Wij krijgen wel eens de vraag binnen “waarom hebben alle simkaarten een houdbaarheidsdatum?” of “waarom heeft mijn tegoed of telefoonnummer een uiterlijke geldigheidsdatum?”. Om al deze vragen eens goed uit te leggen en alle vraagtekens omtrent “houdbaarheid van simkaarten” uit de wereld te hebben dit alles omvattend artikel.
Er zijn hier 3 verschillende soorten ‘houdbaarheid/geldigheid’:
- Geldigheid van de Fysieke simkaart
- Geldigheid van de lijn / telefoonnummer / verbinding
- Geldigheid van je Beltegoed
Onderstaand per soort houdbaarheid / geldigheid een aparte paragraaf met de volledige uitleg!
Geldigheid fysieke sim
Een simkaart (het stukje plastic) heeft vaak een houdbaarheid (“te gebruiken voor 12-2022” staat er dan). Dit is eigenlijk niet echt logisch, aangezien de simkaarten daarna in principe nog steeds bruikbaar. De simkaart wordt door de providers zelf gedeactiveerd. Je kunt de simkaart na de-activatie dus niet meer gebruiken, maar in theorie zijn de simkaarten zelf (als het stukje plastic of chip zijnde) niet onbruikbaar. Fysiek kunnen de simkaarten dus altijd weer gebruikt worden. Ze zijn gewoon gedeactiveerd en niet meer connected met het netwerk.
Het kan een keuze zijn van providers om het zo te doen om op die manier geen hele oude reeksen sims in hun systemen te houden, klaar voor activatie, of omdat ze niet willen dat sims oneindig lang in roulatie blijven (er zijn soms kleine ontwikkelingen in de beveiliging of branding, en dan wil je uiteindelijk wel dat de nieuwe sims worden uitgerold in het veld).
Wil je meer informatie lezen over de houdbaarheid ofwel geldigheid die verschillende providers bieden? Wil je de houdbaarheid per provider vergelijken? Bekijk dan dit artikel: Houdbaarheid en Geldigheid Beltegoed.
Geldigheid lijn/telefoonnummer/verbinding
Daarnaast heb je zoiets als de houdbaarheid van de verbinding met het netwerk. Zodra een sim actief wordt gemaakt staat hij als zodanig geregistreerd in alle systemen van de provider. Per sim is het niet zo spannend, maar met miljoenen actieve sims in het veld scheelt het nogal of je sims onbeperkt actief laat, of na bijvoorbeeld een jaar of 6 maanden inactiviteit suspend en uit je systemen kunt verwijderen. Op die manier heb je minder capaciteit nodig. Daarom hanteren veel providers een geldigheid van 6 maanden (opwaarderen, bellen, sms-en zal de geldigheid dan weer verlengen). Het kost providers namelijk wel een klein geldbedrag om verbindingen in stand te houden. Uiteindelijk betaal je er als provider direct of indirect voor, dus het is altijd een keus voor providers om sims een bepaalde geldigheid te geven.
Geldigheid tegoed
Tot slot heb je nog de geldigheid van de databundel of beltegoed. Dit is een puur commerciële beslissing. Dit heeft te maken met het feit: hoe korter de geldigheid, hoe lager de efficiëntie van eindgebruiker en dus hoe hoger rendement (winst) van de prepaid provider. Met andere woorden, als het beltegoed sneller verloopt, moeten minder actieve prepaid gebruikers vaker opwaarderen. Aangezien prepaid providers verdienen op de opwaarderingen is dit een belangrijke stimulans van hun winstmarge op prepaid kaarten.
Onze data simkaarten zijn hierin uniek – 365 dagen houdbaar!
Onze “prepaid data sim only kaarten” hebben een datategoed met houdbaarheid van 1 jaar. Natuurlijk is dit een commerciële keuze maar als je nagaat dat alle andere providers tussen de 30 dagen en 6 maanden hanteren, kun je zeggen dat wij erg sterk zijn in dit opzicht! Onze simkaarten als simkaart zelf blijven vervolgens 5 jaar bruikbaar. Alleen het tegoed vervalt dus na 1 jaar. Echter, hebben wij in de praktijk nog nooit gehad dat iemand de data only sim na 5 jaar complete inactiviteit nog weer wil gebruiken. Technisch gezien zou het natuurlijk wel kunnen als het echt moet.
Samengevat
Geldigheid simkaart (“plastic + chip”) = De reden hiervoor is technisch / commercieel. Het heeft te maken met beveiliging, branding en beschikbaarheid in de backend systemen.
Geldigheid actieve sim (“telefoonnummer”) = technisch / commercieel. Het heeft te maken met de operationele kosten van systemen, beperkte beschikbaarheid 06-nummers, beperkte grootte beschikbare IP-range, etc.
Geldigheid databundel / beltegoed (“tegoed’) = commercieel. Dit heeft te maken met het feit: hoe korter de geldigheid, hoe lager de efficiëntie van eindgebruiker en dus hoe hoger rendement (winst) van de prepaid provider.