Smartphones worden vaker online gekocht

Home » Nieuws » Prepaid » Smartphones worden vaker online gekocht

De tijden dat men telefoons voornamelijk in winkels koopt, lijkt voorbij te zijn. Nederlanders kiezen er vaker voor om dit online te doen. In het eerste kwartaal van 2022 vond 57% van alle smartphoneverkopen online plaats. Dit blijkt uit data van Telecompaper.

Invloed van corona op smartphoneverkopen

Het aantal online aankopen in het algemeen is de laatste jaren steeds gegroeid. Een van de gevolgen van de coronapandemie is dat de verhouding tussen online en fysieke aankopen in stroomversnelling is veranderd. Mensen kiezen er veel vaker voor om een aanschaf via het internet te doen.

Het bovenstaande geldt ook voor smartphones. In het eerste kwartaal van 2020 was de verhouding nog ongeveer 50% in winkels en 50% via een website. Sinds corona is dit dus veranderd: 57% van alle Nederlanders zei hun huidige toestel online te hebben gekocht, terwijl 41% aangaf de aankoop van hun smartphone in een fysieke winkel te hebben gedaan.

Ook sim only vaker online

Naast telefoons zelf, kiezen Nederlanders er ook vaker voor om sim only abonnementen online af te sluiten. Sterker nog: het verschil is voor sim only aansluitingen nog groter geworden. Uit de data blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022 58% procent van alle sim only aansluitingen via het internet werden gekocht.

Hoe zit het met prepaid?

Er is in dit onderzoek geen data over prepaid simkaarten gedeeld. Toch is de kans groot dat men ook vaker prepaid online koopt. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  • De aanwezigheid van prepaid providers die uitsluitend online opereren. Deze aanbieders groeien in populariteit, en de simkaarten van deze providers kunnen alleen online worden aangeschaft.
  • De opkomst van ‘data-only’ prepaid aansluitingen. Dit zijn prepaid simkaarten waar alleen internetten mee mogelijk is, en zijn onder andere populair voor slimme apparaten en machine to machine oplossingen. Deze simkaarten, en de opwaardeer bundels, kunnen uitsluitend via het internet worden gekocht.
  • Vaak zijn prepaid aanbiedingen alleen online verkrijgbaar.

Het bovenstaande, gecombineerd met het feit dat men in het algemeen vaker via het internet shopt, betekent dat waarschijnlijk ook voor prepaid geldt: het aantal bestelde simkaarten groeit in verhouding met simkaarten die in een winkel worden gekocht.

Wetgeving voor telefoonabonnementen

Telefoons worden vaker los gekocht, waarna ze worden gecombineerd met sim only of prepaid. Een belangrijke reden hiervoor is dat telefoonabonnementen tegenwoordig als lening worden gezien. Hierbij wordt er onder andere een kredietwaardigheidstoets gedaan, en is er ook sprake van een BKR-registratie. Dit zorgt ervoor dat sim only abonnementen en prepaid simkaarten interessanter worden.

Rate this post

Laat een bericht achter

zes + 16 =