Door de komst van 5G is het mobiele 4G-netwerk niet meer de nieuwste generatie. Hoewel je in beginsel misschien zou denken dat dat betekent dat 4G langzamerhand uitgefaseerd zal worden, is dat in ieder geval voorlopig niet het geval. Deze technologie wordt nog veel gebruikt en blijft daarom nog wel even in de lucht. In dit blogartikel lees je meer over hoelang 4G nog blijft bestaan en wanneer het kan gaan verdwijnen.
Wanneer verdwijnt 4G?
Allereerst is het goed om te weten dat een netwerkgeneratie niet zomaar verdwijnt. Er zijn namelijk meerdere providers met een eigen mobiele netwerk in Nederland: Odido, KPN, en Vodafone. Iedere provider bepaalt zelf wanneer ze beginnen met het uitfaseren van een netwerk. Dit zal niet op hetzelfde moment gebeuren.
Ter vergelijking: Zowel KPN als Vodafone hebben op dit moment nog actieve 2G-netwerken in Nederland (Odido is gestopt met 2G, maar heeft nog wel een actief 3G-netwerk). KPN stopt op 1 december 2025 met 2G en Vodafone houdt het nog tot zeker eind 2026 in de lucht. Dit terwijl 2G in 1994 werd geïntroduceerd!
Dan volgt de vraag: hoelang blijft 4G nog in de lucht?
Het mobiele 4G-netwerk werd in 2013 voor het eerst gebruikt door consumenten. Als de levensduur vergelijkbaar is met 2G, dan zou 4G in Nederland nog zeker 20 jaar gebruikt kunnen worden.
Waarom zal 4G nog lang worden ondersteund?
Vanwege de volgende redenen is het realistisch dat mobiel 4G nog lang beschikbaar blijft:
- 5G nog niet volledig uitgerold: De snelste 5G-band wordt nu pas net uitgerold. Het gaat echter nog wel even duren voordat 5G evenveel bereik en dekking biedt als 4G en tot iedereen overstapt.
- Compatibiliteit: Miljoenen apparaten ondersteunen maximaal 4G. Zomaar overstappen naar 5G is voor lang niet iedereen mogelijk. Dit geldt voor zowel consumenten als bedrijven. Dat er de komende tijd nog 4G-ondersteuning is, is dus van groot belang.
- Kosten: Het overstappen naar 5G-apparaten en 5G internet oplossingen komt niet zonder kosten. Niet iedereen kan of wil deze kosten direct maken.
- Netwerkcongestie: Waarschijnlijk kunnen 5G-netwerken het momenteel niet aan als iedereen hierop zou overstappen. 4G-netwerken kunnen helpen de belasting op 5G te verminderen door als alternatief te dienen.
- Dekking: Op dit moment biedt 4G meer dekking. Het netwerk is uitgebreid, waardoor het nog wel even gebruikt zal worden.
Hoe zit het met 4G via prepaid?
Eigenlijk geldt het bovenstaande zowel voor 4G via prepaid als voor mobiele abonnementen. Je kunt met een prepaid simkaart of eSIM nog jarenlang 4G gebruiken. Het is op dit moment niet bekend wanneer deze ondersteuning zal stoppen, wat betekent dat je je daarvoor nu geen zorgen hoeft te maken.
Op onze pagina over prepaid 4G lees je meer over prepaid internet via 4G, zoals de beschikbare providers en het huidige aanbod.
Conclusie: hoelang blijft 4G nog bestaan?
Er is geen officieel antwoord op deze vraag, omdat de providers met een eigen mobiele netwerk in Nederland dit nog niet hebben gecommuniceerd. Wij verwachten dat 4G de komende 10 jaar in ieder geval sowieso nog in de lucht blijft. En als 4G een vergelijkbare levensduur als 2G heeft, wordt het zeker nog 20 jaar ondersteund.
Tip:
Wil je alvast meer weten over 5G via prepaid, bekijk dan onze pagina: 5G prepaid.