Vodafone stopt met 3G netwerk

Home » Nieuws » Prepaid » Vodafone stopt met 3G netwerk

3G internetverbinding wordt vanaf februari 2020 niet meer ondersteund door Vodafone. Vodafone vanaf begin volgend jaar over op de vierde generatie van mobiele netwerken. Het overstappen naar het 4G-netwerk zou gunstiger moeten zijn voor Vodafone klanten. Dit netwerk biedt sneller, veiliger en stabieler internet ten opzichte van oudere netwerken. De provider heeft aangegeven dat het 2G netwerk wel blijft bestaan.

Wat betekent dit als Vodafone klant?

Eerder dit jaar zijn Vodafone klanten al op de hoogte gesteld. Het duurt nog even en alle klanten worden overgezet naar het 4G netwerk. Voor consumenten is dit een positieve ontwikkeling, maar voor menig bedrijven kan dit nadelige gevolgen hebben. Zo moeten zakelijke klanten binnenkort nieuwe modules inbouwen voor apparaten die gebruik maken van een 3G-module. Voorlopig is hier nog niets over bekend gemaakt.

Vodafone volgt andere providers

Vodafone is niet de eerste provider die het 3G netwerk stopt. Eerder dit jaar gaf KPN ook al aan om het 3G netwerk eruit te halen in 2022. Dochterbedrijf Simyo heeft hier al werk van gemaakt, door prepaid klanten over te zetten van 3G internet naar 4G internet. Ook zijn andere provider bezig met andere ontwikkelingen in de markt. De belangrijkste hiervan is het opzetten van een 5G netwerk voor 2020.

Klanten met oudere telefoons

Vodafone klanten met een oudere telefoon uit 2011 of eerder zullen moeten kijken naar een alternatief. Vaak beschikken oudere telefoons niet over een 4G antenne. Gelukkig is het wel mogelijk om te blijven bellen en sms’en. Deze functies heeft Vodafone namelijk op een ander frequentie ondergebracht. Wil je nog mobiel kunnen internetten op het 3G netwerk? Dan is dat na de uitschakeling niet meer mogelijk. Wil je bij Vodafone blijven zul je over moeten stappen op 4G internet.

Heb ik 3G of 4G internet?

Om er zeker van te zijn dat je niet zonder mobiel internet komt te zitten. dien je in ieder geval te controleren of jouw internetverbinding automatisch wordt overgezet of dat jij zelf actie moet ondernemen. Allereerst moet je toestel 4G ondersteunen, dit kun je eenvoudig doen door je toestelnaam te Googlen. Daarna dien je het toestel in te stellen op 4G via het instellingenmenu. Als laatst moet ook je simkaart 4G verbinding ondersteunen. Dit kun je gemakkelijk kijken door kort de Wi-Fi verbinding uit te zetten en mobiele netwerk aan te zetten. Als er 4G of LTE in je scherm staat kun je 4G internetten. Staat er G, E, H+, GPRS, 2G of 3G in je scherm? Dan kunnen je telefoon, simkaart of instellingen ervoor zorgen dat je geen 4G verbinding maakt. Mocht je er echt niet uitkomen wordt geadviseerd om langs te gaan bij een Vodafone winkel.

Een nieuwe telefoon of prepaid nodig?

Als je huidige smartphone geen 4G verbinding kan maken en je wel bij Vodafone wil blijven moet je een nieuwe smartphone met ondersteuning van 4G aanschaffen. Ligt het een je prepaid simkaart dan kun je online bestellen bij Vodafone of kosteloos naar een Vodafone winkel om een nieuwe prepaid simkaart te krijgen. Als je naar een andere provider wilt overstappen kun je altijd gebruik maken van onze prepaid aanbieders overzicht.

5/5 - (2 stemmen)

Laat een bericht achter

acht + tien =