Simkaart knippen

Home » Nieuws » Algemeen » Simkaart knippen

simkaart knippenNieuwe smartphones maken gebruik van de zogenaamde micro simkaart. Deze sim kaart is iets kleiner dan de ‘normale’ sim kaart. Als je een nieuwe telefoon koopt, kan het zijn dat deze alleen werkt met de micro-simkaart. Wanneer je je oude simkaart graag wilt blijven gebruiken zijn er twee opties. De eerste mogelijkheid is om bij je operator een vervangende micro sim kaart aan te schaffen en de tweede mogelijkheid is om je oude sim kaart te knippen.  In deze blog wordt aan besteed aan hoe je je eigen simkaart kun knippen tot een micro-simkaart.

Verschil tussen de ‘oude’ simkaart en micro-simkaart

De micro-simkaart lijkt in de eerste oogopslag eigenlijk op een oude simkaart die wat kleiner is. Maar de nieuwe micro-simkaart beschikt heeft een aantal nieuwe functies. Een nieuwe functie is onder andere dat je meer mogelijkheden hebt om een contact op te slaan zoals het toevoegen van een tweede naam, e-mailadres en een groepsindeling. De andere nieuwe functies zijn eerder beschreven in: Micro-simkaart en nano-simkaart.

Niet Knippen maar toch een nieuwe simkaart bestellen? Zie onderstaand onze Top 3 providers voor zowel Micro als Nano formaat.

ProviderBellenSMSPer MB Starttarief 
Simyo€0,10€0,10€0,031e minuutBESTEL NU
KPN
€0,30€0,16€0,021e minuutBESTEL NU

Waarom zelf knippen?

Je oude sim kaart werkt prima in je nieuwe smartphone. Er zijn alleen veel mensen die niet zo goed weten hoe ze het moeten knippen. Ze zijn onzeker en bang dat ze het fout doen. Een groot voordeel van zelf knippen is dat het gratis, snel en relatief gemakkelijk is om zelf te doen. Een ander voordeel is dat er geen informatie verloren gaat die op je simkaart staat. Je kunt dan denken aan je sms’jes en contacten die je hebt opgeslagen. Als je de simkaart zelf knipt, zal alle informatie meegaan naar je nieuwe telefoon. Er zijn natuurlijk mogelijkheden om data  over te zetten op je nieuwe simkaart. Deze zijn soms ingewikkeld en er bestaat een kans dat het misgaat en je alsnog de data kwijt bent.

Let wel op, wanneer je besluit om zelf je simkaart te gaan knippen, heb je niet de bovengenoemde nieuwe functies van de micro-simkaart.

Koop hier vlug onze simkaart knippers om altijd goed te knippen!

Manieren om je simkaart te knippen

Wanneer je besluit om zelf je simkaart te knippen, kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt het zelf knippen met een sjabloon, dit is relatief eenvoudig en gratis. Je kunt ook je simkaart knippen met een speciale simkaart knipper.

Optie A: Knippen met een sjabloon.

Sjabloon Simkaart Knippen van standaard simkaart naar micro en nano simkaart
Op internet zijn er sites waar een sjabloon verkrijgbaar is van de micro-simkaart. Wat is belangrijk wanneer je knipt met een sjabloon? Klik hier om het sjabloon te downloaden of klik op de miniatuur weergave hiernaast.

Stap 1) Je hebt nodig: het bovenstaande sjabloon, een scherpe schaar, een goede pen en je oude simkaart.
Let op: Het is belangrijk dat je de tijd neemt. Het is een secuur en zorgvuldig klusje.

Stap 2) Allereerst print je de sjabloon uit en leg je de oude simkaart op de simkaart op de sjabloon. Het is erg belangrijk dat je de sjabloon op de juiste grootte uitprint. Als deze te groot of te klein geprint wordt, bestaat er een kans dat je teveel of te weinig afknipt van je simkaart. Dit is makkelijk te controleren: wanneer je je oude simkaart op de simkaart op de sjabloon legt, moeten deze even groot zijn.

Stap 3) Controleer eerst of de simkaart goed past op de sjabloon.

Stap 4) Het is de bedoeling dat je de lijnen die op de sjabloon staan, aftekent (doortrekt) op je simkaart. Je legt de liniaal op de simkaart precies gelijk aan de lijnen op de sjabloon. Je kunt je simkaart voor de zekerheid met een stukje dubbelzijdig plakband vastplakken zodat deze niet verschuift wanneer je de lijnen aan het aftekenen bent. Als je ervoor kiest om hem niet vast te plakken, let dan goed dat de simkaart niet verschuift.

