Je probeert het te voorkomen.. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je je telefoon kwijtraakt of dat deze gestolen wordt. Het is daarom verstandig om op de hoogte te zijn hoe je je telefoon kunt beveiligen en wat je kunt doen als je telefoon wordt gestolen.
IMEI nummers
Elke telefoon heeft een IMEI (international mobile equipment identity) nummer. Dit zijn vijftien getallen die de ‘identiteit’ van jouw telefoon vormen. Dit getal staat op de doos van je telefoon maar je kunt hem ook opvragen door *#06# in te toetsen op je telefoon. Dit IMEI nummer geeft je verschillende mogelijkheden om je telefoon te beveiligen.
Je kunt hiermee:
– Kijken of je telefoon gestolen is
– Je gestolen telefoon lokaliseren
Wanneer je een tweedehands telefoon hebt gekocht, kun je voor de zekerheid even controleren of deze gestolen is. Je kunt dan op een speciale site (telefooncheck.nu) het IMEI nummer invoeren en kijken of je telefoon als gestolen staat aangegeven.
Je kunt op deze manier ook mogelijk je telefoon terugvinden als hij gestolen of zoek is geraakt. Je kunt dan op telefooncheck.nu je telefoon als vermist opgeven. Als je geluk hebt, wordt je telefoon opgemerkt. Het is ook mogelijk om je IMEI nummer door te geven aan je provider. Zij zijn in staat om je telefoon te volgen, ook als er een nieuwe simkaart in wordt geplaatst.
Beveiligen van informatie op telefoon
Er zijn verschillende manieren om je mobiele telefoon te beveiligen. Het verschilt per telefoon welke opties er zijn. Het kan sowieso geen kwijt om te kijken welke opties jouw telefoon tot zijn beschikking heeft. Je kunt deze opties vaak bekijken onder het menuutje ‘instellingen’ en dan onder het kopje ‘privacy’ of ‘beveiliging’. Je kunt soms bepaalde menu’s vergrendelen met een wachtwoord (bijv. e-mails of foto’s). Denk eraan dat je geen wachtwoord neemt zoals: 0000 of 1234. Deze wachtwoorden zijn heel makkelijk te raden. Als je telefoon op stand-by staat en vervolgens weer wordt geactiveerd, heeft de gebruiker een code nodig.
Het is ook verstandig om een keer een back up te maken van de informatie op je telefoon. Wanneer je je telefoon een keer kwijtraakt of gestolen wordt, ben je niet al je telefoonnummers kwijt.
Bij de moderne telefoons wordt er soms aangegeven dat er een update is. Het is belangrijk dat je deze updates installeert omdat deze soms de nieuwste beveiligingsinstellingen bevatten.
Beveiligen van informatie op je simkaart
Je kunt ook je simkaart beveiligen, dit kan via de instellingen van je telefoon. Het betreft een viercijferige code die moet worden ingevoerd wanneer je telefoon aan wordt gezet. Wanneer je deze pincode per ongeluk een keertje verkeerd invoert, is dat niet erg. Je hebt namelijk drie kansen om hem in te vullen. Wanneer je deze code negen/tien keer foutief invoert, wordt je simkaart definitief geblokkeerd. Het is belangrijk dat je een pincode neemt, die je makkelijk kunt onthouden. Maar ook voor deze pincode geldt: neem geen pincode gelijk aan 0000 of 1234.
Applicaties ter beveiliging van je Telefoon
Apple
Met de ‘zoek mijn iphone’ applicatie kun je je zoekgeraakte iPhone terugvinden. Je kunt op deze applicatie op een kaart kijken waar je iPhone is. Je kunt je iPhone vergrendelen en volgen waar hij is. Ook is het mogelijk om op afstand alle gegevens van je iPhone te wissen. Het is belangrijk dat je een Apple ID hebt, zodat je kunt inloggen op je computer met internetverbinding.
Android
Apple heeft voor zijn producten een eigen applicatie. Google heeft voor Android apparaten ook een eigen applicatie ontwikkeld. Deze app draagt de naam: “Android device manager”. Deze kun je downloaden in de Playstore. Je kunt ook hiermee op afstand je toestel bellen, resetten of je wachtwoord veranderen.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals je hebt kunnen lezen kun je je telefoon op verschillende manieren beveiligen. Het is verstandig om even de privacy/beveiligingsinstellingen van je telefoon te bekijken en te kijken wat jouw opties zijn. Als je een iPhone of Android toestel hebt, is een tip om van te voren al even te kijken of de ‘zoek mijn iPhone’ en ‘android device manager’ applicaties werken. Het zou natuurlijk zonde zijn, wanneer je het echt nodig hebt, deze het niet doen.