Afgelopen juni zette Vodafone zijn LTE-M netwerk live en precies dezelfde dag kondigde T-mobile aan dat zij begonnen waren met het testen van hun LTE-M netwerk. In de Verenigde Staten lanceerde AT&T zijn eigen LTE-M netwerk al in mei 2017. In dit artikel gaan we dieper in op deze ontwikkelingen en hoe LTE-M invloed zou kunnen hebben op jouw toekomst.
Wat is LTE-M?
Een LTE-M geprogrammeerde techniek dat een van de nieuwe technische standaarden voor IoT toepassingen (Internet of Things) is, LTE-M staat voor: Long Term Evolution categorie M1. Met categorie M1 worden specifiek “Machine to Machine” applicaties bedoeld ofwel M2M (wil je hier eerst meer over weten, lees dat eerst onze M2M pagina. Dit betekent dat machines met elkaar kunnen communiceren ofwel acties kunnen ondernemen aan de hand van binnenkomende data gegevens. In de VS en andere landen zijn ze al sinds eind 2016 bezig met testen en uitbrengen van LTE-M. Recent zijn veel Nederlandse providers hun netwerken rondom LTE-M aan het uitrollen, waardoor LTE-M in de lift zit qua ontwikkelingen en aandacht.
Hoe werkt LTE-M?
LTE is de term voor alles wat met 4G te maken heeft. Internet of Things zijn alledaagse objecten en apparaten die via internet verbinding maken met de cloud. De LTE-M module zorgt er voor dat Machine 2 Machine applicaties en apparaten direct kunnen verbinden met een 4G netwerk. Zonder de LTE-M module kunnen machines alleen via 2G en 3G verbindingen verbinden wat er voor zorgt dat er geen real time data verstuurd kan worden.
Belangrijk om te weten van LTE-M is dat de aximale snelheid maar 1Mbts is. Wanneer wij dat vergelijken met data simkaarten die via het 4G netwerk gaan is dit enorm langzaam. Hierdoor zal het LTE-M netwerk dus voornamelijk belast worden met connecties van M2M simkaarten die als communicatie simkaart dienen voor een bepaalde IOT oplossing.
In Nederland is al het NB-IOT (narrowband internet of things) dat is voor technologie die op moeilijk bereikbare locaties zit. LTE-M kan in tegenstelling tot NB-IOT wel realtime data en spraak versturen, waardoor het makkelijk toe kan worden gepast op gebied van mobiliteit. Dit komt omdat de LTE-M module in realtime de data verzendt zodat alles tot een meter nauwkeurig gevonden kan worden.
Ontwikkelingen in de markt
Sinds eind 2016 zijn Nederlandse bedrijven zoals Vodafone, T-mobile en KPN bezig met het uitrollen van hun landelijke LTE-M netwerk, na een aantal succesvolle testen. In Amerika waren ze de Nederlandse providers al een stapje voor. AT&T, een Amerikaanse telecommunicatieconcern lanceerde half 2017 al een LTE-M netwerk in de VS. Sindsdien zijn er grote sprongen vooruit gemaakt in de LTE-M technologie, wat dus ook nu heeft geleid tot de grootschalige lancering in Nederland.
- Vodafone maakte eind juni 2018 bekend dat ze hun LTE-M netwerk helemaal uitgerold hadden en het direct live maakten.
- KPN lanceerde haar netwerk al eerder namelijk in maart 2018 al. T-mobile kondigde begin juli 2018 aan dat zij per direct begonnen waren aan het testen van hun LTE-M netwerk, zodat zoals ze zelf zeggen begin 2019 de commerciële introductie van het netwerk kunnen doen.
Verdere ontwikkelingen binnen IOT
De gehele IOT markt zal de komende jaren rap groeien. De komst van LTE-M is ook weer een teken dat iedereen en alles zich voorbereid op de toekomst. Wanneer al deze technieken in een vogelvlucht gaan is nog niet te zetten. Wel kun je ervanuit gaan dat wanneer het gaat, het binnen een korte tijd ook echt bizar hard zal groeien.
Wat is de toekomst van LTE-M?
De toekomst van LTE-M ligt nu vooral bij het lanceren van de netwerken op internationale schaal. Veel providers wereldwijd en in een aantal Nederlandse provider zoals Vodafone, T-mobile en KPN zijn nu klaar om het in het echt te testen met bedrijven. Na het testen zal de commerciële lancering naar waarschijnlijkheid beschikbaar zijn voor bedrijf. Iedereen die al via NB-IOT werkt kan dan de snellere LTE-M toepassen in het bedrijfsleven. De nabije toekomst brengt ook veel positiefs met zich mee, omdat de hogere frequenties en bandbreedte LTE-M de opstap naar 5G kan zijn.
Het verband met 5G
4G is op het moment de standaard van mobiel internet, maar door de nieuwe LTE-M technologie zou de overstap naar 5G soepeler en sneller kunnen gaan dan eerder verwacht. LTE-M modules hebben betere frequenties en bandbreedte. Hierdoor zijn ze interessant voor de introductie van een 5G netwerk. Door de nieuwe functies van LTE-M kan er al getest worden met snellere verbindingen en betere verwerking van de datastromen. Dit zijn al goede stappen naar 5G toe, maar dit betekent niet dat 5G bij wijze van volgend jaar al verkrijgbaar is. Dit zal waarschijnlijk nog tot 2020 ongeveer duren door het vele testen en optimaliseren.
Waarom is LTE-M belangrijk?
Er wordt verwacht dat LTE-M sneller wordt tegenover NB-IoT, doordat de latency omlaag gaat (reactiesnelheid hoelang data erover doet om van punt A naar punt B te gaan). Bedrijven kunnen zo alvast op een wat kleinere schaal gaan testen wat het voor hun kan betekenen. Dit komt omdat 5G een 10 tot 15 keer lagere latency heeft dan 4G, dus kunnen bedrijven nu al kijken met LTE-M wat een lagere latency kan betekenen voor machines en apparaten.