Stap 5) De lijnen op de sjabloon kun je nu één voor één aftekenen op je simkaart.

Stap 6) Als de lijnen zijn afgetekend, kun je de simkaart knippen. Zorg ervoor dat je netjes langs de chip-rand van de simkaart knipt. Op verschillende sites staat dat het geen kwaad kan om in je chip te knippen, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Neem je tijd en knip voorzichtig langs de chip-rand.

Stap 7) Om te kijken of je het goed gedaan hebt, kun je de eigenhandig geknipte micro-simkaart in de tray van je nieuwe telefoon leggen. Als het goed is past deze er precies in. Als dit niet geval is, kijk dan goed waar hij de groot is. Knip dan het stukje dat hij de groot is er voorzichtig af. Het is beter dat je één keer extra moet knippen omdat hij nog te groot is, dan dat hij te klein is.

Tips:
– Als je ergens een oude simkaart hebt, oefen daar eerst mee.
– Zorg dat je schaar goed scherp is. Je wil in één keer door je simkaart knippen.
– Als je onzeker bent over het knippen van de simkaart kun je in je omgeving vragen of iemand er ervaring mee heeft en om hulp vragen.

Als het niet lukt om de simkaart zelf te knippen, kun je Youtube verschillende video’s vinden die precies laten zien hoe het moet.

Optie B: Knippen met een simkaart knipper

Als je onzeker bent over het zelf knippen van de simkaart, kun je ook een simkaart knipper gebruiken. Deze knippers zijn verkrijgbaar via verschillende sites en gemakkelijk in gebruik. De knipper maakt in één knip van een oude simkaart een micro-simkaart. De micro sim knipper werkt als een soort schaar waar je de simkaart indoet. Je moet wel goed controleren of je de simkaart er op de juiste manier hebt in gedaan. Een voordeel van de simkaart knipper is dat je niet het risico loopt dat je verkeerd knipt.  Je kunt er zelf één aanschaffen maar wellicht is er iemand in je omgeving die er al één heeft.

Zie onderstaand een nieuw filmpje waarin wij voordoen Hoe je een micro simkaart knipper correct gebruikt:

In deze onderstaande video laten wij zien hoe gemakkelijk je jouw micro sim kunt knippen naar een Nano sim formaat met een nano-micro combi knipper!

Onderstaand hebben wij twee afbeeldingen van verschillende aanzichten geplaast van een simkaart knipper. Bij de rode pijl schuif je de normale simkaart in. Controleer of de simkaart goed om zit en niet verschuift. Vervolgens hoef je alleen maar te drukken als een soort perforator.

Simkaart Knipper
Onderkant van de Simkaart Knipper

Andere opties

Wanneer je liever niet zelf wilt knippen of een simkaart knipper wilt gebruiken zijn er nog een aantal andere opties:

– In de winkel hulp vragen: Sommige winkels helpen je gratis met je simkaart knippen maar er zijn ook winkels die hier geld voor vragen. Ze beschikken vaak over een simkaart knipper en hebben binnen een minuut je simkaart geknipt.

– Micro-simkaart aanschaffen: Een ander eerder genoemde optie is om een micro simkaart aan te schaffen. Het hangt wederom van de service van de winkel af maar de medewerkers kunnen je helpen om al je data over te zeten. Het afschaffen van een micro-simkaart is niet gratis en wanneer je hem online koopt, moet je wachten tot hij in huis is. Het verschilt per operator hoeveel kosten er in rekening worden gebracht.

Knippen of kopen?

Zoals je net hebt gelezen, zijn er verschillende manieren om een micro-simkaart te creëren voor je nieuwe telefoon. Je het beste voor een manier kiezen die bij je past. De genoemde methoden hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Succes!

HEB JIJ NOG TIPS VOOR HET KNIPPEN VAN SIMKAARTEN? LAAT HET ONS DAN WETEN EN LAAT EEN BERICHTJE ACHTER!

5/5 - (2 stemmen)
39 Reacties
 1. Yvan juli 24, 2019om 2:51 pm

  Kan ik alle gegevens – telefoonnr’s – sms-jes – foto’s en dergelijk van mijn (windows Lumia) Phone overzetten naar de Sim kaart (of eerst naar een computer) en dan deze gegevens gebruiken in een Android toestel ?

