Anoniem bellen via prepaid simkaarten

Home » Nieuws » Algemeen » Anoniem bellen via prepaid simkaarten

Uit ons onderzoek “Waarom kies jij voor een prepaid simkaart?” blijkt dat 1% van de mensen deze gebruikt om anoniem te blijven in hun bel, sms en internet gedrag. Wij vroegen ons af waarom de mensen anoniem wilden blijven en we kregen verschillende (opmerkelijke) antwoorden die we in dit bericht zullen behandelen. We zullen de drie meest gegeven antwoorden eruit kiezen en deze behandelen.

1) Een aantal mensen gaven aan puur een prepaid simkaart te kopen zodat zij anoniem personen konden stalken. Als je het ons vraagt gaat dit wel heel ver.

2) “Ik heb de prepaid kaart nodig voor het uitvoeren van mijn illegale praktijken” is een antwoord wat we vaak voorbij hebben zien komen. De criminaliteit in Nederland is nog steeds een groot probleem en dit zal voorlopig nog wel even zo blijven is de verwachting. Illegale activiteiten als drugs- en wapenhandel is nog steeds een van de grootste problemen.

3) Deze reden kunnen we enigszins ook onder “verboden praktijken” labelen maar hebben dit niet gedaan omdat we het zeer opmerkelijk vonden. Het verbaast ons hoeveel mensen aangaven enkel een prepaid simkaart te kopen voor het bellen naar sexlijnen en/of het hebben van een minnares.

Anoniem bellen niet genoeg

Je zou denken dat je geen prepaid simkaart nodig hebt om anoniem te blijven. Je kunt toch gewoon je nummerherkenning uitzetten? (lees in dit bericht hoe je jouw nummerherkenning uit kunt zetten) Ja, dit klopt maar prepaid nummers worden niet geregistreerd waardoor je sms, bel en internet gedrag niet achterhaalt kan worden. Dit zijn dus extra voordelen voor mensen met “illegale praktijken” of een “minnares”. Simkaarten die verkregen zijn bij telefoon abonnementen kunnen volledig worden nagetrokken als het noodzakelijk is. Waar je geweest bent, met wie je gebeld en/of contact gehad hebt, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan achterhaald worden. Bij prepaid simkaarten is dit dus niet het geval. Zo kunnen partners met vermoedens nergens achterkomen via de desbetreffende provider. In enkele gevallen sturen providers elke maand bij de factuur ook een specificatie van het verbruik mee, dit kan ook als je dit niet wenst. Stel dat jouw partner dit zou inzien en erachter komt dat je regelmatig naar andere nummers belt. Dit kan verdacht worden, prepaid bellen is dus de oplossing in dit soort situaties.

Een bijkomend van prepaid bij dit soort activiteiten is dat je niet vast zit aan een abonnement. Bij dit soort activiteiten zul je niet regelmatig gebruik maken van je tegoed waardoor je niet zoveel zult verbruiken. Bij prepaid betaal je dus nooit teveel.Gebruik jij een prepaid kaart anoniem voor andere redenen die wij niet benoemd hebben? Plaats deze hieronder in een reactie (anoniem) en we zullen deze toevoegen aan dit bericht.

2 Reacties
 1. Peer oktober 11, 2016om 12:13 pm

  Mijn reden? Een abonnement is mij te duur en past helemaal niet in mijn belgedrag. Bovendien hoeft niemand te weten met wie ik bel. En nee, het is niet illegaal. Ik houd van privacy en ik vind het onjuist dat iemand (wie dan ook) zijn neus in mijn zaken komt steken.

 2. G.hof oktober 27, 2014om 9:22 am

  Ik wil gewoon een reserve prepaid omdat mijn huidige iedere dag
  Opgeladen moet worden, en de reserve telefoon die wat eenvoudiger
  Is een week mee gaat. Zo zit ik niet zonder wat me nu steeds overkomt.
  Niks illegaal of iets wat niet door de beugel kan, gewoon reserve.

Laat een bericht achter

17 + 20 =