300 keer meer mobiel dataverkeer dan in 2011

Home » Nieuws » Buitenland » 300 keer meer mobiel dataverkeer dan in 2011

Mobiel internet heeft sinds 10 tien jaar geleden grote stappen gemaakt: het dataverkeer is sinds 2011 bijna verdriehonderdvoudigd. Dit blijkt uit het Ericsson Mobility Report van november 2021. Hierin wordt onder andere gekeken naar de huidige status, ontwikkelingen, en geschiedenis van de mobiele markt. Lees gerust verder voor meer informatie!

Gebruik prepaid simkaart en mobiele abonnementen

De manier waarop naar mobiel dataverkeer is gekeken, is met Exabytes (EB). In 2011 was het mobiele internetverkeer 26 EB per maand. In 2021 is dat 78 EB per maand.

Een verdriehondervoudiging klinkt natuurlijk veel, maar men gebruikt vandaag de dag simpelweg veel vaker een smartphone. De prepaid simkaart, of een mobiel abonnement, wordt dus ook veel vaker gebruikt.

Jaar-op-jaar (vergeleken met 2020) steeg het gebruik van mobiel internet in 2021 met 42 procent. Nieuwe prognoses laten zien dat het totale dataverkeer via mobiele netwerken tegen eind 2027 zelfs (van 78 EB in 2021) naar 370 EB gaat stijgen.

Groei van de 5G-technologie

In het rapport van Ericsson zijn ook de voorspellingen voor de komende jaren te vinden. Er is een speciale aandacht voor 5G. Dit is natuurlijk de nieuwste mobiele technologie. 5G groeit dan snel, vooral in vergelijking met de groei van 4G (toen 4G als eerst beschikbaar werd). In het rapport staat onder andere het volgende:

  • De verwachting is dat de groei en het gebruik van 5G nog sneller zal groeien dan bij 4G het geval was.
  • Wereldwijd is het aantal 5G-abonnementen eind dit jaar wereldwijd waarschijnlijk 660 miljoen.
  • Meer dan twee miljard mensen zullen eind 2021 binnen het dekkingsgebied van een 5G-netwerk wonen en werken.
  • Momenteel is bijna een kwart van alle verkochte smartphones 5G-toestellen (in de tijd van 4G was slechts 8 procent van alle smartphones over dezelfde periode een 4G-toestel).
  • Bijna de helft van alle mobiele abonnementen (49 procent) zal in 2027 een 5G-abonnement zijn.


Momenteel stijgt de vraag naar 5G vooral in China en Noord-Amerika. Deze vraag komt vermoedelijk door de dalende prijzen van 5G-toestellen.

Rate this post

Laat een bericht achter

elf + achttien =