  • Mo Maghsoudi juli 25, 2019om 10:39 am

   Beste Yvan,

   Er zijn twee mogelijkheden waar ik aan denk. Met een USB kun je meestal wel een groot gedeelte van je gegevens overzetten naar een computer & dan weer overzetten naar je nieuwe telefoon.
   Een andere optie is om software te gebruiken zoals Samsung KIES/Smart Switch (android)- en ibjv. iTunes etc.

   Met vriendelijke groet,
   Team Prepaidsimkaart.NET

 2. Aisha juni 29, 2016om 1:56 pm

  Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om te recyclen, en dit is er weer een!

 3. A mei 25, 2016om 8:55 pm

  Erg handig dat sjabloon. Net in 1x goed van micro naar nano geknipt, werkt prima.

 4. Van de velde Martine maart 1, 2016om 1:03 pm

  Geachte
  Mijn nokia 520 is onlangs Gecrasht. Nu heb ik Huawei maar ben nu al mijn smsjes die op mijn simkaart stonden kwijt. Ik heb deze echt dringend nodig als bewijzen, maar mijn provider wil mij deze niet bezorgen. Nu is mijn vraag zijn er een andere methodes om wel nog mijn smsjes terug te vinden???

  • admin maart 8, 2016om 1:16 pm

   Beste Martine,

   Helaas kun je deze niet achterhalen. SMS’jes staat of op je simkaart of op de telefoon. Je kunt je simkaart in een andere telefoon doen en hopen dat de SMS berichten op de simkaart staan opgeslagen. Echter worden SMS berichten meestal op de telefoon opgeslagen.
   Mocht dat het geval zijn kun je proberen om je telefoon te laten repareren met behoud van data.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 5. Sterre oktober 20, 2015om 1:31 pm

  Hallo ik heb een nieuwe iphone 6 gekocht. Ik ben daar een nano simkaart voor nodig. Hiervoor had ik een iphone 4s waar een micro simkaart in hoorde. Destijds heb ik mijn gewone grote simkaart succesvol geknipt tot een micro simkaart. Kan ik mijn al geknipte micro simkaart verknippen tot een nano simkaart?
  Met vriendelijke groet

  • Petra oktober 21, 2015om 1:58 pm

   Beste Sterre,

   Zoals in de tweede video te zien is op deze pagina kan een micro simkaart geknipt worden naar een nano simkaart. Je kunt een simkaart knippen kopen in onze shop!

   Je kunt de simkaart ook knippen door middel van het sjabloon, maar de kans is dan wel groter dat het fout gaat. Let er ook op dat de instellingen van je printer goed staan.

   Succes en we horen graag of het gelukt is!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 6. Anita oktober 8, 2015om 8:56 am

  Ik heb dus nog zo’n oude sim-kaart van hi die ik echt al een paar jaar heb. Na mijn idee is die veelte groot dus durf mijn sim-kaart niet te knippen.

  Groetjes

  • Petra oktober 9, 2015om 10:02 am

   Beste Anita,

   Hi is KPN geworden, je prepaid is automatisch overgezet. Heb je de simkaart wel gebruikt in de tussentijd, want anders heb je een grote kans dat deze inmiddels verlopen is. Informeer eerst bij KPN of je simkaart nog actief is en dan raden wij aan om je simkaart te laten knippen in een KPN winkel of een nieuwe te bestellen.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaar.net

 7. Dani augustus 17, 2015om 6:37 pm

  Geachte,

  Voor mijn nieuwe mobiel heb ik een micro simkaart nodig. Mijn telfort sim is dat niet. Ik kan inderdaad gratis een nieuwe microsim krijgen met nummer behoud. Mijn vraag is of ik dan alle gegevens verlies die op de kaart staan? Al mijn contacten staan namelijk op mijn simkaart, en ik ben bang dat als ik een nieuwe microsim aanvraag ik deze kwijt ben. Anders kan ik hem beter bij een winkel laat knippen neem ik aan?

  Alvast bedankt voor jullie antwoord!

  • Petra augustus 19, 2015om 7:40 am

   Beste Dani,

   Ja je nummer en eventuele beltegoed worden overgezet, maar de rest van je gegevens gaan wel verloren. In deze post staat uitgelegd hoe je jouw contacten kunt kopiëren. In de winkel je simkaart laten knippen is ook een optie. Succes en we horen graag of het gelukt is!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 8. judith augustus 12, 2015om 5:02 pm

  Wat als je wsch teveel hebt afgeknipt???? Hij zegt namelijk dat hij de simkaart niet kan lezen

  • Petra augustus 14, 2015om 8:54 am

   Beste Judith,

   Dat is vervelend, maar dan zou je bij je provider een nieuwe simkaart moeten bestellen. Dit is meestal kosteloos.

