5G Prepaid

5g prepaid
De technologie ontwikkelt zich snel en hoewel het soms nog lijkt alsof 4G internet relatief nieuw is, hebben we inmiddels al even toegang tot 5G. Natuurlijk ontstaat daaruit de vraag: hoe zit het met 5G voor prepaid? Is het al aanwezig, en welke providers bieden het aan? Op deze pagina lees je alles over prepaid 5G!

5G Prepaid Providers

Op dit moment biedt één Nederlandse provider 5G prepaid simkaarten aan:

  • Vodafone

Uiteindelijk zullen alle aanbieders van prepaid ook 5G ondersteunen, net zoals dat met 4G is gebeurd. Zodra meer providers dit gaan aanbieden, zullen we deze pagina updaten met nieuwe informatie. Je kunt te allen tijde op onze homepage prepaid simkaarten met 4G vergelijken. Wil je alleen informatie over 5G, lees dan hieronder verder voor een toelichting per provider die momenteel prepaid 5G aanbiedt.

Vodafone prepaid 5G

Vodafone is de eerste aanbieder van 5G internet via prepaid in Nederland. Wanneer je een prepaid simkaart van Vodafone aanschaft, zit je op het eigen 5G-netwerk van de provider. Vodafone heeft dit inmiddels al even geïntroduceerd.

Wanneer ontwikkelen andere providers 5G voor prepaid?

Er is op dit moment nog weinig communicatie van andere aanbieders wanneer het aankomt op 5G internet. We verwachten dat er in de loop van 2023 meer informatie komt, of zelfs al meer aanbod van 5G. Denk hierbij onder andere aan T-Mobile, Simyo, Lebara en KPN.

Hoewel 5G al even in Nederland beschikbaar is, vooral voor mobiele abonnementen, is het nog niet volledig beschikbaar. Ook het aantal sim only providers met 5G-ondersteuning is namelijk beperkt (momenteel 5 in totaal). Een van de redenen hiervoor is de ontwikkeling van het mobiele 5G netwerk zelf. Daarover lees je hieronder meer.

Is een 5G prepaid simkaart momenteel sneller dan 4G?

5G zal later duidelijk sneller zijn dan 4G. Het netwerk heeft meer capaciteit en behaalt hogere maximale snelheden. Dit is nu echter niet het geval. De juiste frequentiebanden voor sneller 5G, worden namelijk nog niet ingezet door de Nederlandse providers. Dit kan dan ook nog niet, want hiervoor moet eerst een veiling plaatsvinden. Er vindt tijdens de veiling een verdeling plaats van de frequentieruimte, waarna providers echt snel 5G kunnen gaan aanbieden.

Het doel is nu dat de supersnelle 5G frequenties, namelijk de 3,5 GHz-band, op 1 december 2023 vrijkomen. Hierna zal een 5G prepaid simkaart sneller zijn dan 4G.

Op dit moment tonen verschillende tests zelfs dat 4G nog sneller is dan 5G. Wil je meer informatie over 4G, bezoek dan onze 4G prepaid pagina.

Wat is 5G?

5G is de opvolger van 4G en op dit moment de nieuwste mobiele netwerktechnologie. Waar gemiddelde 4G snelheden niet hoger dan 100 Mbps zijn, kan 5G praktisch 1 Gbps (1000 Mbps) halen en theoretisch zelfs nog hogere snelheden. Het is dus duidelijk dat zodra 5G volledig is ontwikkeld, deze veel sneller is dan 4G of WiFi (gemiddelde snelheid WiFi: tussen de 50 en 100 Mbps).

Naast een hogere (maximale) snelheid bevat 5G de volgende belangrijke voordelen:

  • Capaciteit: Doordat 5G-netwerken meer capaciteit hebben, kunnen meer apparaten verbonden zijn en zal er minder snel sprake zijn van vertragingen op bijvoorbeeld drukke locaties of tijdens bepaalde evenementen.
  • Veiligheid netwerk: Onder andere door een sterkere encryptie in combinatie met ‘Network Slicing’ (netwerk opgedeeld in segmenten voor meer beveiliging per segment) is 5G nog veiliger gemaakt dan vorige draadloze communicatietechnologieën.
  • Lagere latentie: Er zit minder vertraging tussen het verzenden en ontvangen van gegevens op het 5G-newerk: de latentie wordt van 20-30 milliseconden op 4G verlaagd nar 1 tot 5 milliseconden op 5G. Dit zal vooral merkbaar zijn tijdens videobellen, streamen, gamen, en soortgelijke toepassingen.

Veelgestelde vragen over 5G prepaid

Heb ik een nieuwe prepaid simkaart nodig voor 5G?
Alleen wanneer je een oude simkaart van je provider hebt, zal deze niet werken met 5G. Nieuwere simkaarten hebben al 5G ondersteuning, waardoor je geen nieuwe prepaid simkaart hoeft aan te schaffen. Ondersteunt jouw telefoon 5G en heb je een simkaart van een provider die 5G ondersteunt, maar werkt het niet? Neem dan contact op met je provider voor meer informatie en het eventueel ontvangen van een nieuwe prepaid sim met 5G.

Heb ik een nieuwe telefoon nodig om 5G met prepaid te gebruiken?
Je hebt een apparaat nodig dat 5G ondersteunt. Controleer dus allereerst of je mobiele telefoon een ‘5G telefoon’ is. Zo ja, dan heb je geen nieuwe smartphone nodig en kun je direct 5G gebruiken. Heb je een telefoon die vóór 2020 is uitgebracht, of na 2020 maar zonder 5G-functionaliteit, dan heb je wel een nieuwe smartphone nodig om prepaid 5G te gebruiken.

Hoe weet ik of ik 5G gebruik?
De beste indicatie is een 5G symbool dat verschijnt op het beeldscherm van je apparaat waar de simkaart in zit, zoals je smartphone. Echter betekent dit niet per definitie dat je ook daadwerkelijk gebruik maakt van 5G, want providers laten het soms ook zien terwijl je eigenlijk 4G gebruikt (zolang 5G maar geactiveerd is en beschikbaar is). Later zal dit geen probleem zijn wanneer het mobiele 5G-netwerk de standaard wordt.


Andere prepaid internet & data simkaart gerelateerde pagina’s
Prepaid internet
4G prepaid
Data simkaart
MiFi router kopen
Tijdelijk internet (MiFi huren)
Internet (data) verbruik tool
Prepaid internet bundel (databundel)
M2M simkaart
IOT simkaart