborgen worden in het menu. De beeldkwaliteit is net zo goed als die van de 612. De telefoon beschikt ook over een oplaadstation. Verdere functies zijn:

– Noodknop (5 nummers in te stellen)
– Camera
– Bluetooth (deze functie is nodig voor het verbinden met hoortoestellen)
– Radio
– Wekker
– Rekenmachine
– Vergrootglas functie
– Spraak opname

De bijgeleverde gebruiksaanwijzing heeft grote letters en is goed leesbaar maar de uitleg over de GSM is niet zo duidelijk als die van de Doro PhoneEasy. De prijs ligt tussen de €100 en €130 euro.

Waar te koop?

Seniorentelefoons zijn te koop bij bijvoorbeeld telefoonwinkels en elektronicawinkels. Hier is het aanbod vaak echter klein. Online webwinkels hebben vaak meer toestellen. Ook kunnen mensen die een toestel hebben gekocht een mening achterlaten op de website over het product en vaak kunnen ze ook sterren uitdelen. Een goed product heeft dan bijvoorbeeld 5 sterren en een minder goede maar 3. Zo kan je zien wat andere mensen van het toestel vinden.

2 Reacties
 1. Rudolf november 13, 2015om 12:32 pm

  Ik heb een senioren telefoon met gps,
  welke sim kaart kan ik bestellen
  en gebruikt die direct data als ik de telefoon aanzet

  of alleen als ik de noodknop indrukt
  vriendelijke groet
  rudolf

  • Petra november 13, 2015om 12:45 pm

   Beste Rudolf,

   In dit bericht staat meer informatie over de senioren telefoon. In principe is elke simkaart geschikt voor een senioren mobiel, wij hebben de twee goedkoopste simkaarten bovenaan de pagina geplaatst. Bliep en Simyo. De telefoon moet geen data gebruiken wanneer de telefoon aanstaat, alleen wanneer je daadwerkelijk gps gebruikt. Dit gebeurt wanneer je gps locatie wordt gevonden. Bekijk even of het instellen van de telefoon nog gedaan moet worden, dit kan op afstand via internet. Wanneer je de noodknop gebruikt wordt er een sms met je gps locatie verzonden naar de (vooraf) ingestelde nummers. Dit kost dus een sms’je (geen data). Hoe dit exact per seniorentelefoon werkt kan verschillen. Lees daarom de specificaties / gebruiksaanwijzing van je telefoon aandachtig door.

   We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

Laat een bericht achter

3 × drie =