Zowel prepaid tarieven als de bel tarieven van verschillende telefoon of sim only abonnementen zijn vaak hoger dan er gecommuniceerd wordt. Dit komt doordat veel providers gesprekken afronden per minuut. Dit betekend dat wanneer je 1 minuut en 1 seconde belt, er 2 minuten worden afgerekend.
Volgens RTL Nieuws kost het ons als consument bij elkaar opgeteld totaal meer dan 20 miljoen euro per maand! Dit is dus erg bizar en er moet wat aan gedaan worden!
Telefoon providers worden hier natuurlijk absurt rijk mee, zonder dat er direct en duidelijk een gecommuniceerd bedrag wordt verkocht voor het desbetreffende product.
Reeds zijn providers wettelijk verplicht om minimaal één abonnement aan te bieden waarbij er NIET wordt afgerekend per minuut. Dit is een begin maar dat is natuurlijk niet genoeg.
Wij vinden met name dat er scherpere regels aan communicatie moet worden gesteld. Per abonnement of per prepaid simkaart moet er op zijn minst duidelijk worden gemaakt wanneer de prepaid tarieven of belminuten in een abonnement / sim only, per minuut of per seconde worden afgerekend.
“Wat doen wij eraan?” – PrepaidSimkaart.net
Wij als team bij PrepaidSimkaart.net vinden dit schandalig en niet kunnen. Vandaar dat wij in de vergelijkingen zo duidelijk mogelijk communiceren welke providers er per minuut afrekeken en welke provider er per seconde afrekend. De manier van afrekening wordt tevens als een op zichzelf staande factor meegenomen in de jaarlijkse verkiezing van “beste prepaid provider”. Afgelopen jaar is Simyo de winnaar geworden terwijl Hollandsnieuwe (vodafone) dezelfde tarieven hanteert. Echter scoort Hollandsnieuwe op dit punt als één van de slechtste aangezien deze provider minuten naar boven afrekend.
Ook steunen wij de actie die wordt gehouden bij de consumenten bond tegen het afronden van minuten. Hier hebben we al een eerder een stukje over geschreven in ons bericht met een overzicht van de manier van afrekening per provider. Klik hier voor de desbetreffende pagina.
Kijk hier voor het nieuwsbericht van RTL Nieuws: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/afronden-beltijd-kost-consumenten-21-miljoen-maand