Tegenwoordig wordt alles gedeeld, alles wat we doen willen we graag delen met onze familie en vrienden, en dus met de wereld. Vanaf 1 januari 2015 zijn er nieuwe voorwaarden voor alle Facebook-diensten en bedrijven. Dit betekent dat de voorwaarden dus ook gelden voor Whatsapp en Instagram. Whatsapp is wel een meer afgeschermde app. Over de aanpassing van de voorwaarden is veel ophef geweest. Over het algemeen is er niet veel veranderd, maar is het voor veel gebruikers nog steeds onduidelijk wat Facebook wel en niet met je gegevens mag doen. Om dit wat overzichtelijker te maken leggen wij je in deze post uit wat Facebook wel en niet mag met jouw gegevens.
Wat Facebook mag
Facebook heeft een IE-licentie, dit betekent dat zij alle informatie die mensen op Facebook plaatsen mogen gebruiken. De licentie eindigt als je jouw account opheft. Let op, als je berichten hebt gedeeld met anderen en zij hebben de inhoud niet verwijderd, dan mag Facebook de informatie nog steeds gebruiken en delen met derden, zo ook met adverteerders, beveiligingsdiensten en de Nederlandse overheid. Facebook mag zelfs je foto’s verkopen zonder je toestemming.
Privé en toch openbaar
Als je eigen profiel privé is betekent het niet dat je alles privé kunt doen. Je krijgt de mogelijkheid om je profiel gedeeltelijk te beschermen door je informatie zo goed mogelijk af te schermen. Desondanks blijft Facebook veel rechten hebben. Let op onderstaande punten:
1. Als je jouw foto deelt met een vriend dan kan die persoon je foto downloaden en opnieuw delen. Je hebt nu geen zicht meer op je foto.
2. Ook als je een post of foto liked van iemand anders en dat profiel is ‘openbaar’ dan is jouw reactie ook voor iedereen zichtbaar.
3. Voor taggen geldt hetzelfde, de post kan voor iedereen zichtbaar worden.
Online is niets geheim
Het delen van je gegevens met vrienden wordt dus snel openbaar als je liked, deelt en tagt, ongeacht hoe jij zelf je profielpagina hebt ingesteld. Tot slot zou je je nog kunnen afvragen in hoeverre jij het erg vindt dat er informatie van jou gebruikt wordt. Adverteerders weten niet persoonlijk wie je bent, het gaat deze partijen om je online gedrag en interesses. Ook Google weet veel over je en daarom is het de vraag of je überhaupt wel iets ‘geheim’ kunt doen online.