   Met vriendelijke groeten,

   Team PrepaidSimkaart.net

 9. Nick juli 28, 2015om 10:20 am

  Bedankt voor het sjabloon, ik heb de afmetingen op de simkaart gekrast en geknipt. Vervolgens deze in mijn telefoon gestopt. Deze werkte zonder problemen.

 10. Lies juli 5, 2015om 3:39 pm

  Ik had een iphone4 maar ik heb sinds vandaag een iphone6.
  In de iphone 6 moet een kleinere sim kaart.
  We hebben het kaartje die dus in mijn vorige telefoon zat, kleiner geknipt alleen nu past ie niet perfect in het ‘dingetje’ waar bij iphone6 de simkaart in moet. Daar is hij iets te klein voor nu.
  Ik durf hem er nog niet in te doen aangezien ik bang ben dat hij dan ergens in de telefoon gaat zitten (dat ik m dus kwijt raak.)
  Kunnen jullie mij hier mee helpen?

  • Petra juli 8, 2015om 9:37 am

   Beste Lies,

   Als je simkaart door de houder valt is het verstandig om een nieuwe simkaart te bestellen die geschikt is voor de iPhone 6. Eventueel zou je de simkaart aan de achterzijde met een plakbandje kunnen bevestigen totdat je de nieuwe simkaart hebt ontvangen.

   Hopelijk lukt het zo!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 11. S juni 17, 2015om 11:47 am

  Weten jullie een winkel waar je gratis kan laten knippen

  • admin juni 19, 2015om 12:18 pm

   Beste Sharifa,

   Ik weet niet welke winkel exact bij jou in de buurt dit doet maar je zou eventueel jouw simkaart ook naar ons kunnen opsturen waarna wij het geknipt weer terugsturen. Houd wel rekening mee dat de post een paar dagen duurt. Meeste mensen willen niet een paar dagen zonder simkaart. Probeer anders een lokale telefoon reparatie winkel of een telefoon asseccoires winkeltje. Wellicht hebben deze zaken wel een simkaart knipper liggen waarna het een kleine moeite is om dit voor jou eventjes te knippen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 12. Joser juni 14, 2015om 3:20 pm

  Beter bestel of haal je een nieuwe simkaart bij je provider. Bij sowieso Vodafone en KPN is dit gratis.

  Afmetingen van het sjabloon kloppen niet wanneer je deze afdrukt en is dus onbruikbaar.

  • Petra juni 15, 2015om 1:00 pm

   Beste Joser,

   Zoals wij ook in het bericht schrijven is dit inderdaad één van de opties. De afmetingen van het sjabloon kloppen wel alleen moet je de instellingen van je printer op ‘Letter’ zetten. Binnenkort zullen wij een video plaatsen van het knippen van een simkaart met een schaar.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 13. Kaya juni 7, 2015om 4:00 pm

  Hoii ik heb een Huawei y300 maar ik heb dus een iphone 4 die ik ga gebruiken, hoe kan ik mijn simkaartje het beste knippen met een gewone schaar?

  Groetjes van kaya

  • Petra juni 10, 2015om 7:45 am

   Beste Kaya,

   In het bericht hierboven staat een link naar het sjabloon om zelf je simkaart met een schaar te knippen, ook staat er uitgelegd hoe je dit moet doen. Je hebt het sjabloon, een scherpe schaar en een goede pen nodig. Binnenkort zullen wij ook hier een video van op onze site plaatsen. Houd onze site dus goed in de gaten!
   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 14. Kim mei 29, 2015om 5:49 pm

  waar kan je zo’n simkaart knipper kopen en wat zou dat kosten.

  • Petra juni 1, 2015om 9:52 am

   Beste Kim,

   Over ongeveer een maand kun je een simkaart knipper kopen in onze webshop, maar wij kunnen er nu ook vast één leveren. Naar welk formaat wil je knippen? Als je een bericht stuurt via het contactformulier met je adresgegevens dan sturen wij je er eentje toe. Een simkaart knipper kost rond de 10 euro. Een andere optie is om je simkaart naar ons op te sturen en dan doen wij het voor je!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 15. Erik mei 11, 2015om 4:43 am

  Bedankt voor de tips.
  Ik heb zelf een microsimkaartje van een andere telefoon gepakt en die op de gewone simkaart van mijn dochter gelegd. Zo kon ik hem precies passend uitknippen. Overigens: als je vlakbij de randen van de chip knipt, ben je er al bijna.

