VoIP bellen

Home » Nieuws » Algemeen » VoIP bellen

Wat is VoIP bellen en hoe werkt het? In dit bericht leggen wij het uit.

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en dit betekent dat je belt via het internet (via je IP-adres). Dit wordt ook wel digitaal bellen genoemd. Het analoge bellen is grotendeels vervangen door VoIP bellen waardoor veel telefoongesprekken tegenwoordig dus via internet verlopen. De verbinding verloopt dus niet via de masten van een netwerk en daarom is het bellen via VoIP (nog) wel minder stabiel. Dit houdt in dat het geluid niet altijd kraakhelder is en de verbinding zelfs verbroken kan worden. Dit heeft natuurlijk te maken met de sterkte van het netwerk waarover je belt. Waarom zou je dan toch via internet willen bellen? Omdat het goedkoper en soms zelfs gratis is!

Wanneer gebruik je VoIP

Tegenwoordig wordt het digitaal bellen heel vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Skype, dit is een van de meest bekende programma’s die gebruik maakt van deze dienst. Skype wordt het meest gebruikt op een laptop en tablet omdat je de contactpersoon in beeld ziet. Een ander soortgelijk programma is Google Hangouts. Heb je een Google account dan kun je hier gebruik van maken. Naast deze twee programma’s bestaat de Facetime app die exclusief te gebruiken is door iPhone gebruikers. Met deze app kun je ook de ander zien, beeldbellen dus. Andere apps die steeds meer gebruikt worden op smartphones zijn Viber en WhatsApp. WhatsApp introduceerde het ‘gratis’ via internet bellen nog niet zo heel lang geleden. Het is een extra dienst van de app en je hoeft er niets extra’s voor te betalen. Je moet uiteraard wel de laatste versie van de app installeren op je smartphone. Viber is wat minder bekend, maar is vooral interessant vanwege het internationale karakter. Hiermee bedoelen we dat de app in veel andere landen beschikbaar is.

Wat heb je nodig en waar moet je op letten

Een werkende internetverbinding, bij voorkeur Wi-Fi
Gebruik je 3G of 4G? Activeer (een grote) databundel
De contactpersoon moet ook toegang hebben tot het programma of de app (internationale app)

Let op:
Wanneer je niet op een Wi-Fi netwerk zit, moet je er rekening mee houden dat er wel MB’s in rekening kunnen worden gebracht en er dus een bedrag van je tegoed of databundel afgaat.

Het bellen via internet, ook met vaste telefoon, is vaak goedkoper. Veel mensen bellen tegenwoordig via ADSL of kabel. Maak je nog gebruik van een vaste telefoon dan hoef je geen apart telefoonabonnement te nemen bij een ADSL of kabel abonnement. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een digitaal abonnement met bellen, internet en televisie, het zogeheten alles-in-1 pakket dat tegenwoordig erg populair is.

Laat een bericht achter

17 − dertien =