De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen verbod ingevoerd voor het anoniem gebruiken van een prepaid simkaart. Andere landen waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Turkije, Bulgarije, Hongarije en Slowakije hebben dit wel gedaan.
De Europese Commissie
De Europese Commissie heeft in 2015 al richtlijnen samengesteld in de strijd tegen terrorisme. Hiermee kunnen landen zelf hun wetgeving aanpassen en de anonieme prepaid simkaart afschaffen. Hoewel het in het belang lijkt te zijn van de internationale veiligheid, verplicht de Europese Commissie landen niet tot afschaffing van de anonieme prepaid simkaart. De Europese Commissie hoopt dat andere landen vanzelf het voorbeeld van Duitsland en België zullen volgen. Toch wacht onze ministerie van Veiligheid en Justitie op regelgeving vanuit de Europese Commissie. Wel willen ze als het te lang gaat duren een wetswijziging doorvoeren. Uit deze informatie kunnen wij opmaken dat er niet veel haast achter zit.
Hoe hebben andere landen verplichte registratie ingevoerd?
In de landen zoals Duitsland en België moeten prepaid simkaarthouders zich vanaf 1 juli 2017 verplicht registreren. In Polen is deze regeling al ingegaan. Prepaid klanten zijn verplicht hun naam en persoonsnummer te geven aan de mobiele provider. Ook huidige klanten met een prepaid simkaart dienen zich alsnog te registreren, anders wordt de simkaart uiteindelijk geblokkeerd. Daarnaast mogen minderjarige Polen geen prepaid simkaart meer kopen. Wanneer mensen een prepaid simkaart in een winkel kopen, moet hun identiteitskaart of paspoort worden gescand en opgestuurd worden naar de provider. Elk land heeft aan deze registratieplicht zijn eigen maatregelen en voorwaarden gesteld. Zoals hierboven al gezegd, voert Nederland nog geen maatregelen in en blijft het mogelijk om anoniem een prepaid simkaart in ons land aan te schaffen en te gebruiken.
Waarom geen verbod in NL?
Waarom de Nederlandse overheid geen stappen onderneemt blijft onduidelijk. Blijkbaar is het opsporen van criminelen en terroristen niet belangrijk genoeg in Nederland, hoewel al heel lang duidelijk is dat dit soort mensen gebruik maken van een prepaid simkaart. De politie heeft al veel eerder aangegeven een verbod op anonieme prepaid simkaarten te willen. Hier is tot dusver nog steeds geen gehoor aan gegeven. Waarom? Waarschijnlijk heeft het te maken met privacy. De Nederlandse veiligheidsdiensten krijgen namelijk toestemming om persoonlijke gegevens op te vragen en mensen af te luisteren. Mensen die niets verkeerds doen kunnen ook ‘gevonden’ worden en dit is voor sommige mensen een bezwaar. Ook wordt het gebruik van anonieme prepaid simkaarten onder journalisten genoemd. Zij gebruiken de simkaart soms om in contact te komen met een anonieme bron. Dit maakt het voor klokkenluiders moeilijker geheime informatie door te kunnen geven, waardoor de persvrijheid in het geding komt.
Wij zullen de informatie met betrekking tot dit onderwerp volgen en jullie op de hoogte houden.