Wat is een simlock?
Tegenwoordig is iedereen in het bezit van een mobiele telefoon. Om het gebruik van een mobiele telefoon mogelijk te maken is een simkaart nodig. Op deze simkaart worden gegevens van de gebruiker opgeslagen en zijn gegevens te lezen over de provider waar de simkaart afkomstig van is. Telecom bedrijven programmeren een software op mobiele telefoons wat de provider van de simkaart controleert. Als de provider van de simkaart niet overeenkomt met de provider van het toestel, blokkeert die software het netwerk waardoor er geen gebruik van het toestel gemaakt kan worden. De software die geprogrammeerd is op de mobiele telefoons en de provider van de simkaart controleert, wordt simlock genoemd.
Waarom een simlock?
Providers kiezen voor het programmeren van simlock op hun toestellen om daarmee mogelijk te maken om de nieuwste mobiele telefoons met een betaalbaar prijskaartje op de markt te kunnen brengen. Door de lock op de toestellen geeft de provider een garantie dat de klant niet snel kan overstappen naar een andere provider. Op basis van deze garantie kan de provider zijn investering, van het goedkoper aanbieden van het toestel, terugverdienen.
Hoe moet ik mijn telefoon simlockvrij maken?
Wettelijk gezien zijn alle Telecom bedrijven verplicht na één jaar de simlock te verwijderen. Dit houdt in dat je als klant het recht hebt om na een jaar contact op te nemen met de provider van het toestel, om het toestel vrij te geven. Via de provider krijgt je dan meestal een netwerkcode die de simlock op je telefoon opheft.
Echter is het unlocken van uw toestel ook op andere wijze mogelijk. Zo kun je online via diverse websites een programma downloaden die je toestel simlock vrij maken. Sommige websites doen dit gratis waarbij je naderhand wel een enquête dient in te vullen, en bij andere websites dien je 5 á 10 euro hiervoor te betalen. Daarnaast kun je zowel online als offline diverse ‘professionele unlockers’ vinden die je toestel simlock vrij voor u kunnen maken. Zij zijn te herkennen aan het label ‘aangesloten bij unlock combinatie’. Het risico wat je namelijk loopt als je zelf je telefoon wil unlocken, dat na 5 keer mislukken het toestel in zijn geheel geblokkeerd wordt.
Daarnaast zijn er op markten zoals de bazaar in Beverwijk diverse telefoonzaken die je telefoon tegen een kleine vergoeding simlockvrij kunnen maken. Mochten je rechten en plichten als klant van een telecombedrijf onduidelijk zijn kan je het beste het OPTA raadplegen. Dit is een onafhankelijke post en telecommunicatie autoriteit organisatie die je op een objectieve wijze advies kunt geven.
Hoe zit het precies met simlockvrije telefoons in het geval van prepaid? Bekijk artikel ‘prepaid simlockvrij‘ voor meer informatie.
H.W. van der Spek
Via AHmobiel (KPN) 10 jaar geleden een Nokia 1600 aangeschaft. Wil dat ie simlockvrij gemaakt wordt.
Heb geprobeerd via internet. Niet gelukt. Provider zou het moeten kunnen doen. Kunt u dit regelen?
Mo Maghsoudi
Beste H.W. van der Spek,
Wij zijn geen provider, dus helaas kunnen wij dit niet voor je regelen.
Met vriendelijke groet,
Team Prepaidsimkaart.NET