Er waren plannen om de roamingkosten af te schaffen binnen Europa, de 28 lidstaten. Dit plan wordt voorlopig niet gerealiseerd, maar er wordt wel gedacht aan een maximale roaming bundel oftewel Roam-like-at Home. Buiten de bundel worden dan dezelfde tarieven gerekend, maar ook hier wordt een limiet aan verbonden. Daarna mogen de providers weer roamingkosten (extra kosten) in rekening brengen.
Wat zijn roamingtarieven
Roamingtarieven zijn extra kosten die in rekening worden gebracht bij het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland. Als je naar het buitenland op vakantie gaat dan moet je altijd bedacht zijn op extra kosten bij het gebruik van je mobiele telefoon. Je betaalt in het buitenland namelijk niet alleen de kosten van je Nederlandse provider, maar ook de kosten van het netwerk die je gebruikt in het land waar jij je op dat moment bevindt. Je maakt namelijk gebruik van de internationale roamingdienst van de buitenlandse aanbieder. Binnen Europa zijn er wel maximumtarieven vastgesteld, dus op een bepaald moment wordt je in ieder geval gewaarschuwd over de (gemaakte) kosten. Er is ook een datalimiet voor het gebruik van internet op je mobiel en dit is een wereldwijde afspraak. Je krijgt een bericht van je provider als je op 80% van je verbruik zit. Bij 100% wordt internet automatisch stopgezet. Dit is een bescherming voor jezelf zodat er geen torenhoge kosten kunnen ontstaan. Er zijn natuurlijk ook speciale buitenlandbundels waar je gebruik van zou kunnen maken als je op reis gaat.
Waarom zijn sommige landen tegen?
De afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie is nu opgeschoven naar 1 juli 2018. Waarom het plan verschoven is komt door een aantal zaken. Niet in alle EU landen komen de tarieven en voorwaarden van mobiel gebruik overeen. Hierdoor kan iemand een simkaart kopen in een land waar de tarieven lager liggen en vervolgens ook in eigen land gebruik maken van dit tarief. Andere kosten, zoals masten, zendfrequenties en andere kosten die bij het aanbieden van een netwerk komen kijken verschillen per land en provider. Hierdoor kunnen de abonnementstarieven ook erg uiteenlopen. In het zuiden van Europa bijvoorbeeld zijn deze kosten hoger, deze landen halen inkomsten uit het gebruik van mobiele telefonie door toeristen.
Waarschijnlijk wordt er uiteindelijk wel een kostenvrije roaming bundel in het leven geroepen, maar ook hier moeten de lidstaten het nog over eens worden.
T-mobile
T-mobile loopt op de plannen vooruit. Vanaf 19 januari 2015 biedt T-mobile abonnementen aan die de hoge rekeningen in het buitenland moeten voorkomen. Dit doet de provider door abonnees voor het Nederlandse tarief te laten bellen en sms’en in het buitenland. Hierbij is wel een maandlimiet van 120 minuten vastgesteld. Voor het gebruik van mobiel internet is niets gewijzigd, hiervoor wordt verwezen naar de huidige abonnementen.