De meeste Nederlanders zien tegenwoordig op hun telefoon een 4G-symbool. Sommigen maken zelfs al gebruik van een mobiel 5G-netwerk. Je zou dus zeggen dat 2G en 3G ‘verleden tijd’ zijn. Toch kunnen deze netwerken niet zo makkelijk worden afgeschreven. Onder andere nooddiensten en bepaalde (slimme) apparaten maken hier namelijk nog gebruik van.
Mobiel bellen via 4G en 5G
Een belangrijk probleem van het uitschakelen van de mobiele netwerken 2G en 3G, is dat het problemen zal veroorzaken op het gebied van mobiel bellen. Zowel 4G als 5G maken namelijk gebruik van een andere spraaktechniek, namelijk VoLTE (Voice over LTE). Telefoons dienen hiervoor precies de juiste instellingen te hebben. Is dit niet het geval, dan kan er niet zoals gebruikelijk worden gebeld.
Hoewel de meeste (recente) telefoons wel VoLTE ondersteunen, zijn de software instellingen niet altijd juist om op elke locatie en ieder moment er gebruik van te kunnen maken. Bovendien krijgen oudere toestellen niet altijd meer updates, wat problemen veroorzaakt met mobiel bellen via VoLTE.
Dit zorgt ervoor dat nooddiensten en alarmnummers, zoals 112, niet altijd bereikbaar zullen zijn. Nu is het nog mogelijk om terug te vallen op 2G en 3G, maar worden deze uitgeschakeld, dan kan dit dus niet meer. Dit vormt een groot probleem welke opgelost dient te worden.
Bereikbaarheid via VoLTE
Vorig jaar constateerde de ACM (Autoriteit Consument & Markt) nog dat het alarmnummer 112 beter bereikbaar moet zijn wanneer via 4G of WiFi wordt gebeld, zodat wanneer er volledig wordt overgestapt op mobiel bellen via 4G (en 5G), dit altijd zonder problemen verloopt.
Om ervoor te zorgen dat het probleem met VoLTE-bellen voor iedereen wordt opgelost, moeten telefoonproducenten met terugwerkende kracht updates verstrekken.
M2M en slimme apparaten
Nog voldoende apparaten zijn enkel geschikt voor een ‘ouder’ netwerk. Het gaat hierbij vooral om M2M (machine to machine) en slimme apparaten. Voorbeelden hiervan zijn GPS trackers, alarm- en beveiligingssystemen, navigatie, en boordcomputers.
Lang niet elk apparaat heeft ondersteuning voor 4G of 5G. Dit is van invloed op zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Zo worden bijvoorbeeld GPS trackers nog altijd ook door consumenten gebruikt. Toch is vooral zakelijk een volledige overstap naar 4G en 5G een grote verandering, aangezien bedrijven nog volop gebruik maken van M2M / slimme apparaten. Bovendien is niet alles zomaar te upgraden, waardoor er naar andere oplossingen moeten worden gekeken.
Verder gebruiken sommigen nog altijd oude toestellen, zoals 3G-telefoons. Dit zijn vooral senioren. Een 4G-simkaart werkt niet op een dergelijke telefoon. Dat betekent dat een directe stopzetting ervoor zou zorgen dat deze mensen niet meer kunnen bellen en sms’en. Het is dus van belang dat dergelijke telefoons eerst uit de roulatie gaan.
Conclusie
Langzaam maar zeker worden de 2G- en 3G-netwerken van providers uitgeschakeld. T-Mobile heeft dit al gedaan met 2G, terwijl KPN en VodafoneZiggo ervoor hebben gekozen eerst 3G uit te schakelen. Voordat deze netwerken helemaal uit de lucht gaan, is het om meerdere redenen belangrijk dat een volledige overstap naar 4G (en 5G) zonder problemen mogelijk is. Tot dat moment is het nog van belang dat er 2G- en 3G-netwerken actief blijven.
Relevante artikelen:
– 3G-netwerk stopt? Wanneer stopt 3G?
– 2G simkaart