Als je tegenwoordig een mobiele telefoon hebt dan wil je natuurlijk ook veilig internetten. We zijn altijd en overal online; we whatsappen, skypen, downloaden apps, bekijken video’s en spelen games. Maar zoals er ook op je laptop en pc een virus kan komen is dit natuurlijk ook het geval voor je mobiele telefoon of tablet. Heb je een Android besturingssysteem dan heb je de grootste kans op een virus. De meeste virussen komen door software, denk aan het ongevraagd versturen van sms’jes naar dure betaalnummers. Maar ook tijdens het internetbankieren kan het snel mis gaan. Het is nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn een aantal manieren om de kans dat er een virus op je mobiel terecht komt te verkleinen.
Tips om een virus te voorkomen
Een virus op je smartphone komt voornamelijk door het installeren van apps. Let daarom op de volgende punten:
- De app moet uit een officiële app-winkel komen (Google Play, App store, Windows Phone Marketplace).
- Een foute app wordt vaak als ‘populaire app’ aangegeven. Controleer daarom altijd de betrouwbaarheid, ook in een app-winkel.
- Let op de rechten die er gevraagd worden bij het downloaden van een app.
- Blokkeer je telefoon op payinfo.nl voor sms-diensten.
- Installeer apps waarmee je je telefoon op afstand kunt vinden, wissen of blokkeren in geval van diefstal.
Gratis virus scan
Een virusscanner installeren is raadzaam, maar je kunt er niet volledig op vertrouwen. Uit een onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat de virusscanners (uit het onderzoek) 60% tot 81% van de foute apps detecteerden. De apps van AVG en TrustGo scoren het beste. Ook goed om te weten is dat je telefoon niet trager wordt na het installeren van een anti-virus app.
Veilig mobiel bankieren
Snel een rekening betalen via je mobiel is natuurlijk gemakkelijk, maar ook hier schuilt gevaar. Zorg in ieder geval voor de laatste versie van de app, bescherm daarnaast je codes goed en houd je codes zoals inlogcode, pincode en TAN-code altijd geheim!
Wat doen providers aan de beveiliging van hun netwerk?
In de Telecommunicatiewet van 2013 is Netneutraliteit opgenomen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er binnen de internettoegangsdienst niets geblokkeerd mag worden, maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Kwaadaardig internetverkeer mag daarom soms geblokkeerd of belemmerd worden. Op deze manier wordt er bijvoorbeeld ook spam tegengegaan.