Micro simkaart of Nano simkaart?

Home » Nieuws » Telecom Nieuws » Micro simkaart of Nano simkaart?

Micro simkaart en Nano simkaart
Door de innovaties in telefoonland zijn prepaid providers genoodzaakt passende simkaarten te leveren voor de nieuwste toestellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard simkaart, micro-sim en nano-sim. Wat is het, wat kan je er mee en welke is voor jou van belang?

Top 3 providers met optie: Micro simkaart / Nano simkaart

ProviderBellenSMSPer MB Starttarief 
Simyo€0,10€0,10€0,031e minuutBESTEL NU
KPN
€0,30€0,16€0,021e minuutBESTEL NU
* Let op: Bij Tele2 moet je wel een speciaal prijsplan activeren anders betaal je €0,35 per minuut en €0,15 per SMS. Vandaar dat wij Simyo en Telfort als eerste twee adviseren!

Daarnaast verkoopt Tele2 alléén normaal en micro formaat en dus Géén Nano sim!

Wat is een micro simkaart?

Een micro simkaart is een kleiner formaat dan de standaard simkaart. Zo op het oog te zien is er geen verschil tussen de kaarten, behalve dat het formaat anders is. Even terug in de geschiedenis. De eerste simkaarten in de jaren negentig hadden het formaat van een creditcard. Daarna kregen we het formaat van 25 bij 15 mm. Anno nu gebruikt men de micro-sim van 15 bij 12 mm en in 2012 heeft Apple ook de nano-simkaart geïntroduceerd van 12,3 bij 8,8 mm voor onder andere de iPhone 5.

Waarom een micro-simkaart?

De micro sim wordt voornamelijk gebruikt bij ‘embedded’ apparaten en smartphones die te klein zijn voor een gewone simkaart. Natuurlijk is er wel een verschil ten opzichte van de standaard simkaart. De micro-sim is kleiner, maar de capaciteit groter. Er is meer ruimte voor e-mailadressen en het opslaan van een tweede naam op het geheugen. De kaart kan meerdere applicaties aan. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je telefoon extra te beveiligen door het diverse aanbod van pincodes en er is authenticatie mogelijk via de telefoonmast.

Wat is een nano-simkaart?

Hoe kleiner, platter en lichter het toestel of smartphone, des te minder ruimte heb je voor een kaart. Vandaar dat iPhone nog een stapje verder is gegaan met het verkleinen van haar simkaart. De nano simkaart word gebruikt bij de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c en iPad mini en is 40% kleiner dan de microsim.

Het knippen van je sim

Voor de creatieve mensen onder ons is een simkaart ook zelf eenvoudig te maken. Het gewenste formaat kan met een schaar, sjabloon, sticker of een speciale knipper worden bereikt. De knipper werkt als een perforator.
Je kan een standaard simkaart wel knippen tot een microformaat, maar niet tot een nanoformaat. Waarom? Een nanosim is nóg kleiner, maar ook dunner dan haar voorgangers. De extra functies van de microsim zul je niet ondervinden als je je gewone simkaart knipt. Bestel in onze webshop een duo / micro / nano simkaartknipper.Tip: Vermijd het gouden plaatje tijdens het knippen.

Waar kan ik de micro-sim en nano-sim kopen?

Als je een nieuw toestel aanschaft met een abonnement zit de micro-sim er standaard bij, zowel voor online als offline shoppers. Kies je ervoor om een sim only te nemen bij dezelfde provider, maar je telefoon heb je elders gekocht, dan moet je betalen voor de simkaart. Geef bij je bestelling goed aan welk formaat je nodig hebt om frustraties te voorkomen. De meeste providers bieden een standaard sim en microsim in een. De nano-sim dien je apart te bestellen. Mocht je om wat voor reden dan ook je oude telefoon met standaard simkaart weer willen gebruiken, heb je een adapter nodig. Dit is een houdertje waar je je micro of nano simkaart in kan doen, waardoor deze het oude formaat aanneemt. Zo’n adapter is te verkrijgen in de winkel en niet erg duur (tussen de 5-10 euro).

We kunnen drie adapters onderscheiden:
• Eén om een micro-sim te gebruiken in een toestel dat alleen met een ‘normale’ simkaart werkt;
• één om een nanosim te gebruiken in een toestel dat alleen met een ‘normale’ simkaart werkt;
• of één om een nanosim te gebruiken in een toestel dat alleen met een micro-sim werkt.

Bij verschillende aanbieders kun je ook een duo simkaart kopen, dit houdt in dat je op twee verschillende toestellen bereikbaar bent onder hetzelfde nummer. Het nadeel hiervan is dat je maar één toestel tegelijk kunt gebruiken. Het voordeel is dat je niet steeds je simkaart hoeft te verwisselen. Deze simkaart wordt veel gebruikt door ondernemers.

