Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van phishingmail of internetfraude. In zo’n mail doen criminelen zich voor als bank of ander bedrijf waarin je wordt gevraagd op een link te klikken en persoonlijke gegevens in te vullen of in te loggen. Op deze manier kan vervolgens je bankrekening geplunderd worden. Drie verdachten uit Rotterdam probeerden ook simkaarten van mensen in hun bezit te krijgen om zo via internetbankieren toegang te krijgen tot de spaarrekening van de slachtoffers.
Hoe gingen zij te werk?
De groep stuurde eerst een mail, waarna er ingebroken kon worden in de computer. Vervolgens werd er een nepbrief van de bank verstuurd en werd er een belletje gepleegd naar de slachtoffers. Ook verstuurde deze groep nepbrieven van de provider naar de slachtoffers en werd de simkaart vervolgens opgehaald door een zogenaamde koerier. De simkaarten hadden de verdachten nodig om via mobiel internetbankieren de spaarrekeningen van de slachtoffers te plunderen, laat het Openbaar Ministerie weten op haar website.
Neppost
De overheid waarschuwt al enige tijd voor phishingmail, nepbrieven en neptelefoontjes. Normaliter wordt er door officiële instanties nooit gevraagd om persoonlijke gegevens als pincodes of wachtwoorden. Als je wel een nieuwe pas krijgt, dan wordt de oude pas altijd vernietigd. Deze hoef je nooit in te leveren! Blijkbaar zijn er toch nog veel mensen die er wel intrappen en persoonlijke gegevens doorgeven. Criminelen maken hier misbruik van en daarom gaan zij vooral op zoek naar oudere mensen. Ouderen zijn wat naïever, zijn niet goed op de hoogte van de moderne technologie en hebben daarnaast meer geld op hun spaarrekening staan.
Wees gewaarschuwd
De verdachten blijken toch tienduizenden euro’s te hebben buit gemaakt van zo’n zes slachtoffers. Gelukkig moeten de verdachten voor de rechter verschijnen, maar het is natuurlijk erg schadelijk dat er mensen slachtoffer worden van dit soort praktijken. Wij waarschuwen consumenten daarom met dit bericht nogmaals: Geef nooit persoonlijke gegevens door via de e-mail of telefoon aan instanties als banken, providers en opsporingsdiensten. Het is namelijk algemeen bekend dat dit nooit wordt gedaan. Ook worden bankpassen en simkaarten nooit omgewisseld. Je mag de oude passen namelijk zelf vernietigen. Pincodes en DigiD-codes zijn echt uitsluitend voor jezelf en moet je nooit delen met anderen!