Jouw prepaid simkaart in andere EU-landen gebruiken om mobiel te bellen, sms’en en internetten? Dat kan tot minimaal 2032 zonder bijkomende kosten. De Europese Commissie heeft dit vandaag aangekondigd. Dit betekent dat consumenten nog zeker 10 jaar voor dezelfde tarieven als in hun eigen EU-land gebruik kunnen maken van het mobiele netwerk van een provider in andere EU-landen.
Nieuwe regels voor roaming
Gratis roamen kan overigens al vanaf juni 2017. De vorige regelgeving loopt echter op 1 juli 2022 af. In februari dit jaar gaf de Europese Commissie aan de regelgeving te willen verlengen. Met deze nieuwe regels voor roaming is dat nu dus gedaan. Het gaat hierbij om een verlenging tot ten minste 2032, wat toekomstige verlengingen natuurlijk mogelijk maakt.
Naast de verlenging van de ‘roam-like-at-home’-periode (roamen zoals thuis), bieden de regels ook nog enkele extra voordelen, zoals:
- Dezelfde snelheid en kwaliteit als in eigen land
- Consumenten krijgen een verbeterde toegang tot noodcommunicatie
Kan een provider dezelfde snelheid en kwaliteit van hun mobiele netwerk in een ander EU-land niet garanderen, dan dienen ze consumenten daarover te informeren.
Klanten van mobiele providers zullen worden geïnformeerd over de mogelijkheid voor toegang tot nooddiensten via 112 & andere toegangsmiddelen (zoals apps voor mensen met een handicap). Mobiele aanbieders gaan hun klanten tegen juni 2023 automatisch via een sms-bericht op de hoogte brengen over de alternatieve manieren om nooddiensten te bereiken.
Andere regelgeving in Groot-Brittannië
Natuurlijk maakt Engeland sinds de Brexit geen onderdeel meer uit van de EU. Dat is dan ook de reden dat de bovenstaande regels niet voor Groot-Brittannië gelden. Ga je naar Engeland, dan kunnen providers dus gewoon extra kosten voor roaming implementeren. Dit heeft Vodafone UK al gedaan.
Alle mobiele klanten
De nieuwe ‘roam-like-at-home’-regelgeving geldt nog steeds voor alle mobiele klanten. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen prepaid klanten en klanten met een mobiel abonnement. Zolang je gebruik maakt van een mobiel netwerk van een provider in een EU-land, kun je dat netwerk zonder extra kosten in andere EU-landen gebruiken.