Conclusie

De meeste smartphones hebben tegenwoordig een microsimkaart. Mocht je een nieuwe versie hebben, bijvoorbeeld de iPhone 5, dan gebruik je een nanosimkaart. De techniek blijft zich verbeteren; meer met minder. Er zijn verschillende mogelijkheden om je standaard simkaart om te toveren tot een micro of nano simkaart. Echter brengt dit wel risico’s met zich mee. Met een adapter kun je binnen no-time je gewenste formaat simkaart aannemen. Er is daarnaast ook een mogelijkheid om één simkaart voor twee telefoons te gebruiken. Dit wordt veelal gebruikt voor ‘zakelijk’ en ‘privé’. Echter is voor ieder af te wegen welke simkaart het beste bij je past.

28 Reacties
 1. Ginny december 3, 2018om 4:50 pm

  Mijn oude telefoon was een samsung galaxy j5. Past mijn simkaart ook in de samsung s7

  • Mo Maghsoudi december 3, 2018om 4:56 pm

   Beste Ginny,

   Je hebt nu een micro simkaart. In een S7 past alleen een nano simkaart.
   Je moet dus even een nieuwe simkaart aanvragen bij je huidige provider.
   Wil je dit liever niet? Dan kun je een simkaart knipper aanschaffen en het zelf doen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Prepaidsimkaart.NET

 2. J.kok juni 21, 2018om 6:25 pm

  Hallo
  Ikheb een samsung galaxy S6.
  Nu wil ik een Nokia 6 Black
  Kan mijn simkaart met android ondersteuning in de Nokia 6. Heeft de Nokia 6 ook android ondersteuning . Werkt dat precies helzelfde als in de samsung S6
  Bij voorbaat dank.

  • Merel juni 24, 2018om 9:13 pm

   Beste Jet,

   Of je je simkaart kunt overzetten in je nieuwe Nokia, ligt eraan of je Nokia voorzien is van een simlock.
   Is dit het geval, dan kan de simkaart er alleen in als het van dezelfde provider is als die ondersteund wordt door je Nokia. Als dit niet het geval is, dan kun je de simkaart gewoon gebruiken.

   Android-ondersteuning is niet afhankelijk van je simkaart. Dat heeft te maken met het besturingssysteem van je telefoon.

   Ik hoop je voldoende geholpen te hebben.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 3. lorrain juni 11, 2018om 7:07 pm

  hallo
  Ik wil graag de samsung galaxy s8 bestellen maar ik heb een micro simkaart en ik heb een nano simkaart nodig. het abbonement heb ik al besteld maar ik kan geen nano simkaart krijgen voor een hollandse nieuwe abonnement. hoe moet ik dat nu doen?

  • Merel juni 13, 2018om 8:10 pm

   Beste Lorrain,

   Als je een microsimkaart hebt, maar een nano simkaart wilt dan kun je de simkaart knippen via:
   deze link.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 4. Jan Stalma januari 26, 2018om 9:52 pm

  Ik heb een wiko Lenny 4 plus gekocht , maar m,n sim kaart van m,n Galaxy S 7 past daar niet in , gewoon in een vergrotings paspartoe doen ???

  • Merel januari 29, 2018om 11:44 am

   Beste Jan,

   Is je simkaart te klein? Dan kan je een simkaart vergroter of adapter kopen om je sim te vergroten.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 5. Erik Lusink maart 18, 2017om 6:04 am

  samsung galaxy S7: welke simkaart moet hierin?

  • Merel maart 20, 2017om 9:13 pm

   Beste Erik,

   In de Samsung Galaxy S7 moet een nano simkaart.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 6. Rita Gerrits januari 7, 2017om 2:38 pm

  Wat voor simkaart heeft een huawei p9 lite nodig?
  Volgens mij een nano

  • Merel januari 9, 2017om 1:12 pm

   Hoi Rita,

   In een Huawai P9 Lite moet inderdaad een nano sim.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 7. Diana november 22, 2016om 8:24 pm

  Goedenavond. Ik heb een samsung galaxy a5 gekocht, maar daar past mijn micro simkaart niet in. Als ik een nanokaart koop kan ik dan wel mijn abonnement aanhouden?

