Prepaid kosten buiten je bundel?

Home » Nieuws » Beltegoed & Opwaarderen » Prepaid kosten buiten je bundel?

Een van de nadelen van een abonnement is voor velen de buitenbundelkosten. Deze kunnen nogal hoog oplopen. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen waarom men, vooral voor kinderen, een prepaid simkaart aanschaft.

Toch krijgen wij wel eens vragen over buitenbundelkosten met prepaid, en zien we prepaid gebruikers hier ook regelmatig vragen over stellen op het internet. Kosten buiten je bundel zou met prepaid toch niet moeten kunnen? Lees hier hoe dat indirect wel zou kunnen, en waar je op dient te letten om dergelijke kosten te voorkomen.

Prepaid buitenbundelkosten, bestaat het?

Laten we eerst uitleggen hoe het bij abonnementen werkt: je sluit een abonnement af met een bepaalde hoeveelheid MB’s, belminuten en sms’jes. Dit is je bundel. Met een abonnement kun je hier echter gewoon overheen gaan. Let je even niet op, dan kun je verrast worden met een torenhoge rekening.

Prepaid betekent echter ‘vooraf betalen’. Hoe komt het dan dat je met prepaid kosten buiten je bundel kunt krijgen? Het antwoord hierop is dat dit niet direct kan. Is je bundel op, dan kan er niet door de provider een nieuwe bundel gekocht en/of actief worden gezet. Je kunt echter wel gebruik maken van mobiel internet. Dit is dan ook de reden dat je kosten maakt. Lees daarover hieronder meer.

Kosten voor mobiele data

Wanneer je een prepaid bundel koopt, zet je waarschijnlijk eerst tegoed op je prepaid simkaart. Een deel van deze tegoed gebruik je vervolgens om een prepaid bundel, zoals een internetbundel, te kopen. Heb je de MB’s vervolgens verbruikt? Dan is de bundel op. Toch staat mobiele data waarschijnlijk aan op je toestel. Als je door blijft gaan met mobiel internetten, dan maak je op deze manier ‘kosten buiten je bundel’ met prepaid.

Hierdoor kunnen er twee dingen gebeuren:

  • Je prepaid beltegoed verdwijnt. Dit betekent dat je prepaid saldo lager wordt. Als je bijvoorbeeld met 50 euro had opgewaardeerd, en je bundel 10 euro kost, zou je 40 euro overhouden. Doordat je echter extra kosten maakt, heb je nog maar 23 euro over.
  • Je ontvangt een hoge rekening, wat mogelijk is als je rekeningnummer of creditcard gekoppeld is aan de online omgeving van je provider.

Kosten buiten je bundel voor prepaid uitzetten

Wil je voorkomen dat je buitenbundelkosten ontvangt, dan dien je mobiele data uit te zetten. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar de ‘Instellingen-app’ op je telefoon.
  2. Navigeer naar Mobiele data’. Dit kan ook een andere benaming op je telefoon hebben, zoals ‘Mobiele gegevens’ of ‘Mobiel netwerk’.
  3. Zet mobiele data / mobiel internet uit.


Hierdoor maak je geen kosten voor mobiel internet. Is je bundel op, en staat mobiele data aan? Dan kun je dus wel kosten ‘buiten je bundel’ maken.

Bij welke prepaid providers zijn buitenbundelkosten mogelijk?

Het is eigenlijk bij alle providers mogelijk om dergelijke kosten te maken. Zolang de provider een prepaid internetbundel aanbiedt, kun je via mobiele data als het ware ‘extra kosten’ maken. Kosten buiten je bundel kan das bij Vodafone, T-Mobile, KPN, Simyo, Lebara, etc. Het gaat hierbij altijd om een instelling die je op de telefoon / smartphone uit dient te zetten, namelijk: mobiele data. Door dit e doen, zul je geen extra onverwachte kosten voor prepaid internet ontvangen.

3/5 - (2 stemmen)

Laat een bericht achter

2 × vijf =