4G Dekking

Home » Nieuws » Providers » 4G Dekking

Inmiddels maken we al een aantal jaar gebruik van de 4G netwerken. Bijna alle telefoons en abonnementen die vandaag de dag worden verkocht kunnen gebruik maken van het 4G netwerk. 4G staat voor Fourth Generation wat betekent dat het de 4de generatie mobiele netwerken is. Door de hevige concurrentie hebben de providers veel geld in de ontwikkeling van een 4G netwerk gestoken, wat ertoe heeft geleid dat de Nederlandse netwerken behoren tot de betere van de wereld. De Nederlandse netwerken hebben een zeer hoge dekkingsgraad en hoge datasnelheden. Inmiddels is er alweer een opvolger van 4G namelijk 4G+. Voordat we het gaan hebben over de 4G dekking zullen we kort uitleggen wat 4G is en de upgrade naar 4G+.

Wat is 4G? & verschil 4G+

4G, de opvolger van 3G, is gebaseerd op het LTE-systeem en zorgt ervoor dat je vele malen sneller kunt internetten. LTE staat voor Long Term Evolution en zorgt ervoor dat als er geen 4G verbinding mogelijk is er automatisch een 3G verbinding tot stand komt. 4G is vele malen sneller dan zijn voorloper 3G. Waar je met 3G gemiddelde snelheden haalt van 7,2 MB/s haal je met het 4G netwerk een gemiddelde snelheid van 20 MB/s. Bij het 4G netwerk wordt er gebruik gemaakt van 2 frequenties namelijk een van 800 Mhz en een van 1800 Mhz. 4G+ maakt bij deze 2 frequenties gecombineerd gebruik van 30 Mhz en bestaat uit 6 blokken, iets wat kenmerkend is voor 4G+. Waar 4G gebruik maakt van 4 blokken en een snelheid haalt van 150 Mbit/s, maakt 4G+ gebruik van 6 blokken waardoor er een snelheid van 225 Mbit/s kan worden gehaald.

De 4G dekking van de providers

In Nederland zijn er in totaal 4 providers met hun eigen 4G netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle 4 deze providers hebben hun eigen snelheden en dekking. Er zijn ook andere provider die gebruik maken van deze netwerken. Lees hieronder over de 4G dekking van de providers.

KPN

KPN is een van de grootste telecombedrijven van ons land en kan voor 96,8% van de inwoners 4G dekking garanderen. Het netwerk is dekkend voor 99,3% van het oppervlakte en dus dekkend voor bijna heel Nederland. Naast KPN zelf maken ook Telfort, Simyo, Youfone en Robin Mobile gebruik van het KPN netwerk.

Vodafone

Waar vroeger het netwerk van Vodafone alleen beschikbaar was in de grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam is het nu bijna landelijk beschikbaar. 93,3% van de inwoners van Nederland kan de beschikking hebben over het netwerk van Vodafone. Met een 4G dekking van 86,3% is het Vodafone netwerk in de meeste gebieden van Nederland goed bereikbaar. De maximum snelheid van het 4G netwerk van Vodafone voor downloaden is 100 Mbps en voor het uploaden 37,5 Mbps. Naast Vodafone zelf maakt ook Hollandsnieuwe en Ziggo mobiel gebruik van dit netwerk.

T-Mobile

Ook het 4G netwerk van T-Mobile is dekkend over heel Nederland. T-Mobile is voor 98,8% van de inwoners van Nederland beschikbaar. De 4G dekking van T-mobile geldt voor 98% van de oppervlakte van ons land. Voor een 4G prepaid simkaart kan T-Mobile een downloadsnelheid aanbieden van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 50 Mbps. Ook Ben en Simpel maken gebruik van het netwerk van T-Mobile.

Tele2

Tele2 is als laatst begonnen met het opzetten van een 4G netwerk. Inmiddels hebben ook zij in de loop van de jaren een sterk dekkend 4G netwerk opgebouwd. Het Tele2 netwerk is voor 97% dekkend in Nederland. Bevind je je in de overige 3%? Dan zal je gebruik maken van het iets minder snelle 3G netwerk.

Wat brengt de toekomst?

