De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recent zijn nieuwste Telecommonitor gepubliceerd, waarin cijfers van de telecomsector van Q4 2021 en 2021 in het algemeen staan. In deze rapportage valt het een en ander op. Zo is mobiel internet ook in 2021 blijven stijgen, en groeit het aantal M2M-aansluitingen. Ook is er informatie over het aantal belminuten en sms’jes in 2021. Lees hier in dit artikel meer over!
Mobiel dataverbruik blijft stijgen
Mobiele dataverbruik, waar prepaid internet onderdeel van uitmaakt, blijft stijgen. Waar het totaal aantal verbruikte GB’s in 2020 nog minder dan 1 miljard was, hebben Nederlanders in 2021 in totaal bijna 1,3 miljard GB’s verbruikt. De stijging in 2021 was ten opzichte van 2020 bijna 35%. De groeiende interesse in mobiele data blijft zich dus voortzetten. Dit is hieronder te zien:
Overigens daalde in het vierde kwartaal het aantal verbruikte GB’s wel met 4 procent naar 331 miljoen GB. Over het hele jaar is er wel een duidelijke groeiende trend te zien. Voor het totale aantal verbruikte data wordt naar de gehele mobiele markt gekeken. Dat betekent dat data binnen abonnementen, maar ook prepaid internet is inbegrepen.
Op bovenstaande afbeelding is verder te zien dat ook het aantal belminuten is gestegen: van 42,9 miljard in 2020 naar 49,3 miljard in 2021 (stijging van bijna 15%). Het aantal sms’jes is wel weer gedaald. Procentueel gezien is mobiel internet wel een stuk harder gestegen dan belminuten: 35% tegenover 15%.
M2M-toepassingen worden steeds belangrijker
Als trend van de mobiele telecommarkt in Q4 noemt de Autoriteit Consument & Markt M2M. De ACM schrijft dat Machine to machine toepassingen (M2M) steeds belangrijker worden. Als voorbeelden hiervan worden onder andere alarmsystemen en slimme energiemeters genoemd.
M2M werkt via het internet. Er worden dan ook M2M-simkaarten gebruikt voor het sturen van informatie via het internet. Net zoals het totale mobiele internetverbruik is gestegen, geldt dit dus ook voor data via M2M-toepassingen. Velen gebruik een prepaid simkaart als oplossing voor een M2M-apparaat.
Het aantal M2M-aansluitingen is in Q4 de 9 miljoen gepasseerd. Dat terwijl eind vorig jaar de teller op 7,9 miljoen aansluitingen stond. In 2021 zijn er dus meer dan 1,1 miljoen aansluitingen bijgekomen. Dit wordt hieronder geïllustreerd:
Er is sinds Q3 2020 ieder kwartaal een groei te zien. Er is dus duidelijk sprake van een trend, en M2M-apparaten worden in combinatie met een M2M-simkaart steeds vaker gebruikt. Een prepaid kaart is hiervoor geschikt, omdat veel gebruikers van M2M-apparaten geen abonnement voor hun apparaat willen afsluiten. Met prepaid is er meer controle over kosten, en is er tevens geen sprake van vaste kosten.