  • Petra november 24, 2016om 10:31 am

   Beste Diana,

   Je kunt een nieuwe simkaart aanvragen bij je provider. Dan behoud je hetzelfde nummer en hetzelfde abonnement. Neem dus even contact op met je provider, dit kan ook vaak online geregeld worden.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 8. Daisy oktober 13, 2016om 4:18 pm

  Beste,

  Ik heb nog een simkaart van ongeveer 15 jaar oud.
  Ik heb onlangs een huawei y6 2 compact smartphone gekocht. Toen ik mijn oude simkaart geknipt tot een micro simkaart.
  Ik heb alle instellingen voor mobiel netwerk (4g) geactiveerd en alles staat juist. Toch werkt mijn 4g niet als ik hem inschakel.
  Kan dit aan de oudheid van mijn simkaart liggen? Moet ik een nieuwere kopen om gebruik te kunnen maken van 4g?
  Vriendelijke groet,
  Daisy

  • Petra oktober 20, 2016om 10:45 am

   Beste Daisy,

   Dat is een wel heel erg verouderde simkaart!! 4G werkt inderdaad niet op deze simkaart, je zal een nieuwe simkaart moeten bestellen een vervangende simkaart is in jouw geval niet meer mogelijk.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 9. JR de Geest juni 10, 2016om 2:35 am

  Mijn 3 – 1 simkaart viel gelijk al uit elkaar bij mijn huidige telefoon, (met normaal formaat sim) ik heb echter de twee randen er weer omheen gedaan en de kaart als normaal formaat gebruikt. Mijn nieuwe telefoon vereist een micro simkaart, kan ik weer hetzelfde doen, dus kaart verwijderen, buitenste rand eraf halen, microformaat in nieuwe telefoon doen?, hoe zit dat met die losse randen, kunnen die storing veroorzaken of kan ik er vanuit gaan dat als de telefoon de simkaart ‘pakt’, de losse rand er goed omheen zit?
  Bij voorbaat dank,
  Jasmin

  • Petra juni 22, 2016om 9:36 pm

   Beste Jasmin,

   Het is bij ons niet bekend dat bovenstaande een storing kan veroorzaken. Het gaat vooral om de koperkleurige chip op de simkaart. Wij kunnen echter niet garanderen of de simkaart goed werkt wanneer deze op een bepaalde plaats beschadigd is. Ik zou voor de zekerheid een nieuwe simkaart bij je provider aanvragen.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 10. sabine juni 6, 2016om 10:48 pm

  Kan een micro sim ook in een samsung galaxy a5?

  • Petra juni 22, 2016om 3:10 pm

   Beste Sabine,

   Nee daar gaat een nano simkaart in.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 11. anna mei 25, 2016om 5:22 pm

  ik heb een mobiel gekocht en heb mijn oude simkaart erin gedaan, een gewone. maar er moet nog een micro simkaart bij en die heb ik niet. mijn mobiel wil nu niet aan omdat die micro simkaart er nog in moet. Kan ik nu gewoon een micro simkaart kopen of niet en waar koop je dat?

  • admin juni 2, 2016om 7:54 pm

   Besta Anna,

   Je kan jouw simkaart gewoon knippen tot het juiste formaat. Check voor ons sjabloon op deze pagina. Je kunt ook een simkaart knipper kopen in onze webshop. Kijk hier de Micro Simkaart Knipper: https://www.prepaidsimkaart.net/product/micro-simkaart-knipper.
   Gaat het lukken verder?

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 12. Bjorn januari 2, 2016om 4:36 pm

  Hallo,

  Ik heb nu een toestel met een microsimkaart. Ik wil een iPhone 6S kopen, waar een nanosimkaart in gaat. Kan ik die microsimkaart zo knippen (of kan ik dat laten doen) dat diezelfde simkaart in de iPhone 6S past?

  Groeten Bjorn

  • Petra januari 4, 2016om 10:15 am

   Beste Bjorn,

   Je kunt dit zelf doen met deze nano simkaartknipper die te koop is in onze webshop. Je kunt er ook voor kiezen om het in het in een telefoonwinkel te laten doen. Een ander alternatief is een nieuwe simkaart bestellen (met nummerbehoud), let er wel op dat er eventuele gegevens die op de simkaart staan dan verloren gaan. Hopelijk hebben wij je hiermee voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 13. R van de Ven december 16, 2015om 3:58 pm

  Ik wil een Iphone 6S kopen maar er wordt aangegeven dat ik een Nano simkaart erbij moet bestellen.
  Ben nu in het bezit van een Iphone 4S met Simonly.
  Klopt dit?

  • Petra december 16, 2015om 5:13 pm

   Beste van de Ven,

   De iPhone 4S heeft inderdaad een micro simkaart en vanaf de iPhone 5S en 5C (en nieuwer) gaat er een nano simkaart in. Deze informatie klopt dus!

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

 14. Roger Strikker september 28, 2015om 9:40 pm

  Waar kan ik in de bestelling aangeven dat ik een nano sim kaart wil hebben (iPhone 5)

  • Petra september 30, 2015om 11:07 am

   Beste Roger,

   De meeste nieuwe simkaarten, zijn 3-in-1 simkaarten. Deze past dus ook in een iPhone 5, je hoeft dit niet bij de bestelling aan te geven.

   Met vriendelijke groet,

   Team PrepaidSimkaart.net

Laat een bericht achter

tien − een =