Nu de 4G netwerken en de dekking ervan zijn geoptimaliseerd zijn de ogen alweer gericht op een nieuw 5G netwerk. Dit 5de generatie netwerk zal nog sneller worden dan dat het 4G netwerk al is. Naast dat het 5G netwerk nog sneller zal worden kan het ook meer data aan en wordt het netwerk betrouwbaarder. Ook zal een verbinding met het 5G netwerk minder last veroorzaken voor de batterij van de telefoon. 2020 wordt vaak als datum genoemd voor het begin van het 5G netwerk in Nederland.

Klik hier voor het oude bericht over 4G dekking vóór 24 april 2019
4G begint Nederland over te nemen en steeds meer providers bieden 4G dekking aan. Maar hoe zit het met de dekking van 4G over geheel Nederland? Omdat het nieuw is, hebben nog niet alle plaatsen toegang tot het 4G netwerk. Ook zeker niet alle providers hebben toegang tot het 4G netwerk. In Nederland zijn er 3 providers die tot nu toe toegang hebben tot de 4G frequentie, namelijk KPN, Vodafone en T-Mobile. Deze post gaat over de dekking van deze 3 providers. Maar allereerst, wat is 4G?

4G of LTE

4G is de opvolger van het 3G netwerk en staat voor 4de generatie internet. Voor 4G wordt er gebruik gemaakt van het LTE netwerk, wat staat voor long term evolution. LTE en 4G zijn dus hetzelfde. LTE werkt zo, dat als je geen 4G bereik hebt, het netwerk automatisch overschakelt naar het 3G netwerk. 4G internet is razendsnel en vele male sneller dan 3G internet. Zo is de gemiddelde snelheid van 3G 7,2, MB/s en van 4G wel 20 MB/s. Dit is wel afhankelijk van plaats en het toestel. Om toegang te hebben tot 4G internet moet je een toestel hebben dat 4G ondersteunt en een abonnement nemen bij een provider die 4G aanbiedt. Dit zijn er op dit moment 3, te beginnen met KPN.

KPN

KPN is een van de grootste telecom bedrijven van ons land en heeft mede daarom ook de beste 4G dekking over Nederland. Alleen delen van Zeeland, Friesland en het Oosten van het land hebben gaten in de dekking. Het noorden, zuiden en het midden van het land zijn nagenoeg al helemaal gedekt door 4G netwerk. Ook andere providers hebben voordeel van het grote netwerk van KPN. Zo maken Hi en Simyo ook gebruik van het netwerk van KPN en hebben ook de klanten van deze providers toegang tot het snelle 4G netwerk. Simyo biedt alleen nog geen 4G aan voor prepaid gebruikers maar dit kan in de toekomst veranderen. Voor de dekkingskaart van KPN, zie hieronder.

KPN Dekking 3G
kpn dekking 4g

Vodafone

Vodafone is sinds kort begonnen met het aanbieden van 4G op hun netwerk. Dit is nog niet door heel Nederland beschikbaar. Zo is 4G wel beschikbaar binnen de grote steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Maar grote delen binnen het oosten van het land hebben geen dekking voor het 4G netwerk. Wel is de planning om het netwerk zo snel mogelijk over geheel Nederland uit te rollen en hoopt Vodafone volgend jaar april het hele land 4G te kunnen bieden. Voor de dekkingskaart van Vodafone, zie hieronder.

Vodafone Dekking 3G - 2G
Vodafone Dekking 4G

T-Mobile

Van de 3 providers die 4G aanbieden, heeft T-Mobile de minste dekking binnen Nederland. Zo is er alleen 4G beschikbaar in en rondom de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft en Den Haag. Verder is er voor T-mobile klanten geen 4G dekking. Wel wil T-Mobile deze dekking de komende 3 maanden uitbreiden naar steden als Haarlem, Hoofddrop, Hilversum en Leiden. Waar nu nog gaten vallen in de dekking tussen de grote steden die hierboven zijn genoemd, wil T-Mobile deze de aankomende 3 maanden opvullen. Voor de dekkingskaart van T-Mobile, zie hieronder.

Toekomstige 4G provider Tele2

Ook Tele2 heeft toestemming gekregen om een 4G netwerk op te zetten. Tele2 is van plan om zo snel mogelijk 4G aan te bieden aan hun klanten en zijn nu druk bezig met het aanleggen van het nieuwe netwerk. In de nabije toekomst zullen naar schatting ongeveer 3500 tot 4000 plaatsen toegang hebben tot 4G. Wanneer dat precies is, is nu nog niet bekend maar zal binnenkort aangekondigd worden op de website van Tele2.

Laat een bericht achter

een + zes =