Bepaalde gegevens van klanten mogen niet meer opgeslagen worden door providers. De Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens (WBT) is afgeschaft. De wet bepaalde dat providers bel- en sms gegevens verplicht een jaar moesten bewaren en internet gegevens, waaronder mailverkeer, een half jaar bewaard moesten blijven.
Waarom bestond deze wet?
De wet was er vooral om criminaliteit tegen te gaan en om misdadigers op te kunnen sporen. In het geval van verdenking kon de overheid informatie opvragen bij providers. De wet moest volgens sommigen, zoals journalisten en advocaten, worden afgeschaft wegens privacy redenen en om de bescherming van vertrouwelijke informatie. Ook een aantal providers vochten mee met deze zaak. Zonder deze wet is het nog steeds mogelijk voor de overheid om informatie op te vragen bij providers. Op je factuur staan bijvoorbeeld genoeg gegevens en deze mag de overheid nog steeds opvragen. Hoe de providers deze wetswijziging in de bedrijfsvoering moeten doorvoeren is daarom nog onduidelijk. Welke gegevens mogen wel bewaard worden en voor welke periode? Een concreet plan is er nog niet. Wel hebben een aantal providers al laten weten dat zij nu al stoppen met het bewaren en verstrekken van gegevens die niet nodig zijn bij de bedrijfsvoering.
Nieuw wetsvoorstel
Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt na over een nieuw wetsvoorstel met betrekking tot de bewaarplicht, omdat dit volgens het ministerie van belang is voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij de nieuwe wet moet er rekening worden gehouden met het recht op het naleven van een privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens.