“Ingebouwde simkaart” (e-sim) maakt zijn opmars!

Home » Nieuws » Telecom Nieuws » “Ingebouwde simkaart” (e-sim) maakt zijn opmars!

ingebouwde simkaart - e-simVanaf 1 juni 2016 zijn smartphone / telefoon fabrikanten vrij om in iedere mobiele telefoon een “universele simkaart” in te bouwen. Dit wordt ook wel een “ingebouwde simkaart” ofwel “e-sim” genoemd. Deze ontwikkeling is vorig jaar ook al besproken en iedereen wist dat het uiteindelijk zover zou komen.

Het versturen van een fysieke simkaart wordt dus op den duur overbodig. Echter zullen er wel altijd nog online betalingen / online inschrijvingen moeten worden betaald. Na inschrijving zal je direct via mail of in het browser scherm zelf een “activatie code” ontvangen om jouw nieuw provider te kunnen activeren.

De ontwikkeling

Zowel de overkoepelende organisatie genaamd GSMA als providers en telefoon fabrikanten staan allen achter het voorstel. Onder andere Samsung, Apple en Vodafone ondersteunen deze ontwikkeling.

Samsung zal als eerste een apparaat op de markt brengen met de zogenaamde “e-sim”. Dit al de “ Gear S2 classic 3G” worden. Apple heeft voor hun iPad al een eSIM ontwikkeld die met verschillende netwerken kan communiceren.

Wanneer hebben alle mobiele telefoons een E-SIM?

Het is niet bekent wanneer de grote merken als Samsung en Apple alle high-end toestellen voorzien van een eSIM. Wij verwachten dat dit wel enkele jaren zal duren. Als eerst zullen er verschillende kinderziektes worden weggewerkt. Daarnaast zullen er nog enkele jaren mensen zijn met “oudere” telefoons die wel af en toe van simkaart willen wisselen.

Halverwege dit jaar zullen de eerste producten met een ingebouwde simkaart beschikbaar komen. Dit zullen in eerste instantie kleinere apparaten als smartwatches zijn.

Al met al het is een unieke ontwikkeling ofwel een grote verandering. Grote veranderingen hebben een redelijk uitgebreide tijd van adoptie in ons hele huidige proces. Houd dus sowieso rekening met enkele jaren.

Is dit het einde van de “fysieke simkaart”

Nee, het zal niet het einde zijn van de fysieke simkaart. Smartphones zullen nog steeds worden gemaakt inclusief simkaart slot, waar een fysieke sim in kan. De e-sims zullen met name worden geïntegreerd smartwatches en tablets. Op den duur gaat de ontwikkeling natuurlijk ook verder naar mobiele telefoons.

Wat voor invloed kan dit hebben op consumenten?

Kort gezegd wordt de drempel om over te stappen naar een andere provider nog lager. Dit brengt als gevolg dat meer mensen, wellicht ook vaker, zullen switchen van provider. Hoe meer mensen switchen, hoe meer de concurrentie tussen providers zal zijn. Wij hopen dat dit als gevolg ook dalende tarieven met zich mee zal brengen.

Ook de overstap naar abonnementen wordt natuurlijk lager. Als je van een prepaid simkaart wilt overstappen naar een abonnement gaat dat precies hetzelfde. Je ontvangt alleen een nieuwe activatie code en je abonnement is actief! Zullen er meer mensen gaan overstappen van prepaid naar een laag abonnement? Ben jij benieuwd of het voor jou rendabel is? Tegenwoordig kun je ook abonnementen vergelijken op de pagina: sim only abonnement vergelijken.


Gerelateerde berichten:
https://www.prepaidsimkaart.net/e-sim

Rate this post

Laat een bericht achter

11 − 9 =