  • Petra mei 11, 2015om 2:12 pm

   Top! Graag gedaan.

   Succes en pas op de randjes 🙂

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 16. Koen april 25, 2015om 8:02 am

  oude simkaart bijgeknipt en past prima in de houder van de Iphone 4

  Maar als ik hem er in doe en mijn pincode invoer, blijft hij hangen in ‘simkaart ontgrendelen’
  wat is hier aan de hand?

  • Petra april 30, 2015om 1:30 pm

   Beste Koen,

   Is het inmiddels gelukt? Wij hebben niet direct een oplossing. Het ligt waarschijnlijk wel aan je simkaart en niet aan je iPhone. Misschien kun je proberen of een ander simkaartje wel werkt? Het kan ook zijn dat je simkaart verouderd is en je een nieuwe moet activeren. We hopen dat deze tips je op weg helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 17. Eline maart 3, 2015om 5:50 pm

  Hajj
  Ik heb op dit moment een t-mobile prepaid en ik heb nog genoeg beltegoed… Te veel om weg te gooien. Nu krijg ik morgen onverwacht een nieuwe telefoon waar een micro simkaart in moet. Ik heb al eens rondgekeken op de t-mobile site, maar krijg daar geen antwoord op de vraag: Behoud ik mijn beltegoed als ik een nieuw simkaartje bestel. En als ik het bestel word mijn oude simkaartje dat meteen geblockeerd?
  Mvg Eline, en alvast bedankt!

  • Petra maart 9, 2015om 9:41 am

   Beste Eline,

   Voor de zekerheid hebben wij contact opgenomen met T-mobile. Het is zo dat zodra je de nieuwe simkaart activeert je oude simkaart vervalt, maar je behoud wel je beltegoed omdat het gekoppeld is aan het nummer.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 18. Arie februari 28, 2015om 11:50 am

  Aanvulling :

  Ik heb nu een prepaid kaart van Vodafone.
  mvg Arie

 19. Arie februari 28, 2015om 11:48 am

  Vraag :
  In mijn nieuwe telefoon moet een kleinere simkaart.
  Als ik een nieuwe kleinere simkaart koop hoe krijg ik daar dan weer mijn huidige telefoon nummer bij ?
  En wat kost zoiets ?
  mvg Arie

  • admin maart 1, 2015om 4:12 pm

   Beste Arie,

   Bedankt voor je vraag. Je kunt met een gerust hart een nieuwe “kleinere” simkaart aanschaffen. Je kunt bij alle providers nummerbehoud aanvragen. Je kunt jouw oude nummer dus gewoon meenemen. Momenteel heb je een Vodafone simkaart zeg je, is het niet voordeliger om een Simyo simkaart aan te vragen met nummerbehoud? Veel mensen besparen hier namelijk aanzienlijk op. Vergelijk hier maar even de prijzen.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 20. Sabine december 23, 2014om 1:24 pm

  Als je in je simkaart hebt geknipt omdat je tijdelijk een andere telefoon hebt, kan je je simkaart daarna weer terugdoen in je ‘oude’ telefoon, waar normaal gesproken een grote simkaart in zit?

  • admin december 23, 2014om 3:06 pm

   Hoi Sabine,

   Jazeker dat kan wel, maar je hebt hier dan een simkaart adapter voor nodig. Klik op de link voor meer informatie over dit soort adapters. Wij hebben tevens een filmpje op deze pagina ter illustratie van een simkaart adapter voor zowel micro als een nano simkaart.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 21. Patrick december 13, 2014om 7:13 pm

  Handig sjabloon. Druk af als ‘letter’. Geen A4!

 22. Wim december 3, 2014om 3:32 pm

  Niet echt heel verstandig allemaal! wat denk je als je verkeerd knipt.. Dat hoeft maar 1 keer mis te gaan.

  • admin december 3, 2014om 7:08 pm

   Beste Wim,

   Knippen kan opzich prima, maar een nieuwe simkaart bestellen met wellicht goedkopere tarieven is natuurlijk gemakkelijker! 🙂

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

Laat een bericht achter

11 − 1 =